Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

tisdag 24 januari 2012

Mera trädgårdstrender 2012

Jag var på inrednings/designmässan Formex i helgen men tyckte det var ganska tråkigt och enahanda.  Inget nytt, mest det gamla vanliga shabby chic och industri. Lite färgglad plast... Förmodligen är jag alldeles proppmätt på alla tecken av överkonsumtion som rimmar så illa med vad miljön o världen egentligen behöver... Jag blev faktiskt inte ett dugg köpsugen där, men jag tok-längtar ändå efter första trädgårdsmässan* för året för att få se vad som visas där... Vi är alla mångfacetterade;-) 


Tidningen Better Homes and Gardens är en tidning som jag inte brukar köpa, men som jag kikar på på nätet. Här hittade jag en till lista på trädgårdstrender för 2012. Det är alltid kul att se vad som är på gång i andra länder, och om det liknar våra tendenser här.
Tidningen listar många "Top Garden Trends", men här har jag dragit ihop dem till de viktigaste trenderna.


*     *    *


Vi kommer att fundera mer och mer på miljövänliga lösningar i trädgården, inte bara i köksträdgården utan även i blomrabatterna genom att vi väljer bort gifter och oorganiska gödningsmedel. Många kommer att skaffa sig några höns eller en bikupa och bidra till ett lokalt handlande i det lilla.
Vi kommer att vilja odla blommor på nytt sätt, och den hederliga gamla "plockerabatten" är på väg tillbaks (jag vet inte om det är ett svenskt ord eller om det är från min skånska:-)...

Ahhhhhh!!! Vilken underbar bild va?!?!?! En egen äng, Love love!

Vi kommer att hitta på lite mer udda idéer och odla våra grönsaker på höjden och tvären, mixat med blommor o.s.v. de kallar det Kreativa Köksträdgårdar (Creative Veggie Gardens). Denna trend är väldigt sympatisk tycker jag, det ska bli kul att se alla nya roliga lösningar här:-) Den upphöjda rabatten i corténplåt nedan är ju helläcker och härligt funktionell. Vill ha!

Köksträdgård av svängda lådor gjorda av corténplåt. Snyggt!!

Vidare tror man på att vi kommer att köpa mer platssparande träd, typ pelaräppelträd. Det tycker jag är en superbra idé, men man ska också komma ihåg att man spaljéra sina vanliga fruktträd på olika sätt.Jag har gjort ett inlägg om det för något år sedan, där man kan se bilder på olika spaljéringsmetoder. Själv skulle jag vilja spaljéra fruktträd längs en vägg. Eller en låg inramningshäck av äppleträd runt kökslandet kanske!

Underbart vackert med spaljerade träd längs en vägg. Men man undrar lite över rötterna?

En av trenderna som jag helt anammat är att använda torktåliga växter för allehanda krukor. Precis min melodi! Jag testar ju olika perenner varje år för att hitta de verkliga "överlevarna" till min trädgård (vattning av krukor är inte min grej varken ute eller inne...) och använder gärna taklök och annat tåligt i mina krukor.
En annan kruktrend som fortsätter är att återanvända material och göra egna kruklösningar av allt möjligt blandat med loppisfynd.*OBS*
Nästa gång så lottar jag och ut biljetter till Rum & Trädgård.
Vårens första trädgårdsmässa börjar 8-11 mars, 
det känns som det är ganska snart ändå:-)

* *  * *


Ja, det var det hele för idag!


Ha en underbar vecka!!
Over'n Out.

* *
18 kommentarer:

Ranunkel i rabatten sa...

Oj, vilka inspirerande bilder! Så snygg köksträdgård. Jag vill genast göra om! // Anna

Sussi sa...

Gillar skarpt "plåtlådorna" till köksträdgård....mitt hjärna spann genast loss. Corténplåt....never heard of....men jag är ju inte i branchen! Fast hur har jag kunnat missa nåt så snyggt???
Kram
Sussi

Norrfrids Eija sa...

Hej Hillevi!
Är inne på samma spår när det gäller Formex som vi besökte i helgen - hur mycket inredning behöver vi? Jo, jag vill fortsätta inreda, det ligger så nära hjärtat men med gamla loppade och hemmagjorda saker. En handlares mardröm är vad jag är eftersom jag till mångt o mycket norpar idéer och realiserar själv på min kammare...
Sköna trädgårdstrender verkar vara på väg, och med egna hemmaodlingar blir faktiskt världen en gnutta skonad...vad jag längtar efter att gräva, riktigt svettigt trädgårdsarbete och blåsor på händerna! Men först lite vinter som också är underbar då ljuset återkommer!
Kram Eija

Fia sa...

Ja jag diggar också corteneplåt. Synd bara att det är så dyrt så att ingen vanlig människa har råd att köpa det, så man får hitta alternativ istället.

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Roligt att läsa om de nya trädgårdstrenderna och sååå inspirerande bilder. Som de andra bloggarna fastnade jag också för corténplåten men om den är så dyr så kan man ju glömma den direkt...
Läste med stort intresse ditt inlägg om växter för torra och skuggiga lägen! Har en sådan rabatt och jag testar mig fram... Har faktiskt provat vit höstanemon i två omgångar men båda har dött för mig... Tål de verkligen torra lägen? Kanske det var annat som gick fel hos mig? Vidjehortensia har jag där och det funkar men blir det för torrt får jag vattna. Daggkåpa och julrosor finns oxå där men nu ska jag försöka med några växter från din lista för rabatten behöver fyllas ut :-)
Ha det gott. Kram, Ingela

Sanna sa...

Hejsan!

Tråkigt att det inte var så mycket nytt på Formex-mässan. Har hört fler säga samma sak.

Kul att höra lite om trädgårdstrenderna som kommer. Intressant med plåten och så gillar jag idén med krukor på höjden. Den första bilden får mig att längta till sommaren.

Såg flip-flopsen här nedan. Lite kill under fossingarna skulle i alla fall få mig att brista ut i asgarv ;))

Ha en fin dag!
Kram Sanna

Pilgrim sa...

Älskar spaljerade träd och cortensplåt. Funderar på att göra en äppeltunnel vid ena entrén, så vackert.
Tack för all inspiration!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Pia Gustafsson sa...

Kul att se trender och hur utvecklingen går. Miljötänket gillar jag, med giftfritt i trädgårdarna och så lite höns och bin ... Mysigt. Tack för härlig inspiration, jag längtar också till trädgårdsmässorna. Kram Pia

Hälsokick sa...

Jag som inte kan så mycket om sånt här hade ingen aning om att det fanns trender även i trädgårdsvärlden, så nu lärde du mig nåt nytt =)

Ullis sa...

Vilka underbara bilder! Så inspirerad jag blev nu! Köksträdgården i "plåt"lådor är ju fantastiskt vacker... Undra om det är svårt att fixa till sådan?
Ha det bra!
Ullis

Anna Vattenkanna sa...

Gillar att trenderna känns lite som man vill ha det... inte så flåsigt och köpköpköp. Den där fontänen som de planterat olika taklökar i tokgillar jag!

Kram

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Ja man undrar ju också vad blir "nästa nytt"?Hoppas att det dröjer med trenden vita plastmöbler i varje fall...

Lotta sa...

Wiiii, vad sugen jag blir på vår nu!! Blir jätteinspirerad av dina bilder. :o)

Kram

Lotta sa...

Just nu längtar jag bara efter hängmattetrenden. När kommer den?.. eller har jag missat den?

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Fnissss....:-))

Hängmattetrenden är välkommen när som helts Lotta:-)

Lisa sa...

Låter som en sund reaktion ;-) Men de här trenderna kan vi leva med. Ängsbilden var härlig ! Gillade också plåten där. Funderar på om jag ska kunna återanvända alla förzinkade plåtar från rullborden jag fick med när jag köpte mitt växthus ifjol, till något liknande. Snyggt och prydligt. Ha det gott !
Lisa/Lisas trädgård

Hanna sa...

Tack! Jag är en av de nya följarna. :-)

Hanna C sa...

Åh, vilka inspirerande bilder!
Kram Hanna C

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...