Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

torsdag 31 mars 2011

Alla kan Fixa Trädgård!

Ibland tycker jag att hela trädgårderandet har hamnat på en alltför komplicerad och intellektualiserad nivå. Istället för att njuta av det sinnliga i själva påtandet, så blir det istället mycket läsande på påsar och flaskor... De senaste tio åren har marknaden verkligen svämmat över alla bredder... Det finns jord för alla sorters växter, hundratals sorters växtgödsel, gräsmattegödning  osv, i all oändlighet;-/  Men inte är det speciellt stor skillnad på det mesta av det där inte...

Det är inte konstigt att man kan känna sig förvirrad av det stora utbudet och ångesten över att inte kunna greppa allt. Det har blivit så svårt att göra det enkelt för sig! Och lugnet man vill uppnå känns ibland långt bort... Sinnligheten i att "bara vara" i sin trädgård, planera o plantera för sinnesfrid,  går liksom förlorad i analyser och  valet av rätt gödningsalternativ...

Tidig morgon, och jag är på väg.... Stannar, ler och njuter en stund i solstrimman, andas därefter mycket lugnare:-)

Men trädgård är väldigt basic, ALLA kan Fixa Trädgård:-)
Man behöver jord, gödsel och vatten till  det mesta man tänkt plantera. Om man utgår från den jorden som de flesta har i Sverige, nämligen moränjord och sedan tillför kogödsel och lite kompost så får man en jord som passar det mesta. Man tager vad man haver i kompostväg... tex gamla löv, småpinnar, gräsklipp mm. Och så blandar man ner "godsakerna" i den översta decimetern av jordlagret så får man "god jord" som det ofta hävisas till.


Ibland står det på etiketter att växten behöver humusrik jord. Enkelt förklarat är det just jord med småbitar av löv, pinnar mm som inte ännu blivit till jord. Det som är bra med den är att den håller fukten bättre. En humusrik jord får mikrolivet att dansa tango av lycka, och denna dans förser växterna med den bästa förutsättningen för att klara olika umbäranden, som t ex torka, hårda vindar och ohyra. Dessutom kan växten fokusera på att växa och blomma längre, den får kraft att inte bara överleva:-)

När jorden är en smula "pimpad", så planterar du och vattnar. Klart!
Och du, passa noga med vattning hela första året, rötterna måste få en chans
att i lugn och ro växa på sig. Lugn och ro, det vi alla vill ha i rabatten..;-)Have more fun säger jag! Ta det inte så allvarligt, det som står på påsarna.. Tänk efter hur det ser ut i naturen och använd sunt förnuft, sinnlighet och nyfikenhet i lika delar så blir det bra:-)
Ha det gott alla garden lovers!


PS Hej till nya läsare också, jag ser er och det är så otroligt kul att veta att ni är här:-)


18 kommentarer:

Christina sa...

Översta bilden ger verkligen en känsla av ro och stillhet! Där ser man att det behövs inte så mycket för att få oss att stanna upp! Härligt! Här hos mig är det gammal sjöbotten, så vår jord är väldigt sandig, så man får tillföra material hela tiden.
Ha det gott!
Kram
Christina

Berit sa...

underbart inlägg, för just så tycker jag många gör, krånglar till det:)
Ha en underbar dag!!

Puumuli sa...

Det stämmer helt det du säger! Jag tycker att det är kul att bara pröva sig fram; fel gör man alltid men det är kul att testa olika saker.

Allt behöver inte vara perfekt heller har jag lärt mig med åren. Det är underbart att titta på bilder av sköna trädgårdar där allt ser så perfekt ut men jag har insett att min trädgård kommer aldrig att se så ut. Jag har helt enkelt inte tid, pengar eller kunskaper att förverkliga sådana miljöer. Ändå är jag urnöjd med att jag kan syssla i lugn och ro med min kära hobby... :-)

Kram
Sari från Puumuli

Karen sa...

Kloge, kloge ord her i våren.
Tak for det.
En have skal være til AFSLAPNING OG GLÆDE for den enkelte - uanset hvordan haven ser ud.
Det må aldrig blive en sur pligt, for så må man hellere flytte til en lejlighed i byen.
Mange hilsner

Karin sa...

Go´förmiddag!
Det är nog så jag kommer vidare i min trädgård. Läser, köper och planerar, men... det blir ju inte alltid fullföljt. Ibalnd har jag ändrat mig, vädret är för dåligt. Fast mest beror det nog på att jag inte finner annledning att driva det fullt ut. Numera köper och planterar jag det som jag finner glädje i.
För visst är det skönt att bara gå ut med kaffekoppen och bara njuta, åvren övergår till sommar, sen höst och Naturen är så vacker:)

Det gäller att njuta i nuet, se att det "lilla" kan lyfta en hel dag..

Kramar

Lene sa...

Du har helt ret. Lige nu sidder jeg og ærgrer mig over at jeg ikke har fået gødet haven når det nu regner i dag. Men mon ikke jeg når det hele alligevel. Havesæsonen er jo knap nok begyndt endnu. :)

Furulunden sa...

Enig med du! Det skal jo være et sted for nytelse. Men må innrømme at perfeksjonismen av og til tar meg, men jeg er veldig obs. Idag snør det her så det er bare å ta det med ro hva haging angår:)

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice & Design sa...

Härligt inlägg och så sant. Jag tror tyvärr att många blir stressade av alla möjligheter och val som ges så att trädgårdandet får mottsatt verkan.

Anna Vattenkanna sa...

Helt rätt Hillevissan! Satt och bläddrade i en katalog från ett stort gardencenter och de hade minsann jordar i plastpåsar för ALLA slags växter - men olika då för respektive ...man kan faktiskt bli lite nervös och småarg över detta, men det är ju ett smart säljtrick att allt ska vara sååå specialiserat. Nej, precis som du kör jag med hederlig kogödsel och mulchning och det växer och frodas i denna "enkla" jord...


Kram Anna Vattenkanna

Systrarna Hjertén sa...

Tack för lektionen!! Hummus trodde jag var kikärtsröra! ;D

I min trädgård för inte växterna så mycket omsorg, det är det hårdhudade typerna som överlever. I år har jag dock bestämt att jag ska hjälpa mina växter på traven genom att försöka utrota min Åkervinda...fast jag kanske ska räkna med att ha och göra de närmaste 10 åren..eller?

Mvh
Frida

November- symra sa...

Du har helt rett, en hage skal ikke tappe for energi, men gi overskudd og energi. Vi mennesker har skapt samfunnet , arbeidslivet og privatlivet komplisert nok som det er, om vi ikke skal konkurrere om den mest avanserte og plettfrie hagen. Men vi er alle ulike og hagen vil avspeile personligheten. Det er jo det som gjør det så spennende å besøke ulike hager.
En ryddig og kategorisert hage uten ugress vil jo gjerne tilhøre et ordensmenneske og er jo et syn. Samme med en hage i "fri dressur" den tilhører jo gjerne den mer litt kreative og ukonvensjonelle. Denne er jo like flott og spennende.
Tenker at det viktigste er at personen som eier hagen skal trives der og da blir hagene like forskjellige som folk.
Selv er er jeg ganske lat (eller prøver å være arbeidsbesparende)vil derfor ikke ha noe i hagen som må dulles med,graves opp, pakkes inn, eller som må passes på babyer. Er hele tiden på jakt etter planter som trives med meg og mitt jordsmon. Dessuten er jeg veldig visuell, hageelementene skal være gode å hvile øyenene på. Kjøkkenhage for eksempel tradisjonell forstand tillater tiden min ikke.
Beklager en litt lang kommentar, ble veldig engasjert.

Lövkojan sa...

Håller verkligen med, ska man titta och läsa sig till och använda exakt "rätt" till allt hinner man inte med något alls, allra minst njuta. Sunt förnuft räcker långt.

Kram Marie-Louise

Ester sa...

Väl talat! Det där inlägget behövdes verkligen. Växterna tar upp den näring de behöver, så det spelar inte så stor roll vad vi häller på dem.
Kram Ester

Lotta 8`) sa...

Kloka ord! Både läsvärt och tänkvärt hos dig idag. Kom genast att tänka på grannens pappa, som när han hjälpte henne i trädgården, grävde ett hål i rabatten där han la i rens, klipp, gamla äpplen, lite köksavfall m.m. När hålet var full, skuffade han över jord och grävde ett nytt hål... jag menar - bättre jordförbättring kan man ju inte få! Tänk bara på gräsklipp...... Jag har själv lerjord så det är bara att vända ned löv, pinnar, gräsklipp m.m för att förbättra den kompakta leran.
Trevlig inlägg :) Ha det gott!

Marina sa...

Men va klokt!
Jag vägrar låta mig "fångas" i den där expert fällan med alla de konstiga namnen och de olika sorternas gödning mm. Jag gillar trädgård för att det är avslappnande och jag mår bra där, bland jord och blommor.
Trädgård ska vara kul!

Ha det bra!

Kreativa Trädgårdar sa...

Härligt kloka ord, tack för dem! Jag hoppas att fler ska våga leka och njuta i sin trädgård och sluta känna ångest över att det måste vara rätt eller bli rätt & bra på en gång. Jag brukar alltid säga till mina kunder att trädgård tar tid att en vacker trädgård växer fram och att en vacker trädgård är den som får en att njuta och koppla av. Varma vårhälsningar till dig!

Änglarnas hus sa...

Hallojsan1

ja du det är så sant som du säger..
Jag måste tänka på att njuta mer..och koppla av i min trädgård..jag har skapat lite för mycket måsten..som tar bort glädjen..varva ner i det gröna är min filosofi för årets trädgårdstid..får se om det håller..hehe.. ;)

ha det gott och tack för den ljuvliga morgonbilden du bjuder oss på idag!!

Kraaam Sanne!!

Anna sa...

Vilken intressant betraktelse. Jag tycker att det är så med mycket här i livet. Vi krånglar till det och kraven blir så höga att man inte tror att man kan... Jag vill ha roligt i min trädgård och tycker att livet består av så många måsten att här får det vara hur som helst. Jag försöker att göra det som känns roligt för stunden. Jag kyckas ibland. Tack för goda råd! Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...