Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

tisdag 17 januari 2012

Äpplen för allergiker

Tillhör du en av dom många som är allergisk mot äpplen? Jag har aldrig riktigt vetat varför vissa sorter varit mindre alllergiframkallande än andra, men nu vet jag!!  Jag har läst en sida (kopierat in sidan nedan) om äppleallergi hos Sveriges Pomologiska Sällskap. Så himmelens intressant att få reda på hur äppleallergi hänger ihop med björkallergi, och att man kan mikra äpple (30-60sek) så försvinner det allergena ämnet...

Fruktträd har återigen kommit stort i ropet i trädgården. Många ska köpa sig ett äppleträd eller två till våren.  Då är det ju bra att kunna välja en sort som enligt erfarenhet är mindre allergiframkallande. I vår trädgård har vi två äppleträd som även allergiker kan äta av, tyvärr vet jag inte vilka sorter bara att de är goda:-) Vi får inte mycket äpplen, men det räcker.

De äpplen som vi har i vår trädgård är okända, men går bra för allergiker. Lucky us!


Så här skriver Pomologerna om äppelallergi på sin sida:

Den som är allergisk mot äpplen reagerar på ett protein, Mal d 1 (Bet v 1), som finns i äpplet. Det är samma protein som finns i björk och därför är många björkpollenallergiker också allergiska mot äpplen. Den allergiska reaktionen är oftast klåda och svullnad i svalget och på läpparna.

Det mesta av proteinet sitter i äpplets skal. För en del kan det alltså räcka med att skala äpplet för att kunna äta det. Ju mer moget ett äpple är desto mer protein innehåller det, därför kan det vara bra för en allergiker att plocka äpplen som inte är riktigt mogna.

Olika äppelsorter innehåller olika mycket av det besvärliga proteinet. Nedan listar vi äppelsorter som innehåller extra lite av proteinet och dessa äppelsorter kan man som allergiker ofta äta. Vi har också en lista på äpplen som innehåller väldigt mycket av proteinet och dessa äpplen bör man alltså undvika om man är allergisk.

Proteinet är mycket värmekänsligt. Den som är allergisk mot äpplen upplever oftast att det går utmärkt att äta tillagade äpplen, t ex äppelmos och äppelpaj. Ett tips är att lägga ett äpple i mikrovågsugnen. Kör på full effekt 15-30 sekunder, då förstörs proteinet och man kan äta äpplet!

OBS! Allergi är mycket individuellt och varierar också mellan olika dagar. Prova dig fram försiktigt för att se vad som fungerar för just dig!
Hör gärna av er med era egna erfarenheter om äpplen som är bra för allergiker!!Äpplen för allergiker (med extralite Mal d 1 protein)
 • Allgot
 • Belle de Boskoop
 • Cox Pomona
 • Discovery
 • Filippa
 • Gloster
 • Jamba
 • Höstdessert
 • Katja
 • Lobo
 • Maglemer
 • Mutsu
 • Risäter
 • Spartan
 • Stenbock
 • Särsö
 • Transparente Blanche

Undvik dessa sorter om du är allergisk
 • Aroma
 • Fagerö
 • Golden Delicious
 • Granny Smith
 • Red Delicious
 • Stor klar Astrakan

Listorna ovan bygger på erfarenhet och inte på forskning.
Har du egna erfarenheter om vilka sorter som fungerar, eller vilka sorter som är värre än andra, skicka gärna upplysningar till info@svepom.se *     *

Sånt här blir jag gladvarm över.
Det finns hopp för alla allergiska Äppel Lovers!

Härligt:-)

*

PS Hejhej nya Följaren, jag har sett dig.
Och känner igen dig..:-)

13 kommentarer:

Humlans Lott sa...

Ja, det är ju glädjande nyheter för äppelallergikern. Nu är ju inte jag det - tack och lov - men jag har tillräckliga problem ändå att veta vilken sorts äppleträd man ska välja i trädgården. Har ett gammalt träd av Cox Pomona - en ganska "trist" sort. Så därför vill jag sätta ett nytt litet träd med goda äpplen. Men jag spånar vidare...

Ha en skön dag!

Lotta sa...

Tack, vilket bra inlägg! Min sambo är allergisk men klarar att äta tillagade äpplen. Men det räcker alltså att köra dom i micron...måste prova det! :o)

Sussi sa...

Intressant, Hillevissan!
Det var alltså ett allergivänligt äppelträd (Cox Pomona, gigantiskt vinteräppelträd) som vi sågade jäms med fotknölarna för att få plats med vårt växthus. Det kändes grymt, men ibland måste man ju välja...
Ha det gott!
Sussi

Berit sa...

Så bra att veta att det bara behövs köras i mikron så kan allergiker äta dom.
Ha en underbar dag!!

MrsUniversum sa...

Jamen, jättebra att få veta att en sådan utredning fanns.
Tack!
Inser också att vi redan har två som kan gå an för allergiker.

Helén sa...

Oj, har aldrig hört någon som är äppelallergiker, men det är ju jättebra att det finns sorter som alla kan äta. Bra tips! //helen

Vardagens guldkorn sa...

Å vad bra med namnlistor, det uppskattas! När man lagar mat åt andra är det bra att ha sådant i bakhuvudet! Sen är det ju bra att veta att det går bättre om man värmer dom också, det betyder ju att äppelpaj oftast fungerar ;0)
Kram Linda

Anonym sa...

Tack för informativt inlägg! Tänker plantera ett par äppleträd till våren, tack o lov är vi inte allergiska i familjen men det är bra att tänka på ändå.
Helst skulle jag vilja ha ett träd med olika sorter, som mognar vid olika tider, så att man kan skörda under en lång period... Har du något tips?

Kram Susanne

Anonym sa...

Jag som längtat så efter att sätta tänderna i ett saftigt äpple ända sedan jag i tonåren blev allergisk...Ska genast prova om micro tipset funkar och håller verkligen tummarna.
Tack för ett underbart inlägg!!

Proforma - Irene sa...

Jag är allergisk mot både pollen och äpplen, klarar oftast de gröna bättre än röda. Jag visste detta i och med att jag gjort många allergitester och även gjort immunterapi som gör att jag klarar av vår och sommar numera. Stenfrukter och mandel är också sådant som korsreagerar med björkpollen. Tråkigt för det finns så många goda frukter. Tur att de går att äta tillagade för utan äpplepaj klarar jag mig inte! :)
Sparar din lista på äppelsorter, kan vara bra att ha vid framtida plantering.

Anonym sa...

En fråga, är själv allergisk mot äpplen, vissa j-gubbar, päron, körsbär etc! Måste fråga om det finns någon som har smakat något av de äpplen som finns på listan över "allergivänliga! äpplen? Isf vilka är goda av dessa?

MVH,
JR

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Svar till JR:

Jag har ätit och gillat följande sorter för att de är söta och goda.

Lobo, Katja, Transparent Blanche, Filippa, Gloster, Belle de Boskoop, Stenbock och Mutsu.
Hoppas du hittar en sort som du tror på, googla gärna och läs mer om sorterna!

Dessie sa...

Jag är själv allergisk mot pollen, äpple, mm. Planterade för fem år sedan ett äppelträd iallafall för att kunna tillaga härliga pajer och så vidare.
Bestämde mig iallafall för att tjuvsmaka ett då jag precis som alla andra allergiker verkligen längtar efter saftiga goda äpplen. Har varit allergisk sen barnsben och provat lite då och då att smaka äpple alltid med samma resultat. Klåda, och svullna läppar och svalg.
Döma av min förvåning då det inte hände något, förutom att jag fick sätta tänderna i ett ljuvligt gott äpple! Åt eftersom upp varje äpple på trädet, ingenting slösades bort på att tillagas, och jag njöt varje tugga! :)
Sorten heter höstdessert.
Nu letar jag ett till träd att planera och blev så glad över att snubbla över denna lista och förklaring.
Tusen tack!

Kram Dessie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...