Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

måndag 10 januari 2011

Veranda - inspiration

Igår när jag tänkte på ordet Veranda, så blev jag mer och mer säker på att vi måste glasa in vår ganska stora, idag öppna entrétrapp (balkong ovanpå) Jag gjorde som vanligt för att hitta inspiration.... googlade.
Och då såg jag att det finns nästan bara bilder på den amerikanska veranda-typen. Den där breda, hela-vägen-runt-huset-under-tak typen, ni vet.

vacker veranda från meandalice.se

snickarglädje veranda från blogg.expressen.se

Det var ju rätt intressant, att när en amerikan säger "veranda" så är det en stor och fönsterlös historia som är tänkt att ge både hus och människor skydd från solen! Och här i kalla norden så är det en fönstertätad liten inbyggnad av området under balkongen, tänkt att ge lite utekänsla pga alldeles för få riktigt fina soldagar...:-) Fast jag tror ändå att det är många som suktar efter just en sån här amerikansk veranda ute i dagens nybyggarsverige. En liten trend helt enkelt. De är väääldigt coola! Och man måste ju trots allt beundra all den ljuvliga snickarglädjen som de ger uttryck för.


träveranda från fallorna.blogspot.com

En inglasad variant är ju mer användbar under normala somrar:-) 
Och så härligt det är med spröjsade fönster! En typ av snickarglädje det med som jag personligen kanske känner lite mer för.

veranda från en husannons
För ett par år sedan var det ett stort hus till salu här i byn (bilden ovan), med härlig stor tomt. Men det låg helt tokigt i förhållande till grannhusen och solen. Jag tittade ändå lystet på det av en enda anledning... verandan! Tänk bara hur fint det skulle se ut med ett gäng av den ljusrosa Mårbacka-pellisen på de där fönsterbänkarna! Och lite rottingmöbler, som på ett gammeldags pensionat:-)
 
hund-veranda från instructables.com
Och så kunde jag inte låta bli att ta med den sista bilden på en amerikansk hund-veranda. Titta på taket... Där växer salladen i solen samtidigt som hunden får en skön skuggig plats:-)

Nähä, på tal om sallad, nu får man väl göra middag...
Ha det bra!


Veranda - inspiration
Yesterday, when I thought of that lovely word - Veranda, I grew more and more convinced that we have to put windows around our big entrance, to make us that veranda. I did what I usually do to seek inspiration, I googled, and discovered that veranda in English is different from the Swedish expression. In USA veranda means an open space, roofed,  around the house. But in Sweden it's a smaller extension of the house with wíndows. Interesting! Must be the colder climate here.
Still, I think the American way is very much appealing and might also be a trend here for some.
Time to make something for dinner... Take care!

19 kommentarer:

Rosnettan sa...

Vi (gubben) glasade in vår veranda som vetter mot sjön för ett par år sedan och vi ångrar oss absolut inte! Det är helt underbart. Vi har mycket snickarglädje och huset är från 1902 så vi ville inte att glasningen skulle märkas för mycket. Det blev skyltfönsterglas med en slidedoor i mitten. Många som besöker trädgården ser den inte, bästa betyget. Hur ser ditt hus ut?

Frøken Solhat sa...

Det er fantastisk med en veranda.....og jeg ville uden at tøve vælge en med glas - det danske sommervejr taget i betragtning :0)

Min bedstemor havde den mest fantastiske lille veranda med pelagonier i vinduerne og syrentræer uden for :0)

Knus Dorthe

Gela sa...

Det är underbart med verandor... Önskar vi snart blev helt klar med vår. Ha en fin kväll/Gela

Mammasblommor sa...

En inglasad veranda låter som en underbar dröm :-)..... önskar att den drömmen någongång blir sann!!
Ha en fin kväll!
Kram

Nette Cecilia sa...

Dom är nog härliga dom stora verandorna med jätte stora bord ,dreams,Nette

Scilla sa...

Den där långa stora amerikanska verandan är verkligen något jag drömmer om!! Sekelskiftes-glasveranda har vi (tjoho!):)

Kram,
Stina

Lotta 8`) sa...

Åh... suck.... vilka härliga bilder! och verandor (pluralis?) Här på västkusten är det mer vanligt med små inglasade verandor med lite spröjs, där man satt och tittade efter fiskebåtarna eller hade kafferep och tittade ut i trädgården :)

Vi har en liten altan under en balkong, som jag funderade på att glasa in men just om sommaren, i heta augusti i storstaden, är den perfekt att sitta vid då den ger skugga, typ en månad om året ;) de andra månaderna önskar jag att den var inglasad.... fniss...

Trevligt inlägg :)

Änglarnas hus sa...

Jag har alltid varit lite småkär i de amerikanska verandorna med en härlig gungstol på..men aldrig bott i huset där en sådan skulle kännas aktuell! Jag får helt enkelt njuta av dina fina bilder!
Hoppas du finner det du söker!

ha det gott! Kramis Sanne!

Spirande grönt - sa...

Så många fina verandor, svårt att välja! Kanske en på varje sida av huset;)?

Ha det fint,
Rebecca

Sophia Callmer sa...

Fin hundveranda! Jo verandor på nya hus tror jag är lite inne, har sett en del och det är snyggt, ger en speciell känsla. och att sitta på en öppen veranda i en varm rengning sommarkväll är inte fel. ha det gott!

godastunder-tokigaidéer sa...

Jag är en big fan av amerikanska verandor, härligt att dom ofta går runt fastigheten.

Kram anna

Grønn fryd hos Monique - sa...

Hei igjen og takk for vennlig kommentar hos meg!
Det er herlige verandaer du viser frem her, både den svenske og den amerikanske blir notert på min ønskeliste!

Gratulerer så mye med tredjeplassen i fotokonkurransen hos Claus Dalby!

Snäckskalsdalen. sa...

Ååå, vilka fina verandor! Behöver lite fler hus med olika stilar märker jag......dream on!
Agneta kram

Laila sa...

Intressant om olika verandakulturer! Och visst har ordet vacker klang! Den där från Fallorna (?) föll jag pladask för. Vår veranda på Fagerdala behöver en total makeover, fönstren är skruttiga och måste bytas ut. Ska försöka få tag på gamla spröjsade, gärna liknande de du visar...
Ha det gott!/Laila

LindaLunda sa...

Åhh så vackra varandor!!!!
Jag skulle gärna vilja ha en sådan där inglasad.

LindaLunda sa...

Åhh så vackra varandor!!!!
Jag skulle gärna vilja ha en sådan där inglasad.

Med fingrarna i (j)orden sa...

Nog har vi väl alla drömt om en amerikansk veranda att sitta och gunga på (hammock!) i kvällsvärmen - jag har i alla fall - men jag gissar att det blir lite mörkt i våra svenska hem om man har veranda runt om.
Men jag drömmer vidare ändå, i drömmarna lyser ju alltid solen!
Eva

susanne sa...

hej!
det där med 'amerikansk' veranda runt hela huset var en av de få saker min man och jag var helt överrens om då vi 2006 började planera lemmobro huset! och bra blev de! i sommar ska vi försöka hinna få trädäcket klart, skruva upp en gunga och sen är det bara invigningsfesten som fattas! =)
ha de bra!
susanne

M/S Design sa...

Har tänkt att bygga en Am.veranda i sommar men så där fin blir den nog inte.
Mariana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...