Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

måndag 11 juli 2011

JAS blev LVMB - igen...

Igår beskar jag äppleträden. Det kallas för att man gör beskärningen under JAS månaderna, när man gör det under juli augusti eller september.
Detta system är snällare mot träden, det orsakar mindre stress och det blir mycket mindre (och färre;-) vattenskott på träden. Anledningen till att man förr alltid beskurit äppleträden under senvintern är förmodligen att då hade man tid (i det gamla bondesamhället). Dessutom är det ju för kallt i februari att stå ute med sekatören tycker jag... Dags att släppa det oket alltså om du vill vara en modern människa som tar till dig nya, bättre rön:-)
I förrgår stylade jag ju lite vid träden då jag hade klippt ängen eftersom det blev lite tomt
efter allt det vackra gräset och örterna...  
Jag möblerade om med andra stolar, dessa köpte jag på IKEA innan sommarn. Hundra pix styck, ett mkt sympatiskt pris tycker jag! Det ser fortfarande lite tomt ut på bild så jag får fixa lite mer under dagen... Meeeen...


...först måste jag plocka ihop allt klipp som nu ligger och väntar på att köras bort. Förra året när jag klippt färdigt så vart det ju aaaalldeles för kalt på träden, så jag hade lovat mig att göra det mycket snyggare i år... Men som ni ser så funkade inte det löftet alls igår... JAS blir lätt LVMB för mig som är lite väl snabb med saxen (Lite Väl Mycket Beskuret). Oooops...:-P


Ha en underbar vecka!
Och ett speciellt Hejhej till nya läsare
kul att ni tittar in här idag!

PS glöm inte att lista er i ZONLISTAN! Där hittar ni ca 150 bloggar redan!

Och om Maken läser det här så är jag redan på väg till soptippen:-)
Första rundan.. det lär bli flera!


I pruned my apple trees yesterday. It's so much better for the trees to be pruned during summer, july-september, than in late winter. And sooo much easier on me:-) I don't like to do any gardening in deep snow and freezing temperatures.... Have a lovely week, and a special Hellohello to newcomers, so nice to see you here today!

17 kommentarer:

Helene sa...

Beskära träd har jag inte gjort på några år då mina händer ej klarar det längre, men jag har en son som hjälpt mig med det och skött det suveränt.

Har just planterat vårt första äppelträd här vid nya huset så det får vi väl beskära nästa år.

Det ser i alla fall fint ut hos dig! och jag drömmer om att få en så lummig trädgård i framtiden.

Kram Helene

gittan sa...

Det blir lätt lite för mycket oavsett vad man ger sig på att klippa tycker jag =) Jag var oerhört försiktig med äppelträden i helgen eftersom de fortfarande är under uppbyggnad. Bättre att ta en gren för lite än en för mycket då, men ack så svårt "hahaha"

Ullis sa...

Våra äppelträd som beskar i februari har redan massor av vattenskott, så jag ska nog försöka börja med JAS-beskärning istället.
Så roligt att du gillar min blogg! Jag har missat ditt inlägg om att dela upp
Givetvis får du låna bild på min maskrosmarmelad, fotot är ju mitt, men receptet har jag tyvärr inte kommit på själv, men det står i inlägget var det är hämtat.

Ha det bra!
Kram Ullis

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Å vilket härligt äppelträd du har! Jag blir avundsjuk på alla som har uppvuxna trädgårdar med riktiga träd. Själv har jag bara rätt ynkliga små träd ännu så länge men så är min trädgård bara fyra år gammal också!

Jag ska länka till zonlistan, men fick det inte att fungera när jag la in det i vänstersidan. Ska försöka ikväll igen!

Monica sa...

Ja det är lätt hänt att det blir lite för mycket. Jag har med beskurit sommartid ,,första gången i fjor och det är bra för så slipper man frysa.
Fint du gjort kring bordet och trädet, jag behöver ett litet möblemang får nog ta en tur till Ikea gillade de små nätta stolarna.

Härligt att du gjort zonkarta jag har lagt det i min högerspalt men klarade inte att få över dina bilder så jag tog en av mina så länge ,,ätr inte så teknisk ibland..,men åh vad kul att sitta och kolla bloggare i ens närhet som jag inte sett innan.
Ha det gott kram Monica

Jenny sa...

Vad läckert med alla lyktorna som hänger i trädet!

Det där med att beskära är jag så dålig på, och tråkigt är det. Jag förstår verkligen inte hur man gör. Nu slipper jag bry mig eftersom våra träd verkar dö hela bunten :( Dina är himla fina!

/Jenny

♥Min Eden♥ sa...

Jag har ett likadant bord ute, fast i vitt :D

Lotta sa...

Beskära?? Äntligen gör rådjuren någon nytta här. Så läckert med alla lyktor i trädet. Det ska jag härma!
Kram

Lisbeth sa...

Kan ske jeg skal have fat i saksen for mit lille træ er løbet i vejret. Det ser fin ud med bordet og stolene sådan et sæt kunne jeg godt bruge og så til den pris!

Proforma - Irene sa...

Jag har enträget tjatat på min man att det nya är att klippa under JAS- månaderna och förra året gjorde vi det äntligen. I år är det hur många nya skott som helst utmed HELA grenarna!!! Inte riktigt som jag tänkte mig och det har jag fått minsann fått äta upp så nu vet jag varken ut eller in. Ska alla dessa skott bort... för det ser ju inte klokt ut?
Kram

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Så fint det blev, lyktorna blev pricken över i:et. Ja, då får man kanske ut och klippa lite i det äppelträdet som inte hanns med i vintras...
Ha en riktigt fin vecka,
Lydia

Trädgården på höjden... sa...

Åh så fint med lyktorna i trädet. Den iden tar jag med mig.

Hälsar Åsa

Louise sa...

Håller med om att det är betydligt bättre att beskära nu! Vi har knappt några vattenskott i år efter förra sommarens beskärning!

Lyktorna i ditt träd är så himla fina! Supermysigt ser det ut!

kram louise

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Gillar din seans där du har i träden!!! That's the way it should be..... Har också seans i trädgården. Kära du... om du skulle få en gnutta tid över någon gång är du varmt välkommen hem till mig för en liten beskärningskurs...... :-)))) Mina har inte fått någon sådan uppmärksamhet ever. I dag hade jag besök av trädgårdsföreningen och jag kände mig helt enkelt tvungen att be dom blunda för de obeskurna träden.... Jag bjuder på middag..... :-)))

Kram
Charlotte

Bondjantan sa...

Jag borde verkligen klippa mina med...

Christina sa...

Fint med lycktor i trädet. Har två små träd ska prova klippa lite!

Proforma - Irene sa...

Hej Hillevi! Tack snälla, för att du tog dig tid att svara. Vanligtvis klipper vi fruktträden så där i februari, kanske början av mars, aldrig senare under våren. Förra året blev det dock under sommaren... i JAS- månaderna med följden att vi har fullt av vattenskott nu, det som vi ville undvika. Kan hända att vi klippte lite hårdare året innan, har inte riktigt koll på det. Men då ska vi alltså klippa bort alla vattenskotten nu, skala av grenarna med andra ord för så mycket är det faktiskt. Ojojoj... tur vi har semester! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...