Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

fredag 11 november 2011

Sveriges Bästa Stenläggare

Idag blir det ett nördigt inlägg från min lilla del av Universum...:-)
Jag måste bara visa bilder från en av de allra, allra vackraste stenläggningar ni nånsin kommer att få se under er livstid! Inspiration som gör mig glad vilken dag som helst!
En av Sveriges Bästa Stenläggare har i sommar lagt ett av sina konstverk... (och jag var där:-)


o    o    o

Smågatsten är varje Garden Lovers Best Friend!
Smågatsten av granit är en av mina absoluta favoritmaterial för utemiljön. Natursten är det som jag oftast rekommenderar för en långsiktig god investering i utemiljön. Dessutom passar det ofta fint in i miljön här i byn där jag gör mina flesta jobb. Många hus och tomter här är mycket stora, väldigt vackra och hyfsat gamla.

smågatsten stenläggning granit entré grind

Och vad kan vara vackrare än en uppfart av smågatsten lagd i perfekta bågar... Det är inte mycket som kan slå det, eller hur!? I mitt jobb träffar jag på många stenläggare med olika grad av kompetens. Tro mig, man blir inte stenläggare bara för att man kan hantera ett vattenpass, fast måga verkar tro just det...

smågatsten stenläggning granit entré

Vilken inbjudande infart va? Tänk att få komma hem och mötas av denna syn efter en lång dags arbete i staden...

smågatsten granit bågar entré grind

smågatsten stenläggning granit bågar entré

Trappan fattas kanske ett räcke, eller vad tycker ni? Ser det inte lite tomt och ängsligt ut utan räcke? Det blir nog ett handsmitt enkelt svart i smide så småningom tror jag... med en liten vacker böj på slutet för att mjuka upp intrycket.

smågatsten stenläggning granit bågar trappa entré

En stenläggning i den här klassen är det sällan man får uppleva, och jag kan alltså inte se mig mätt på sånt här! Vilket flöde! Vilka naturliga former i både bågar och yttre form! Och kolla hur exakt i våg allting ligger.. Jag får ståpäls!!! Quality is for ever!

Hemligheten är medarbetare som alla älskar sina jobb!
Ett enkelt knep jag har för att mina jobb som trädgårdsdesigner ska bli riktigt bra, är att jag anlitar skickligt yrkesfolk och sedan låta dem göra sitt jobb. Dvs jag låter varje hantverkare komma med egna idéer och lösningar, och lyssnar noga på dom! Då blir det bra! Att tro att just mina idéer alltid är dom bästa, vore verkligen dumt. Ett bra jobb är alltid resultatet av ett lyhört teamwork mellan arkitekt och hantverkare med ömsesidig respekt.


Nu vet jag dock vad bästa idén är...
 Jag tar helg, åker o handlar lite fredagsmyyys!
Ha en fin helg allihop!.

27 kommentarer:

Tina Dalemo sa...

Superfint. Och vilket jobb!!! Ha en fin helg du också.

gittan sa...

Så Sveriges bästa stenläggare finns där uppe! Jag som skulle vilja låna en sådan på mina breddgrader inom en inte allt för avlägsen framtid. Men du Hillevissan det finns faktiskt skitfula stenläggningar av smågatsten också trots perfekta bågar! En av dem hyr in sig på en bit av min tomt och den ytan är verkligen en skamfläck =((( Så pass att asfalt hade varit bättre (det säger en hel del!) Det växer bara en massa gräs och ogräs i fogarna och nu har vi parkerat en av picuperna där för att slippa se så mycket av ytan. Du vet "syns inte, finns inte"
Ha det gott och njut av helgen, det ska jag göra / Kram gittan

Sisyfos sa...

Hej Hillevissan

När det är sten så dryftar jag mig att kommentera och, ja, jag instämmer. Stenarbetets kvalitet är utomodentligt.Du påpekar att det är i våg men om det är så bra gjort som jag misstänker så stämmer nog det inte. Stenytan ser nog ut som en båge i genomskärning så att ytans mitt utgör högsta punkten och så finns det ett bågliknande fall ut mot sidorna.

Vad gäller trappen så föreslår jag istället antingen ett elefantmiskantus, exvis miscanthus sinensis purpurascens, eller en jättetåtel, exvis molina arundinacea transparent, istället för räcke. Trappan behöver visuella kanter och de föreslagna gräsen ger det intrycket, till en billig penning. Upptäcker kunden sen att räcke krävs som fysiskt stöd så kan det kompletteras på sikt. Gräsen mjukar dessutom upp intrycket och kompletterar den hosta som verkar stå där.

I allmjukhet

Sisyfos

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Tina!
Tackar ödmjukast!

Gittan!
Nu förstår jag inget... Syns inte - finns inte?? Näe, så resonerar inte vi här längre norrut:-))

Hej mjukaste Sisyfos!
Du har naturligtvis helt rätt i att stenen ligger i en mjuk båge i profil. Annat vore en styggelse...
Tack för spännande förslag på gräs vid trappen, det kan dock vara knivigt med ett rent norrläge där... Men nytänk är alltid välkommet!

Anna Vattenkanna sa...

Fin stensättning du visar - verklig hantverksskickligehet! Att sätta sten kräver verkligen fingertoppskänsla och vördnad inför materialet.

Ha en trevlig helg, kramar Anna Vattenkanna

Ranunkel i rabatten sa...

Men så snyggt! // Anna

Sisyfos sa...

Hej igen

Är det måhända frun själv som föreslagit och ritat uppfarten? Jag vill i alla fall berömma modet att använda väl tilltagna bruksytor, även om jag personligen skulle ha sett en än bredare yta framför huset. Precis som i förra trädgården jag kommenterade, den där lilla röda stugan du vet, så ankras husen bättre i omgivningen med väl tilltagna bruksytor. Generellt är svensken änsligt snål med dessa och då skapas närmast ett grodan boll-intryck, dvs smala långa ben(bruksytor) och en stor kropp (hus). Du var modig i den röda stugan och skapade tilltagna ytor och skapade därmed ett balanserat och dynamiskt spel mellan hus och trädgård.

Så även här, speciellt med den dynamiska linjen mellan grind och hus i andra bilden. Personligen hade jag föreslagit ett visuellt stopp på uppfartens vänstra sida, som komplement till alle-träden, för att osynliggöra huset och "förlänga" uppfarten.

Såvida du får kundernas medgivande skulle jag gärna se lite mer av de trädgårdar du arbetat med, vilket du antytt i ett tidigare inlägg.

I all försiktighet

Sisyfos

Sisyfos sa...

Hej för sista gången idag

Gör din goda underleverantör, stenläggaren som du höjer till skyarna, den tjänsten att du namnger honom. Bra yrkesmän förtjänar allt beröm och den draghjälp de kan få.

Den numera tjatige

Sisyfos

Pia Gustafsson sa...

jag har hört att förr i tiden så låg stenläggarna bredvid varandra och la sten så långt som armarna räckte. Då kom det rundade formen automatiskt. Om det är sant eller inte vet jag ej. Men sååå fint.

Jessica och Malte sa...

Kan bara hålla med, otroligt vacker stenläggning!

Trevlig helg!

A House With A View sa...

Här sitter en till med rysningar!!!! Verkligen en helt sagolikt vacker stenläggning!! Jaaaa tack, så där underbart skulle det gärna få se ut hemma hos mig också :)) Tack för jättefin inspiration!!!!

Håller med om att det fattas ett räcke vid trappan, det skulle bli betydligt mer ombonat med ett räcke!!!

Trevlig helg!

Kraaaaaaaam aka

Kristina Bonander sa...

Inte lätt att hitta duktiga stenläggare så det är bara att gratulera! Verkligen en vacker uppfart och entré.
Granit är fantastiskt. Skrev ett litet inlägg om det häromdagen. Kan bli svag i knäna för mindre.
Ha en god helg
Kristina

Helena, The Swenglish Home sa...

Guuuud så vackert! Denna stenläggning är urläcker och det är nog första gången jag har sett - eller åtminstone lagt märke till - stenläggning som verkligen är som konst, ett smycke i sig! (Visst har jag sett vackra mönster och uppfarter mm tidigare, men detta var speciellt vackert.)

Trevlig helg hälsar din egen svengelska

Tezzie sa...

Wow...

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Mmm...

Det är så roligt att skriva inlägg till er kära läsare! Ni känner igen vackert hantverk och håller inte inne med rara kommentarer. TACK till ALLA för glada tillrop!

Käre Sisyfos!
Din kommentar angående den något korthuggna bruksytan framför huset gör mig alldeles varm inombords!
Visst hade det blivit bättre med en ca halvannan meter djupare yta där. Tyvärr ligger det ett gammalt växthus och en gammal fruktträdslund till höger om uppfarten, som satte käppar i hjulet där...

Jag får ofta strida för en vettig storlke på bruksytorna... Av någon anledning tycker många att det är bortkastad yta(!) Varför kan man fråga sig, när man sedan ser alla enorma gräsmattor till "ingen nytta"...
Vad kan vara vackrare än proportionerliga funktioner? För att inte tala om hur enkelt det är att hålla alla ytor vackra, när de har en vacker grundproportion och inte ängsligt trycker runt hushörnen. Varför vill folk ha frimärksstora entréytor, men fotbollsplaner på baksidan av huset? Det är frågan det.

Anonym sa...

Kan bara hålla med alla föregående talare - så otroligt fint! Kram Hanna

TrädgårdsPrinsessan sa...

Riktigt snyggt! Underbart att komma hem till den stenläggningen.

En sån bra och klok inställning du har till dina medarbetare och samarbetare :-) Det verkar löna sig :-)

Ha en fin och mysig helg :-)
Annika

Stina sa...

Hej!
Så lustigt att du lämnade en kommentar just i dag! Jag bestämde mig nämligen precis att göra ett inlägg - snacka om sammanträffande! Härligt att titta runt hos dig... Det var länge sedan! Jag håller på att skriva på min doktorsavhandling om picornavirus. Disputationen är i Mars och det äter upp all min tid så jag har fått lägga allt vad bloggande heter åt sidan för ett tag. Men jag kommer tillbaka!

Jag återkommer i vår!

Kram,
Stina

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Fantastiskt vackert! Jag bara gapar!
Kul att du vill vara med i min utlottning oxo. Jag håller tummarna. :) Varma kramar!

Lottas Fotografi sa...

Vilket jobb att lägga alla dessa stenar! Jättevackert! En sådan person skulle jag behöva anlita till vår infart där asfalten börjar ge sig. ;)

samson sa...

sten ialla former är snyggt,ha det så gott//maggan

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Underbart vackert!!! Tänk vilken yrkesstolthet de stenläggarna måste känna. Något som tyvärr många hantverkare verkar sakna idag...
Åh, vad jag blir sugen på fina stenläggningar i trädgården :-)
Ha det gott. Kram, Ingela

M/S Design sa...

Håller med! mycket vacker stenläggning.
Mariana

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Verkligen snyggt, han (?) kan sin sak.

Blomkärringen sa...

Verkligen jättefint! Vilket hantverk! Låter bra med räcke, ser aningen tomt ut. Tack för titten!

Anonym sa...

Hej,

Underbar stenläggning, och vilken prestation att få stenen att passa in i grönskan och inte - som många tyvärr numera gör - passa in lite grönt bland all sten... Jag är lite allergisk mot för mycket stenläggning men det är nog för att många tycks tycka att byasten är det bästa som finns, ju mer desto bättre. Men detta var verkligen som ett konstverk i trädgården. Synd att din stenläggare inte finns i Skåne...
Hälsningar Elin

TYRA sa...

Ursnyggt! Om jag var miljonär skulle jag skaffa mig en sådan uppfart. Vilken Feng Shui!

Kram Tyra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...