Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

onsdag 1 februari 2012

Hembesök, Trädgårdsplanering... Rådgivning eller Ritning för Trädgård

Idag ska jag berätta lite om mitt jobb. Jag tänkte häromdagen att jag ännu inte skrivit om hur en vanlig dag kan se ut när man jobbar med trädgårdsdesign. Vad gör man egentligen som trädgårdsdesigner? Är det sådär glamoröst som det ibland kan verka när man ser nåt på TV?
Häng med på "En vanlig dag på jobbet".
Trädgårdsdesign är detsamma som trädgårdsplanering.Först vill jag bara säga: Näääe, det är inte speciellt glamoröst... Jag har själv lite svårt för ordet "trädgård" och "design" tillsammans för det låter liksom lite för flott... Det är ju egentligen mest frågan om att planera, hantera och exekvera en rad faktorer i uterummet så att det passar kundens behov.
Vidare så är det inte speciellt glamoröst att nästan alltid ha "oömma kläder" och grova skor på sig... Man är ofta smutsig, jordig - åtminstone under naglarna, och man är hungrig för det finns inga lunchställen och mackorna blev förståss kvarglömda på köksbänken... och dessutom är man ofta både frusen och kissnödig, och det är långt till närmsta "Damernas"...  Och håret står naturligtvis på ända för det blåser lös jord hela tiden.... Ja, i varje fall ser det ofta ut så här för mig - And I love it..:-) 


Trädgårdsdesign fas 1. Man kan börja grävarbete i början av mars och här gjuts grunden för murar hos en kund.

En vanlig dag under vintermånaderna ser ju annorlunda ut än en dag mellan mars-november, så jag tänkte berätta om hur en vanlig dag under "säsong" kan se ut, varje dag är olik så klart men i stort sett blir veckan ungefär så här:

Några gånger i veckan åker jag ut till nya kunder som köpt en tjänst som kallas "Hembesök" eller "Hembesök med Plustjänst" av mig. Det senare är ett längre rådgivningsmöte där kunden visar sin trädgård och jag ger råd på vad som kan förbättras, förändras mm. Och sedan dessutom gör en enkel skiss / ritning. Det brukar ta nästan hela dagen med resan inräknad, och dessutom är själva hembesöket så intensivt att man inte orkar med mycket annat jobb den dagen.

I april är murar och trappor färdiga, allt i granit, men än är det mycket kvar innan allt är färdigt ett par månader senare.

Dagar då jag inte har bortamatch börjar med att jag beräknar och beställer växter eller ringer olika hantverkare som ska bokas upp, och när det är gjort besöker jag mina pågående trädgårdsprojekt. Det är många människor som är inblandade i att gestalta en ny trädgård och jag gillar att samarbeta och vara närvarande. Jag har möten med kunder och underentreprenörer nästan dagligen för det händer så mycket på en byggarbetsplats, och många beslut måste tas efter hand. Då gäller det att vara till hands rent fysiskt annars blir det inte riktigt så bra som jag och kunden förväntar oss.

Vi hoppar fram tills i augusti, växter har planterats och vuxit i två månader. Nästa sommar har redan allt vuxit ihop.

Vissa veckor går åt till att rita fullständiga trädgårdsritningar med växtangivelser för kunder som själva skall anlägga sin trädgård, fast detta är faktiskt en mindre del av jobbet.
De uppdrag jag mest får innefattar oftast att jag leder hela projektet, typ som du ser på bilderna här. Då ligger fokus på rätt entreprenörer, ytor, nivåer, materialval mm. Och sen när alla ytor är färdigpreppade så har växtvalet liksom gestaltat sig själv i mitt huvud. Detta spar både tid o pengar för kunden. Inga dyra ritningar behöver göras och revideras.

Mer om detta projekt får ni se längre fram!

Om man fördelar tiden på hur mycket jag tänker på växter och annat kul, och hur mycket jag funderar över problem och tråkuppgifter så är det nog en slagsida åt problemlösning. Att jaga hantverkare som inte kommer när de ska komma, eller inte gör det dom ska göra.... tar tid... och de flesta av er vet säkert vad jag talar om där..;-/ Men det tar ändå inte bort det faktum att jag har världens bästa jobb, för resten är förståss rena rama drömmen! Jag älskar verkligen mitt jobb för den fria och kreativa delen är sååå fantastisk!! 

ooo

Japp, så kan det gå till här i mitt
lilla Garden Enterprise:-)


Ha det bäst, tänk snälla tankar för det smittar
och just nu behöver vi nog alla en extra dos snällhet för att orka fram till våren...

24 kommentarer:

Pilgrim sa...

I mina öron låter det som musik :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Fia sa...

Gud vad duktig du är! Jag är nog en av dom där som kommer efter och planterar, och rensar ogräs, och lite skisser, men inga stora projekt helst ;-)
Väldigt snygg blev den trädgården du visar. Ja, såfort det är lite granit blir ju jag lycklig ;-)

Lyckans lilla hus sa...

Det låter fullkomligt underbart, jätteskojsigt för mig!!! Förstår den där tråkdelen också...men som du säger - det andra överväger för en äkta "trädgårdsnörd". Låter inte det liite bättre än trädgård+design, *ler*. Jag imponeras verkligen av att du kan hålla i alla dessa bitar och få ihop det så otroligt snyggt i slutändan med sinnet i behåll! //Kram från mig

Lotta sa...

Ååh, vad det låter roligt! Jag hoppas att jag en dag kommer dit jag med.

Kram

Helena, The Swenglish Home sa...

Verkligen superkul att få en liten inblick i "livet som trädgårdsdesigner", "warts and all" som vi säger här. Och jag kan se dig framför mig, med lite lera under naglarna men ett stort Hillevileende bland växtlighet och hantverkare. Jag har en känsla av att det i detta fall verkligen är rätt kvinna på rätt plats! :-)

Kramar till dig från en svengelska som för stunden flänger båd' hit och dit...

Helena

Ps. Otroligt snygg blev den också, trädgårdslösningen med murar, trappan och planteringarna där till det vackra trähuset!

Helén sa...

Oj, det är inga småprojekt du håller i. Slit o släp, men det betalar sig i slutändan:)//Helen

MyGarden sa...

Tack för inblicken! Och tack för fina bilder.
Kanske inte så glamoröst, men nog låter det intressant och jätteroligt!

Rut och Signe sa...

Känner igen vissa delar där. Att planera är ju inte alltid helt lätt men det är så roligt att se resultatet sen.

Kram Marie

Karolina sa...

Det var så intressant att läsa!
Tackar.... =)

♥ E L ♥ sa...

Intressant att få ta del av din vardag. Kram Eva Linnea

Sanna sa...

Hej Hillevi,

Vad kul att du berättade om ditt arbete. Alltid intressant med insider-information och nu har jag fått ett humm om vad en trädgårdsdesigner gör och har för uppgifter. Inte lite det! Håller du koll på allt själv? Du måste ha bra organiserat upp i knoppen om man säger så ;)

Jättekul att se bilderna också.

Kram Sanna

Trädgården på Höjden... sa...

Så kul att få reda på lite mer om ditt jobb. Jag funderar ofta på hur andra har det på sina arbetsplatser och hade tyckt det vore så himla kul att få göra studiebesök på sina vänner och familjs olika arbetsplatser och se hur en dag går till just där. Få mer insikt i vad de egentligen gör om dagarna, vilka de jobbar med, vad de pratar om på fikapauserna osv. Det vore hur spännande som helst.

Hälsar Åsa

Merja sa...

Alla yrken har väl sina för och nackdelar...fast ditt verkar hur kul som hellst:) Vilken fantastisk mur!!

Pia Gustafsson sa...

Har förstått att det är ungefär så där på designjobbet, men det var jättekul att få se hur du jobbar och vad bra resultatet blev. Jag fortsätter att läsa vidare trots att det såg "stort" ut att hålla i alla trådar och fixa med hantverkare m.m. Kram Pia G

Stina sa...

Supersnyggt! Vilka bra växtlistor du hade i tidigare inlägg!

Kram,
Stina

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Vad roligt att få veta lite mer om ditt jobb! Tänk vad härligt att få jobba med det man tycker om. Mycket slit och släp, men det är det säkert värt. Mycket kunskap du besitter, så värdefullt att ha.
Ha det gott.
Kram Maria

Berit sa...

Om ,om jag fick välja ett nytt yrke skulle det nog bli något åt det hållet:)Eller??
Ha en underbar dag !!

Helena sa...

Vad kul att få läsa hur det kan gå till!Undrar lite om du följer upp det hela tex.året efter.
Ser nått du vill ändra el.nått som ej klarat sig eller så.
Kanske släpper du taget när du känner dig klar.Har du kunder som vill att du följer upp under några år o ger råd?
Ja lite sånt undrar jag över :-)
Jag skulle inte ha nått emot att få se fler sådan inlägg från dig!
KRAM från mig!

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Hmmmm... jag ser att en del vill veta lite mer om olika saker, så jag skriver ett inlägg till lite senare om mina dagar och fikastunder mm:-)

Kul att ni gillar mitt abete! Bästa som finns!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Jätteroligt att få läsa om en "vanlig" arbetsdag för en trädgårdsdesigner.
Kan tänka mig att trädgårdsdesigners får höra samma sak som florister, typ "Åh, det har jag alltid velat jobba som". Folk ser bara det "glamorösa" men tänker inte på att det är mycket "vardagligt rutinarbete". Men det kan ju vara kul det också, rutinarbetet alltså :-)
Ha det gott. Kram, Ingela

Kristina Bonander sa...

Vad kul att läsa Hillevi!
Skrattade gott och igenkännande åt trädgårdsdesignerns vedermödor med fylld blåsa och hantverkare som inte kommer.
Men kul är det!
Hejsningar
Kristina

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så jättekul och intressant att få en inblick i ditt jobb! Och så snyggt det blev :-) Imponerande att du får till alla delar, jag förstår ju att projektledandet är en väldigt viktig del i helheten. Och det verkar såå kul! :-)

(Själv drömmer jag om att starta ett eget företag inom trädgårdsdesign så småningom, fast i mindre omfattning (eller lite mer än drömmer, kanske... ;-) )

Ha det gott!
Annika

Sisyfos sa...

Tack för ett efterlängtat inlägg. Sen måste jag berömma Din känsla för materialval. Att knyta an till gråstensgrunden i stödmurarna ger trädgården ett moget och förankrat intryck. De genereösa trapporna, två om jag inte ser fel, ger en välbehövlig känsla av rumslig generosistet. På kuperade tomter krävs starka horisontaler, som stödmurar och gångytor för att huset ska vila avslappnat för ögat. Mitt enda påpekande, och det har vi talats vid om tidigare, är att den över uteplatsen blev snålt tilltagen, speciellt mht trappan från altandörren. En tumregel här, om man har möjlighet, är att låta den plana ytan intill huset vara lika bred som huset är högt. Men för de flesta hemmansägare stannar detta vid en tjusig dröm pga av platsbrist.

Vad duktig Du är Hillevissan.

Din Sisyfos

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Hmmmm... tack för allt beröm, det känns härligt att ni är så generösa med era lovord:-)

Sisyfos: Tack för din feedback! Något händer med perspektivet när jag fotar, för uteplatsen är drygt 5,5 meter djup och hela 17 meter lång. Det gick inte göra den djupare pga den befintliga poolområdet nedanför, samt att det hade blivit för stort helt enkelt:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...