Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

måndag 13 februari 2012

Modern trädgård... Vad är det?

Jag ska rita en "modern trädgård" till en ung familj i grannbyn. Och som vanligt sitter jag på kammaren och funderar över de ledord som jag fått av kunden och uppdragets karaktär. Modern, lättskött, insynsskyddad, ekologisk, barnvänlig, tillåtande, ätbart, doftande.... Men vad är egentligen en modern trädgård...?
Som vanligt gugglar jag på olika språk och kollar på bilder som dyker upp. Jag slås av att de flesta s.k. moderna trädgårdar är lite enahanda, stela och trendiga i sitt uttryck. Det är mycket stenytor, singelströdda ytor med trampstenar och spaljéer med smala horisontala ribbor (och jag är ju medskyldig till sånt). Enstaka växter är planterade i gruset... Det uttrycket kommer nog snart att bli omodernt tänker jag.

Sen hittar jag den här bilden från Norrvikens Trädgårdar, ett ställe som har 100 år på nacken... äntligen känner jag att ögonen ler:-)) Det här känns som en gammal fast ändå modern trädgård med underbart groovy feeling.

Modern trädgård,  fast gammal.


Det är så här jag måste tänka, tänker jag... Fast ändå lite annorlunda, jag måste omvandla idén till något som passar en modern familj i vår tid såklart.
Hmmmm... hur ska det se ut då tro....? Man kanske skulle rita en stooooor köksträdgård innanför dessa stora respektive små formklippta häckar, det vore ganska najsigt eller hur:-) Och en massa fjärilsstinna blommor.. Jaaaaa! det kan bli nåt! en bra början i varje fall...Ha det gott alla Moderna Garden Lovers!
Hoppas alla får en extra
kram imorrn!
Glöm inte att ge bort så många ni hinner...


Varmkram från mig!
20 kommentarer:

samson sa...

nog tycker jag att dessa morderna trädgårdar med plattor och grus med nån ynka liten växt är tråkiga
ha det så gott
maggan

Susie på Stjärnarve sa...

Förstår att det inte kan var alätt att tillfredställa dom önskemålen; Modern, lättskött, insynsskyddad, ekologisk, barnvänlig, tillåtande, ätbart, doftande....
Det är ju faktiskt en del som kanske är lite motstående, t.ex. "barnvänlig". Då tänker man ju på en massa gräs - och jag tycker personligen att gräsmattan är jobbigast i hela trädgården!

Pia Gustafsson sa...

Väldigt många önskemål på en gång. Vi talade häromdagen om hur det var när barnen var små i vår trädgård. Inte alls så mycket tid men stort slitage pga. lekar och spel. cykling och annat. Barn som fäktar och bryter av bygger kojor och plockar det som ser kul ut. Spännande uppdrag! Lycka till Kram Pia

Pilgrim sa...

Det måste vara en utmaning att läsa in vad olika människor vill ha och göra en plan. Spännande jobb och det ska bli spännande att se hur du får till det. Det låter jättebra!
Ha det bäst!
Kram Hélena

♥ E L ♥ sa...

Varmkram till dig också!
Från Eva Linnea

Leif sa...

Ähh, kör gräsmatta o höga häckar säger jag som håller på att anlägga en gammal Skånsk trädgård.

Trädgården på Höjden... sa...

Vilken härlig utmaning. Ett kreativt kaos kan jag tänka mig att det kan kännas som till en början. Eller? Att samla in idéer och få ihop till ett konkret förslag. Spännande jobb du har.

Hälsar Åsa

Anna sa...

Då hoppas jag att resultatet kommer att visas här så småningom, man blir ju liksom nyfiken.

Kram
Anna

Lisa sa...

Är det ett kinderägg du ska prestera, alla önskningar i en, men det gååår ju inte :-) Men jag tycker din idé låter alldeles utomordentligt bra ! En köksträdgård ääär ju modernt ju, och får jag bestämma blir det aldrig omodernt heller.
Lisa/Lisas trädgård

Stein sa...

Så spennende utmaning! Moderne med steinplater og spisse hjørner høres ikke særlig barnevennlig ut, så det skal bli spennende å se hva du kommer frem til :-D
Ellers er jeg helt enig med deg: Moderne i dag er som oftest ekstra umoderne i morgen... ;-)
Ha en riktig fin uke!
Mvh
Stein

Fia sa...

Haha, ja du, det var ju en kombinatin av ledord som jag inte vet vad jag kulle göra med... ekologisk, lättskött och modern... ja det är ju varken grus eller buxbomshäckar det. men åandra sidan, om du bestämmer att det är modernt med en igenvuxen gammaldags trädgård så blir den ju allt det :-)

gittan sa...

Jisses vilka kriterier du ska utgå ifrån! Lättskött (allt är ju relativt)blir den ju inte med formklippta buskar och häckar men den blir förbaskat mysig och ombonad =) Och du får säkerligen till det <3
Funderade nyss på något många verkar ha snöat in på, vad jag har för stil i min trädgård? Vaddå stil? Jag har en trädgård som passar mig, min familj och som passar ganska bra till huset även om det finns mycket kvar att jobba med. Stil... ja... en salig blandning av växter där bladen är det som sätter sin prägel så jag har väl en bladträdgård "ssss" Skulle jag väl vilja kalla det om nu det är en stil =P Nu kom jag visst från "ämnet"
Kramelikram gittan

blommor och kvistar sa...

det är ett intressant arbete du har!
glad vändag önskar jag dig!
susanne

Bondjantan sa...

Hallå
När jag tänker på modern trädgård ser jag framför mig sten i olika former, grus och enstaka växter och det rimmar ju illa med barnvänligt... men ett grönsaksland och bärbuskar det är barnvänligt! hahahah spännande, berätta gärna hur det blev sen.

Puumuli sa...

Ha en fin alla hjärtans dag!

Kram
Sari från Puumuli

Blomkärringen sa...

Ja, det kan inte vara lätt att tolka andras tankar om vad som är modernt mm Det blir å andra sidan säkert bra i slutänden. Kanske är det lättare att plocka bort det som inte är modernt just nu och sen se vad som finns kvar att leka med? (:D Lycka till, det blir som sagt säkert en nöjd kund när ni är färdiga.
Ha en bra alla hjärtans dag! (:D

Frøken Solhat sa...

Søde Hillevi med dine talenter kan en hver have ændre karrakter til noget fortryllende.....endda en modernistisk have der skal tale til sanserne og ikke mindst børnene - for dem må du ikke glemme - det bliver deres barndomshave og der kimen til deres fremtidige haveliv bliver lagt ;0)

Rigtig god arbejdslyst.

Knus Dorthe

jeannette sa...

Hej
Vilken fin och intressant blogg du har, vet inte om jag varit här inne innan men jag lägger till dig i min lista och kommer med glädje att följa dig ;)// jeannette

Anonym sa...

Hej!

De kanske såg för sig något lite åt det japanska hållet? Det är ju en lite modernare trädgårdsdesigninriktning, med stilrena linjer och stenar och något vatteninslag.
http://3.bp.blogspot.com/_txQx4nNqroA/TJdNBOQ1XaI/AAAAAAAADy0/lHYWoXSAb2U/s1600/yoga+in+japanese+garden+388.JPG
Hittade nyss din blogg, verkar vara precis min melodi!

Mvh,
Lisa i Göteborg

Irene sa...

Hej,
Hittade till din blogg av en händelse då jag specifikt sökte på "modern trädgård" :)
Jag har aldrig varit speciellt intresserad av trädgård (har bott i hus i 17 år), men nu har vi flyttat in i ett nybyggt ganska modernt hus och helt plötsligt har önskan kommit att göra iordning vår trädgård också. Jag tänkte att jag vill ju att trädgården ska "passa huset" så jag ville att den ska vara ganska modern...... Och vad är det då som dyker upp: "vad betyder en modern trädgård?"

Jag vill ju självklart också ha en lättskött och trevlig trädgård (inte stenplattor och grus)....
Jag fortsätter att titta, rita och fundera så får vi se vad som händer. Kanske kontaktar dig för hjälp :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...