Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

lördag 15 januari 2011

Naturlik trädgård - inspiration

Jag sitter och funderar på trender i trädgården och vad jag tycker om det...
"Min" typ av trädgård är en naturbetonad trädgård, men samtidigt definierad på något sätt. Trenden inom trädgård är ju naturbetonad., undrar om det kommer en mottrend snart? För samtidigt tittar jag lystet på delar ur både barocken och renässansen...

Många gånger har jag (och säkert ni) tittat på dessa bilder från Chelsea Flowershow, av engelmannen Tom Stuart-Smith... En av de stora nutida landskapsgestaltarna. En av mina favoriter, som jag följt lite närmre de senaste 10 åren. Tidigare inlägg här och här. Titta här hur trädgårdesignen blivit mer naturlik hos TSS. De två första bilderna är från Chelsea Flower Show 2008. De undre från 2010.

Under 2008 använde TSS mycket spännande grafiska bladformationer och monokroma gräspartier. En naturligt vacker trädgård. Vilsam men samtidigt tuktad. Buxbom i exakta bollar, och dessutom i krukor för att förstärka det upprepade uttrycket. (TSS hade också flera formklippta träd som inte syns så bra på bild.) Kontrollerade små vattenpartier. En  hög metallmur fungerar som fond till sittplatsen. Grönt, smutsvitt, vitt och zink.

Bilderna nedan från ChFS 2010, gestaltar också en naturligt vacker trädgård med formklippta partier. De grafiska bladen är borta. Nu känns platsen ännu mer naturlik. Växtvalet är ännu mer subtilt, och i högre grad av vild karaktär. Buxbomen är klippt, men i olika storlek och inte planterade i krukor längre. Vattenpartiet är strikt men större och därmed mera fritt, och sittplatsen är nu omgärdad av en vacker naturstensmur. Grönt, lime, vitt och rost. Oerhört subtilt och drömskt.

Vad säger ni? Är det inte helt underbart vackert?
Jaja, en del kanske saknar färg, men för mig är detta uttryck sååå himla elegant och lika klassiskt som en barock trädgård. En sån sittplats vill jag också ha! Men vad tror ni, ligger det  redan lite mot-trend i luften?

Sänder lite solsken till alla idag, nu ska jag ut på jakt efter gamla pardörrar och en sliten rottingvilstol till ett (än så länge) hemligt projekt...:-)
Helgkramar H.


Natural Garden Inspiration
I'm thinking about trends in gardening. My kind of garden design is a more natural garden, but with a clear architectural definition. And that's the trend... I wonder if a contra trend is budding, because I also glance a lot at parts of the baroque and renaissance gardens:-)
I've looked at this pics from Tom Stuart-Smith, Chelsea Flower Show, many many times. TSS is one of my favourite landscapers, thanks to his soft, flowing, exciting, still natural designs. Earlier post from TSS design, here. If you compare the two top pics from 2008 with the following four pics, you can see that his style is even more natural in 2010.
So, what do you think? Ins't it gorgeous? I want that garden myself! But do you think a contra trend is budding somewhere...?
I'm sending you all some sunshine today:-)

20 kommentarer:

Bondjantan sa...

ÅÅå jag blir så sugen att greja när jag ser bilderna. Särskilt den översta, så vill jag absolut ha det. Tyvärr är vi inte överens här hemma vad man ska ha sin trädgård till... Maken och barnen vill ha stoooor gräsmatta. Egentligen är det mest maken... (?) medan jag vill ha en massa växtligheter... Så ena halvan är gräsmatta och andra halvan köksträdgård. Ingen balans what so ever! Hahahah

Så jag får väl bearbeta mer...

Berit sa...

Jag själv är väl åt det hållet en naturbetonad trädgård. Jag gillar former och blad på växter och tittar nog mer på det än själva blomman.Visst gillar jag rabatter men vill ha kvar en balans med gräsmatta och rabatt för att få "lugnet" i trädgården.Men den stora trenden tror jag kommer att bli köksträdgård.

slottsträdgårdsmästaren sa...

Älskar buxbomen på bilderna! Sedan är det ju mycket effektfullt att ha en del, ett rum i renässansstil när resten av trädgården är mer naturlik.
Trevlig helg!

gittan sa...

Den naturliga trädården känns som hemma för mig. Jag har aldrig riktigt sagt att jag gillar någon speciell stil men det är nog så trots allt =P Jag är ju ingen blommig person utan det som gälelr hos mig är BLAD i olika form och färg - naturligt helt enkelt "fniss" Härliga bilder oavsett. Ha en fin helg / kram gittan

♥Min Eden♥ sa...

MYCKET tilltalande bilder! Jag beundrar tuktade, minimaliserade trädgårdar, och skulle faktiskt vilja vara en sådan, men i verkligeheten är jag precis tvärtom :)

LindaLunda sa...

Jag skiter fullständigt i trender och vad som anses modernt eller inte... jag plockar här och där det som inspirerar mig i stället.
Både från gammalt och nytt.
:o)!
Förlåt språket!
Men jag gillar när det väller över huller om buller!

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej Hillevi! Funderar i samma banor som du.. Det känns som om det redan är på väg en mottrend... Men visst är det helt bedårande vackert... Snyggt med konstraster mellan formklippt och yvigt friväxande.
Kram,
Anna-Karin

Susie på Stjärnarve sa...

Underbar trädgårdsstil, älskar den! Fast jag skulle nog inte greja att ha det så i min trädgård, är alldeles för intresserad av växter för det. Men otroligt snyggt är det!
För att jag ska bli inspirerad till lite nytänkande (eller rättare sagt återgå till det jag tänkte för sju år sen) så beställde jag några böcker från USA som kom igår. Kan vara värt att läsa om på min blogg där det också fimnns en länk till författarinnans blogg.

Inger sa...

Trender vet jag inte så mycket om, blir ändå säkert omedvetet påverkad. För mig är det viktigt att en trädgård passar till befintliga byggnader och området runt omkring. Jag är svag för det informella, alltför strikt är nog inget för mig.
Ha det gott!

Mia sa...

Just precis en sån upphöjd fyrkantig damm drömde jag om hela förra vintern, men så blev det en njureformad, plaststöpt nergrävd damm i stället... Undrar hur man lagar dom, stöper i cement?? Jga hra ju fortfarande drömmen kvar och lite plats på framisdan.. Läckra foton som frestar :)

Lotta sa...

Oerhört vackert! Tack och lov tycker jag att trender kommer och går allt snabbare och en ensam trend blir sällan så totalt dominerande som förr. Själv har jag fastnat i den naturliga trenden och kommer nog aldrig ur den hur omodern den än blir.
Kram

Helena sa...

Hej!Kul att du tittade in hos mig!Ang.den helvilda blå/gröna sippan (den är ju helt crazy):-)så har jag inte hittat den än men vet ju var den växer!Får helt enkelt åka dit igen o se om jag kan få köpa en rizom.De brukar vara med på Öppen trädgård varje år.Jag har så svårt att släppa taget om den sippan.Måste ha!!
Kram från mig!

Christina sa...

Tack för vackra bilder! Tycker om den stilen, men så blir det inte alls hos mig. Jag vill ha alla sorters blommor, så det blir gärna lite plottrigt. Chelsea Flower Show har jag besökt en gång och vill gärna åka dit i år. Måste nog snart bestämma mig, biljetterna säljs slut ganska tidigt!
Ha det gott!
Christina

M/S Design sa...

Så himla snyggt!
Visst påverkas man av trender men man måste ändå anpassa sig till omgivningarna.
Det är som med inredning man kan tycka om flera stilar men man kan inte blanda hur mycket som helst utan välja det som känns bäst för en själv.

idehaven sa...

Hejsa fra Danmark.
Læser med glæde din blog og ser dine flotte fotos.
Den naturlige have tror jeg vi kommer til at se mange år frem. Jeg selv anvender sten, jern og genbrugsting i haven så det fremtæder som en naturlig del. Selv mit orangeri er bygget af genbrugssten fra 1880´erne.
En god trend er vel at det er den personlige stil der får lov at råde.
Vi behøver ikke kopiere hinanden og det er dejligt.
Hilsener fra Helga
www.idehaven.net

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Kan bara säga att oavsett bild så är det fantastiskt vackert, jag är och har alltid varit mycket mer åt det naturliga hållet men kan inte låta bli att snegla åt det minimalistiska och strikta också. Variation, motsatser och kontraster är det som gör en trädgård spännande.

Med fingrarna i (j)orden sa...

Det är fantastiskt vackert. Tänk att kunna bestämma sig så där och bara välja några få färger. Jag är för splittrad för det, men önskar jag hade liiiite mer disciplin att välja bort.
Eva

Cilla sa...

Mycket snygga bilder du visar. Fast jag har svårt att förlika mig med det det fyrkantiga. Jag gillar det vildväxta och tycker ändå att det är spännande kombinationer.
Sitter själv och hämtar inspiration från "modernare" trädgårdar.
Cilla♥

Britt sa...

Jag gilla r det naturnära och mycket home made saker i trädgården men visst en perfekt skött trädgård med fina kanter är ju snyggt det med//Britt

Lisa sa...

Snyggt ! Jag gillar det naturnära och gärna mycket vackra blad. Fast hos mig är det mycket vildare. Kan inte tänka mig rakt och strikt här, men det är snyggt hos andra. Man behöver ju inte ha allt själv. Gillar egentligen inte trender, jag tycker man ska följa sitt hjärta.
Ha en fin vecka
Lisa/Lisas trädgård

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...