Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

onsdag 1 september 2010

På med hårdhandskarna! Malörtsambrosia

Frön från malörtsambrosia följer med de solrosfrön och blandfrön vi matar småfåglarna med och den sprider sig nu snabbt i Sverige.
Visst är den vacker med sitt skira bladverk, den upp till 80 cm höga malörtsambrosian - Ambrosia artemisifolia, men den är är extremt allergiframkallande och risken finns att man utvecklar allergi bara genom att ha den vid fågelbordet nära huset där man bor.

Rensa bort den så fort du upptäcker den i din trädgård.
Växten är starkt allergiframkallande! 

malörtsambrosia ambrosia allergi framkallande
Vackra, skira blad....
malörtsambrosia ambrosia allergi framkallande
.... intressanta blomkolvar... ganska snygg siluett egentligen...

 
Hon- respektive hanblomman ser olika ut...

Malörtsambrosians fröer är små (de stora fröna är solrosfrön:-)

Överallt där malörtsambrosian drar fram ger den stora problem med allergier.
Den är mycket aggressiv och orsakar astma dubbelt så ofta som andra pollenväxter. Det är sannolikt att fler kommer att bli allergiska i takt med att malörtsambrosian sprider sig. Och redan allergiska kan bli ännu känsligare.
Om denna växt får fäste här förlängs pollensäsongen flera månader.
Förr sades att allergibesvär orsakade av pollen tog slut med sista gråbo-blomman. Nu förlängs den av att malörtsambrosian sprider sitt frömjöl från augusti ända till november.

Ovanstående text har jag saxat ur en artikel från Natur och Trädgård.
Bilderna hämtade jag från webbsidan
European Weed Research Society (EWRS)


OBS!
Enligt EWRS kommer ca 20% av befolkningen i områden där denna växt etablerar sig, att få astma eller mycket svår allergi av den!
Så även om du inte själv är allergisk, så bort med den!!

Gloves on!
This new plant comes in the bird seed mix you buy and feed your outdoor birds with. Common ragweed (Ambrosia artemisiifolia) is a very allergenic plant, twice as many get allergy and asthma from this plant. And with it's pollen, the pollenseason is now prolonged with more than two months... So, remove the plants as soon as you discover them.
Article found in Natur och Trägård., where you can read the whole article (in swedish).

22 kommentarer:

Marie Lithén sa...

tänkte faktiskt häromdagen på vad lite jag vet om ogräset jag drar upp. Å får en känsla av att det dyker upp nya sorter hela tiden. Den måste jag absolut hålla koll på, obehaglig typ!

IreneL sa...

Den växten har jag inte sett hos mig men jag ska ha koll! Tack för informationen!
Ha en fin dag! / Irene

Lotta sa...

Den ska jag lägga på minnet. Alla stackars astmatiker och allergiker har det jobbigt som det är redan.
Ha en bra vecka

Snäckskalsdalen. sa...

Ja, den är förfärlig, jättebra att du skrev om den.

Jag visste bara att den var så där fruktansvärt allergen.

Vi har fått ett par här också men omgivningen min visste om detta så den har nogsamt förintats så fort vi sett det minsta lilla skott.

Var kommer eländet ifrån från början, tro? Den har ju fått ett ganska så svenskklingande namn (ja, det svenska tänker jag så klart på)......

Det borde skrivas mer om den, kan du inte skriva om den och skicka till trädgårds- och inredningstidningar?

För som du skriver så ser den jättefin ut, som om den skulle vara en värdefull växt.

Huvva.

Agneta kram

Sophia Callmer sa...

Det är läskigt med växter som inte hör hemma här som sprider sig, speciellt om de är giftiga/allergiframkallande. Har inte sett växten här men kommer den ska jag dra upp den!
ha det fint!

Susie på Stjärnarve sa...

I sådana här lägen är man glad att man bor på bonnlandet mitt i en skog och att man inte heller matar fåglarna. Så hos mig finns den garanterat inte, men mina trädgårdsvänner kan ju ha, så tack för upplysningen!

gittan sa...

GAH! Inte mer allergiframkallande växter! Min yngsta dotter har så svår allergi att man blir rädd ibland. Här rensas den garanterat bort innan den blommar, jag är nitiskt när det gäller att INTE låta ogräset få lov att gå i blom. Mycket bra info / kram gittan

The Secret Garden sa...

Ja den där har jag i alla fall inte. Men det gäller nog att se upp om det dyker upp saker man aldrig sett förut. Man vet ju inte vad man drar på sig.

Ha det gott!

Annelie sa...

Ja bort med den!!!
Ragweed pollen är som värst har just nu. Förra året utvecklade jag allergi vid den här tiden på året, och i år igen har jag fått allergisymptom, fast värre. Anar att det är den här fula boven.
Var och cyclade med barn och brorsöner på en bmx park som hade en hel drös med detta ogräs. Inom loppet av 5 minuter så kliade ögon, hals och näsa på 3 utav 6 personer. Så pass att vi var tvugna att lämna parken.

Visste inte att den kan komma med fågelmat. Bra upplysning.

Kramar!

Annelie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gela sa...

ÅÅÅ hej och hå, den har jag inte ännu sett i min trädgård. Men skulle ej förvåna mig om den dök upp så mycket som jag matar fåglarna. Men nu vet jag ju vad jag ska titta efter. Ha en fin vecka /Gela

Laila sa...

Tack för att du upplyser om detta! Ska genast gå ut på jakt, vi matar fåglar med solrosfrön så risken finns alltså att växten har slagit sig ner här. Eftersom ett barnbarn har astma och ett barn har allergi mot bl.a. gråbo måste vi vara observanta.

Ninni sa...

Nu fick jag lära mig något nytt igen. Jag har faktiskt aldrig sett växten men det kan bero på att vår fågelmatsautomat hängde i ett träd med gräsmatta under och vi skyfflade bort allt skräp på våren. Låter inte som någon trevlig växt.
Din väninna Mrs Cunningham är för ljuvlig!
Må så gott!

It's me sa...

O no !! dangerous plant!!!.happy wednesday evening.....love Ria.....

Mycket annat & lite betong sa...

Oj, den har jag under fågelbordet.
Jag brukar ta bort den för där har jag kullersten och inget SKA växa där. Jag visste inte att den var allergiframkallande. Tack!!

Hälsningar Agneta

Mimi sa...

Har aldrig sett sådan, tokigt med såna där trista växter som sprider sig! Tack för varningen. Hälsn mimi

Scilla sa...

Oj! Har aldrig sett den - men den var ju faktiskt fin... Tur att jag vet nu, så att jag rensar bort om jag får syn på den! Tack för infon, maken är rejält allergisk, så det är ju möjligt att barnen blir det också...
Trevlig kväll!

Bea sa...

Har aldrig sett eller hört om växten. Bra med upplysning!
Trevlig fortsättning på veckan! /Bea

Annika Christensen sa...

Men du den har jag aldrig sett men här skall det spanas.
Vad du kan.. och vet och lär.
Tack för det
annika

Lantliv i Norregård sa...

Hej!
Tack för titten och din goa kommentar hos mig!

Så mycket fint du har här hos Dig!
Kommer gärna igen;o)

Kram Malin

Charlotte sa...

Det där lät ju inte alls bra.... Usch, man blir ju rädd..... Har faktiskt varken sett eller hört talas om den... Men nu ska jag vara uppmärksam. Brukar inte köpa solrosfrön till fåglarna, men andra fröblandningar... De kanske kan följa med även där....?!

Tack så mycket för informationen! Säger som Annika: vad du vet och kan.... tur man får lära sig så mycket av alla kunniga....

Mangolden växte först i ett land... sedan fick de flytta till krukorna och vara 'extra fina' kanske i knappt en månad.... innan de hamnade i tunnan. Krukorna är självklart för små för att de ska kunna vara där en längre tid (eller det skulle krävas för mycket passning med vattning...). Men lite skoj måste man ju få ha... så därför fick de bo i krukorna ett tag.... :-)

Kram vännen
/Charlotte

Huset vid ån sa...

Hej svejs!
Vad bra att du skrev om det där, det hade jag ingen aning om....

Härliga bilder på din vän Mrs Cunningham i tidigare inlägg....

Hoppas att du får en Trevlig Torsdag! Kram Therese

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...