Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

onsdag 22 februari 2012

De fagra blomsterängar...

När mina barn var små för ungefär 15 år sedan så läste jag i en bok för dem om hur livet var förr i Sverige.
Under en bild av en hästdragen vagn lastad med ett jättelass hö, toppad av två barn som sitter där och ser nöjda ut, stod det ungefär så här: För länge sedan kunde man se såna här syner på landet i Sverige. Bönderna slog sitt hö, och körde in det med häst o vagn till ladorna....
Jag stirrade med stora ögon på texten och bilden. För en liten stund kände jag mig fullkomligt antik eftersom jag och lillbrorsan alltid åkt på hölasset efter hästen, precis på det sättet som på bilden...  Jag var alltså en del av "Sverige förr i tiden..."

Så växte jag upp. På landet. Jag har aldrig tänkt på (förrän nudå) att jag som barn växte upp med KRAV-mat och att detta kanske är en del av hemligheten till att jag nästan aldrig är sjuk. Vi äter relativt nyttigt i min familj eftersom jag är säker på att vår hälsa hänger ihop med maten till stor del.I artikeln där ovanstående bild är hämtad beskrivs hur viktig ängen är och hur snabbt naturen växer igen med sly och träd när man inte längre slår ängarna eller har djur som betar dem. Och vi vet ju alla att vi inte ska låta de öppna landskapen växa igen....
Jag kan då inte förstå varför man låter t ex kor o grisar leva inomhus, på hårda kalla cementgolv som gör dem sjuka och ger djuren köpt foder och antibiotika och sprutar dem med tillväxthormoner.  Studier visar ju att det är just detta faktum som gör att rött kött orsakar cancer av olika slag... 

I vår familj köper vi en del vanligt KRAV-kött i butikerna och vilt, men det mesta kommer från s.k. "NATURBETAT kött, från Gröna Gårdar". Det är kött från djur som lever sitt liv utomhus och betar vanligt gräs och örter, och inte ges någon antibiotika (för att de helt enkelt inte behöver det). Det här köttet är dyrare att köpa, men vad är min och mina barns hälsa värd egentligen? Man kan inte bara jämföra priser när man väljer mat. 

Om man vill ge sig själv och sina barn en bättre livskvalité i form av god, framtida hälsa och mindre sjukdomstid, så har ju detta naturligtvis ett värde som man måste lägga in i ekvationen när man jämför priser. 
Men visst är det knäppt att vi som väljer Ekologiskt eller KRAV, nästan aldrig kan köpa ekonomipack eller hitta extrapriser i butikerna. Det är som om vi om vi skulle äta mindre mat, bara för att vi väljer Ekologiskt eller KRAV... Man blir liksom dubbelt ekonomiskt straffad.


Ja, det var mycket om maten idag.
Det är väl där jag befinner mig just nu i mitt inre. Den egenodlade maten från Köksträdgården, och Äggen från de Egna Hönsen...
En drömvärld enligt mig.

Tänker ni också mycket på mat och hälsa?
Känner ni att ni blivit mer "upplysta" av media om vad vi egentligen stoppar i oss och oroar er mer nuförtiden?

Kram från mig!


Tillägg den 23/2 till inlägget:
Eftersom jag fått några kommentarer (från Anonyma) som bara hänger upp sig på antibiotikabruket, och dessutom sprider felaktig information...

Jag skrev detta inlägg för att slå ett slag för att vi ska köpa mer gräsbetat kött, eftersom det bevisligen är bättre för miljön, oss människor och djuren på en o samma gång. Och alla vill vi ha kvar den vackra vallen/ängen i landskapet, och inte slyfyllda  f.d. betesmarker. Och det är fullt möjligt att ha det så om vi låter djuren gå ute och beta, istället för som det ser ut med dagens djurhållning.
Att djur hålls under inhumana former i stora fabriker, är för mig helt oacceptabelt oavsett om det är inom lagens ramar. Det handlar om etik och moral, man behandlar inte levande varelser på det viset. 

19 kommentarer:

♥ E L ♥ sa...

Man undrar ju vad det är vi stoppar i oss i form av E-nummer, light-produkter, socker, transfett, korv etc etc!! Tacka vet jag "rena" livsmedel så man vet vad det är. Givetvis helst KRAV-märkt och ekologiskt. Men där fuskas det visst också?! En pyttedel är ekologiskt och så skriver man det med STORA bokstäver ..... Inte snyggt! Vi får kämpa vidare att som konsumenter och påverka fabrikanterna med vårt val av livsmedel. Blir vi tillräckligt många, händer det saker. Ta bara den ekologiska mjölken!
Kram från Eva Linnea

Pia Gustafsson sa...

Jag tänker massor på vad man stoppar i sig och har blivit "upplyst" av ett av mina barn som är otroligt insatt i ämnet. Han har läst naturresursprogramet på Ultuna och mässar för oss hur vi ska göra. Visst det är lite dyrare men det är det värt. Tanken på antibiotika som en del djur får insprutat äcklar mig. Maken har jagat tidigare och vi fiskar, köper Krav odlat och har haft egna höns. Som du märker så är det här ett intressant ämne.Skulle kunna babbla i timmar. Fniss! Kul inlägg och tänkvärt. Kram Pia

Randi sa...

Jag håller med dig. Det har blivit svårare och svårare att hitta "rätt" mat. Jag väljer vildfångad fisk och viltkött. Som tur är får jag tag i det här.
Kram
Randi

Anonym sa...

Från en f:d köttproducent synvinkel blir jag mycket fundersam när jag läser ditt inlägg om mat och matproduktion. Var har du fått det att bönder i Sverige stoppar i sina kor antibiotika? Om det inte behövs pga sjukdom. För det gör väl även KRAV men med längre karens... eller...

F:d farmers wife

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Svar till Anonyma Fd Farmers wife:

Jag blir förvånad över din fråga om antibiotika-användning. Är du inte bekant med att den stora användningen av antibiotika i djurfabrikerna är under het debatt på olika plan. Inom lagstiftning både nationellt och internationellt.
Antibiotikabruket har medfört att det nu finns resistenta bakteriestammar. Dessutom förs antibiotikan över till oss människor genom kött och mjölk.

Att låta djuren beta fritt utomhus är otvetydigt det mest humana och ekologiskt riktiga sättet att hålla djur på. Och forskning visar att dessa djur förblir friskare än de djur som hålls i fabrikerna.

Mina Gröna Tankar sa...

Utan att lägga in någon värdering alls i "debatten" tycker jag att media pumpar oss fulla med en massa "sanningar". Svårt att vara så insatt som man skulle vilja för att välja rätt.

Jag känner mig oerhört modern eftersom jag åkte på hölasset efter en TRAKTOR när jag var liten! ;)

Anonym sa...

Tillväxthormoner är faktiskt förbjudet sedan länge i hela eu och antibiotika får i sverige endast ges till sjuka djur. Här behandlas 10 djur av 1000, att jämföra med att 400 människor av 1000 äter en antibiotikakur varje år. Multiresistenta bakterier påträffades förra året på 442 svenskar, men inte på en enda svensk gris!
Kravuppfödda djur har betydligt fler anmärkningar vid slakt, både vad gäller sjukdommar, infektioner, skador och parasiter.

Helén sa...

Längst där uppe på hölasset satt jag oxå. Vi hade grannar som var storbönder och det va sååå kul att åka hölass. Mindre kul var det att få in stickande hö under kläderna:)//Helen

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Svar till Anonym:
Det är INTE 400 människor, utan 400st antibiotikakurer som skrivs ut per 1000 invånare. Dvs att det är ofta samma personer som får flertalet kurer utskrivna per år, därav kommer resistensbakterier fram.

Vad gäller antibiotikan för djur, så måste man titta på hur mycket som används i hela världen, eftersom vi importerar kött från många länder. Och då ser statistiken helt annorlunda ut.

**************************

Men inlägget handlar egentligen om att jag vill slå ett slag för att vi ska äta mer natur/gräsbetat kött, och välja bort djurfabrikernas köttproduktion. Det är inte humant att låta djur stå i små bås på cementgolv hela sitt liv. Om den djurhållningen sedan är inom lagens ramar, så är det ointressant för mig. De lagarna är inhumana och långsiktigt ohållbara för både djur, natur och människor.

Vita rosor och förgätmigej sa...

Prova skriva om LCHF så ska vi se vad du får för reaktioner Hillevi. *hahaaaa*. Köttkonsumtionen har tydligen inte alls ökat i världen?! ;)

Jag håller för övrigt med dig i vart enda ord du skriver!

Kraaaam/ Anna

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Tack Anna!

Jag har en hel del att säga om just LCHF, den super-egoistiska bantningsmetoden.... och jag förstår att man får en del pisk om man tycker så;-)

gunsan sa...

Så där satt jag och min syster också.Åka hölass var det roligast vi visste.Sen gjorde vi något förbjudet.Vi hoppade från översta våningen på höskullen ner i höet som lassats in.Mycket roligt.Kram

Maria sa...

Tycker att det är fantastiskt att folk orkar ondgöra sig över att någon förespråkar ett etiskt förhållningssätt till mat, för mig handlar det INTE om vad som är lagligt eller ej utan vad som är MORALISKT riktigt. Skulle vilja höra den person som med riktiga argument kan försvara att dagens industriella djurhållning överhuvudtaget skulle vara djurvänlig.
Håller för övrigt med Anna, passa dig för att skriva något om LCHF, då kommer du att få veta att du lever (om du får för dig att skriva nåt negativt alltså) :-) För det vet väl alla att LCHF är den mest hälsosamma och ekologiskt hållbara diet som någonsin existerat? ;-)

Susie på Stjärnarve sa...

BRA RUTET! Håller med dig fullständigt!!
Sen till det här med att åka på hölass. Jag är ju urgammal så det har jag också gjort TROTS att jag var född i Stockholm. Men på den tiden var man på bonnlandet på somrarna, inte utomlands. Jag tycker dessutom synd om dom ungar som inte fått uppleva en sommar på en bondgård. Det gav underbara minnen!!!

Möllebacken sa...

Tyvärr så är det ju så att för att ha kravmärkta djur så krävs det att de får i sig obesprutat foder, och som med allt annan kravodlad mat så är det svårare och dyrare att få fram det då det är med utsatt för skadeinsekter och sjukdomar. Och visst var det lättare att få fram kravodlad mat förr då det dels inte fanns de gifterna och miljöpåverkan som finns i dag. Summa av kardemumman blir att det kostar mer med kravmärkt mat och kött då det blir en dyrare kostnad för bönderna. Oftast så krävs det stora gårdar med mycket areal för att det ska löna sig då man kan odla utsäde själv och ha sina djur på bete. Tyvärr så får man uppleva alltför många köttproducenter som får lägga ner pga av för höga kostnader. Det finns så många människor och bönder som gärna vill men inte kan välja kravmärkt pga hur dyrt det är. Felet ligger inte hos bönderna som väljer bort krav-märkt utan hos politikerna.

Kram Pella

Anonym sa...

Vilket intressant inlägg Hillevi, hurra för dig! Har alltid tänkt mycket på vad jag och familjen stoppar i oss, än mer sedan jag fick barn för 10 år sedan. Just idag hade vi en miljöutbildning på jobbet, vilket också var en rejäl väckarklocka för många. Inte minst köttproduktionen diskuterades. Varför äter vi i Sverige så kopiösa mängder kött idag jämfört med på 90-talet? jo dels för att priserna på kött rasat eftersom vi importerar billigt kött från "framodlade" raser (typ Belgian Blue) och dels för att köttindustrin trycker på och påverkar oss med trender, dieter m m. Vem var det som uppfann LCHF tror ni (nu får jag väl på pälsen...)? Jag menar absolut inte att man skall sluta äta kött, men om man istället för att köpa billigt kött från stordriftsproducenter 4-5 gånger i veckan så kanske man kan äta kött 2 gånger i veckan men köpa närodlat av riktigt bra kvalitet. Det är ju en fördel både för kroppen, hälsan och miljön!
Själv skall jag ordna en liten köksträdgård i sommar med egna grönsaker, mest för att det är kul att se om det tar sig men också för att få chansen att äta riktigt närodlat.

Kram Susanne

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.


Det är bra att fler o fler börjar tänka på vad det är vi har blivit itutade om maten i affären, och börjar ifrågasätta varför vi har det bättre o bättre, men blir sjukare o sjukare... Maten är en stor bov i dramat.

Att äta mer naturlig mat är det enda rätta om man vill undvika olika cancerformer mm, så välj naturbetat kött, eller åtminstone KRAV-märkt!!!

karita sa...

Hej, vad fina foton och intressant blogg, tittar mer än gärna in igen, med lite bättre tid.
Mvh Karita

Marie Lithén sa...

Heja Hillevi!!! Så bra att du skriver om detta! Å är det inte märkligt att de som kritiserar är anonyma? Kan man inte stå för det man säger ska man ju vara tyst!

Stor Kram till dig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...