Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

söndag 6 februari 2011

Palmer och suckulenter

Tänk förr när man hade Söndagskläder och skulle vara Söndagsfin... Nuförtiden är söndagen den dagen då man verkligen kan gå omkring i slappekläder och småpyssla.... Och det gör jag gärna.
Idag har jag "växtskötardag" och tänkte visa er några av mina slappaste växter:-) 

Jag har en förkärlek för lättskötta, personliga ibland på gränsen till fula växter. Jag vet inte hur många gånger jag köpt snygga orkidéer och sedan flyttat runt dem nervöst från plats till plats....

Jag köpte några jättestora stora palmer på IKEA i november.
Dom tycker jag däremot är supersnygga och skänker välbehövlig sirlighet till rummen.
       
Och när solen ligger på så är det rent magiskt.
Ni kan själva tänka er de vackra skuggorna på golv och väggar...:-)

 Härnedan ser ni en suckulent som jag haft  i många år, en glaskaktus.  Den är ganska märklig och ser mest ut som ett slags trasselsudd. Den blommar så skirt med små gladgula blommor på våren och hösten. Plötsligt är den bara helt gulprickig, måste väl vara en ökenväxt...

Detta är mitt senaste tillskott av märkliga suckulenter. Bladen har en zickzackform, som känns nästan onaturlig. Nu visar den att våren är nära genom att skjuta ut små tunna pilar med rottrådar på. Dessa pilar kommer att bli zickzackformade så småningom.

 Härnedan är bilder av en slags ormbunke. Den är en av mina gamla favoriter.
Växer sakta och ser ut som något som borde finnas i skogen.
Den har en massa ludna luftrötter, ur vilka det rullar ut nya blad
   

         

Ja, idag är det söndag! Slappedag.
Hoppas ni alla har en skön dag idag!
Sweet Sunday
It's a wonderful lazy Sunday at my place. I'm tending to my plants today. Thouhgt I would show you some of my darlings, most of them are pretty grimlooking plants (except for my palmtrees) and the one common factor is that they are all extremely easy to maintain... The way I like things! More time to relax and put my legs up:-)
Hope you all have a sweet Sunday at your place!

16 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Hej Hillevi!
Har precis likandan smak som du då det gäller krukväxter :=)
Det är inte alla som är speciellt 'vackra' men har ett annorlunda utseende som ger dom styrka och karaktär.
Sen får det inte vara växter som kräver vatten jämt och ständigt utan dom ska vara väldigt torktåliga.
Ha en fin dag!
Och du! Vackra foton som vanligt!

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Håller med, söndag är stora slappedagen. Man behöver ladda inför nya veckan med och skrota runt hemma. Fina gröna växter, fast jag tycker det är lättare och sköta mina orkidéer än dom gröna.
Ha en fin solig söndag
Kramar
AnnaMaria

Lena/isis sa...

Den suckulenten med de gula små blommorna har jag också men visste inte om att den kunde ge blommor. Kul!! Vackra bilder. Kram

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

.


Lena: Ett tips är att låta växten känna att det är verkligen magert med vatten, då blommar den gärna för att vara säker på att främja överlevnaden av arten:-)
Mina växter får ett minimum av vatten. kram!

Fia sa...

Önskar att jag var lite bättre på krukväxter, men för mig är dom slit och släng. Eller så heter dom svärmors tunga eller elefanttunga ;-)
Men nu köpte jag en stor bananplanta för att tag sedan, den börjar redan bli ledsen på mig :-(

Birgit sa...

Hej!
Växten med gula blommor har jag oxå haft men det hade jag totalt glömt tills jag såg den hos dej. Och den sista växten i inlägget har jag oxå haft. Den kallade vi " Här ligger det en hund begraven" Det är tassarna som sticker upp!!!
På tal om att ha fina kläder till helgen har jag ALDRIG haft det förrän nu. Och vad hände. Jag kände mej så fin i lördags när jag var ute så jag tyckte att folk tittade på mej på Antik o Samlarmässan.
Kram
Birgit

Christina sa...

Trasselsudden har jag också haft, men nyss slängt ut, den har aldrig blommat! Bladkaktusen med sicksackformiga blad, har jag en variant av. Den blommar med vita, doftande blommor, men det finns andra färger också.
Ha det gott!
Christina

Susie på Stjärnarve sa...

Normalt sett så gillar jag ju bladväxter, men det är lite jobbigt inomhus - dom blir ju dammiga så man måste tvätta dom. Inte kul! Ute däremot....

Karin sa...

Go´söndags kväll!
Visst är det skönt med fetblads blommar. Trasselsudden tror jag heter Tändstickskaktus, det var åtminstonde det min mamma kallade den för. Jag "samlar" på mig sådana blommor, sedan kör jag med ökenvattning, dvs torrrt,torrrt, torrrrt, ... vattna mycket. Och det fixar dom.

Övriga kurkväxter blir hos mig som snittblommor, - vackra en tid, sedan dör de av uttorkning.
Livet är ju förgängligt.

Må så gott denna söndagskväll, med slappe kläder, "ler"
Kram

Helena sa...

Ha ha den där med gula blommor har jag haft men när jag flyttade hemifrån fick mamma den o det är ca.24 år sen o redan då var den gammal!!!Den blommar varje år o mamma är såå stolt över den...hon har ALDRIG planterat om den!!!Den är bara så ful ha ha helt förvuxen.
Ormbunken du visar roten ser ut som en fågelspindel nästa usch läskigt!
Kram från mig!

Lövkojan sa...

Wow vilken häftig suckulent. Den skulle man vilja ha, har inte sett sån förut.

Kram Marie-Louise

Lotta sa...

Läckra inneväxter du visar. Jag har haft några av dem - med betoning på haft - ett litet tag!

Oljekritan sa...

Härliga blommor!! Just den som ser ut lite som ett ekblad, en sådan har min mamma. En jättestor så vacker..Undrar vad den heter??
Kram

A House With A View sa...

Såå härliga bilder av dina inomhusväxter!! Jag har en ormbunke utomhus som jag förr inte uppskattat så mycket, men har tänkt om, är jättenöjd över den nu. Smaken ändras med tiden!!

Önskar dig en fin vecka!

kraaaaaaaaaam aka

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Fint med grönt inne..... Själv har jag lite av den varan.... Kör dock med samma princip som du... att växterna ska vara lättskötta, näst intill sköta sig själva :-) Du, den där 'trasselsudden', visst luktar den mindre gott när den blommar?! Min mamma har en stoor sån och hon kallar den Asblomma, men den heter den säkert inte så... Riktigt kul form är det på den i alla fall.

Fniss... söndagskläder vet jag inte om jag någonsin haft på mig.... men du har helt rätt i att det VERKLIGEN är mys för hela slanten nu i alla fall.... Lika glad är jag för det!!!

Många kramar
Charlotte

Hem & Drömmar sa...

Hejsan!
Visst är söndag en vilodag.
Vilka härliga vexter du visar. Den stora trasselsudden som är en sorts suckulent ska jag försöka få tag i. Har inte så gröna fingrar men just fetbladsblommor som inte kräver så mycke vatten brukar klara sig även hos mig.
Kram Ing-Britt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...