Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

måndag 19 september 2011

Svart i rabatten

Det är ju snyggt med svart mot allt det gröna i trädgården! Svartmålade trädetaljer, t ex högt smalspjäligt staket, pergola, växtstöd mm...
inspiration altan svart
En bild från ett av mina svarta projekt, vill du ser mer före och efter bilder så kan du göra det här.

En svensk leverantör som tagit fasta på det eleganta i det svarta är Hasselfors Garden. Häromdagen upptckte jag svart flis.
Det är fint med ett helsvart alternativ som rabattäckning (eller bara dekoration) istället för de bruna sorterna som vi sett tidigare. (Hasselfors har mycket som är svart i sin repertoar av växthus, växtstöd mm. Titta in på deras sida, för mer tips. Jag gillar deras s.k. Trädgårdslider som är ett litet kombinerat växthus och förråd som du bygger ihop med moduler efter eget huvud. Smart och annorlunda tänk.)

svart marktäckning

Jag funderar själv på att tillföra mer svart i min trädgård, det är en bra fondfärg som sagt. Det är klassiskt och samtidigt går svart utmärkt till mer jordnära omständigheter som här hos mig:-)Det var allt för idag gott folk.
Ha det gott, over 'n out.Så här skriver Hasselfors själva om sin flisprodukt:
Färg och funktion för din trädgård
Oxidsvart adderar vackra, mörka ytor i din trädgård. Flisen används som täckning på marken och i krukor tillsammans med alla slags växter, prydnadsväxter och ätliga växter. Flisen skyddar mot ogräs, jordstänk och stora temperaturväxlingar i jorden. Jorden blir lucker och avdunstningen minskar. Du behöver inte vattna så ofta. På stigar och gångar ger flisen ett mjukt, sviktande underlag.
Oxidsvart flis har färgats med järnoxid, en naturlig och ofarlig färg som redan finns i marken. Färgen håller flera år och tvättas inte bort av regn eller snö. Den mörknar något men genom att kratta runt eller fylla på ett nytt lager bättras färgen på igen. Med tiden bryts flisen ner till mull.

12 kommentarer:

Blomkärringen sa...

Snyggt är det absolut med svart (och vita möbler), kanske inte så praktiskt för mej som alltid kommer klampande med leriga stövlar och kastar mej ner på trädgårdstolarna i grävkläderna. Men definitivt snyggt! (:D Ha det gott!

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Håller med om att det är snyggt med svart i trädgården. Svarta detaljer, som precis som du skriver, bryter av mot det gröna.
Jag har fått ett litet växthus av grannen som jag ska måla rött, och jag valde faktiskt mellan att måla det svart eller rött. Så nu får jag hitta något annat som kan bli svart:)). Uteplatsen ser så mysig ut!
Kram Maria

Anonym sa...

Åh ja, det är så snyggt med svart! Och Hasselfors grejer skulle jag inte tacka nej till, helst skulle jag vilja ha en av varje! Kram Hanna

Ann-Mari sa...

Oj, vad snyggt det svarta i trädgården är! Läckert. Tack för att du alltid inspirerar med härliga idéer och fina bilder!

Fru. Krull sa...

Smukt med sort i haven! Tak for tip med Hasselfors chips, dem vil jeg skrive på min huskeliste ;-) Kram Fru Krull

Berit sa...

Jag vet inte vad jag ska tycka. Jag tycker det är snyggt i andras trädgårdar men i min egen så har jag inte använt den färgen...gillar nog mera grått och rost hos mig iallfall, passar bättre ihop med mitt hus som är en gammal norrbottensgård.
Ha det gott!!

Annelie sa...

Tja, varför inte?
Svart är snyggt och kan ju lyfta fram ljusare färger.
Gillar din bild nedan på verktygen som står och lutar mot trädet.

Många kramar,

Annelie

Charlotte sa...

Det låter jättesnyggt med svart flis ihop med andra svarta detaljer! Svart är jättesnyggt i trädgården tycker jag också.

Acchleja-Carro sa...

Så roligt att läsa, då är jag ju rätt ute! :D Jag har påbörjat ett tema med svarta detaljer i trädgården, än så länge bara några stolpar i köksträdgården, men fortsättning följer.
/Caroline

Lillianna sa...

Tycker oxå det är snyggt och är mer än nöjd med vårt trädäck som blir svartare och svartare när vi oljar det. Tyvärr har maken sett nåt byggprogram där de envist hävdar att man inte ska olja alls...så vi får väl se hur det går med mina svarta grejer. Hade tänkt olja alla portalerna med!

/Lillianna

godastunder-tokigaidéer Anna sa...

JAg håller med dig, gillar deras svarta sortiment skarpt. Jag funderar på att sno deras ide och förlänga mitt växthus med en upp byggd del som blir med skyddad. Får se om jag lyckas övertala maken till nästa sommar. Jag gillar din fina uteplats fint med det svarta golvet..

Kram Anna

Linda sa...

Mycket snyggt med svarta detaljer till det gröna ! Måste fundera på hur jag ska få in det i min trädgård. Tack för de inspirerande bilderna i din blogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...