Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

onsdag 28 mars 2012

Doftschersmin - Philadelphus coronarius

Om du bara ska lyssna på ett enda trädgårdsråd i år, så vill jag säga följande....
Välj buskar med omsorg till din trädgård, och välj en stor basplantering av enkla lättskötta buskar som tål en hel del!
De kunder jag hjälper får alltid en bred bas av lätta buskar med fin blomning eller vacker höstfärg. Att de är enkla och lättskötta är alltid av högsta prio.... Inget är så tråkigt som att komma tillbaks till en trädgård några år senare och se hur växter tynar, då skötseln inte riktigt blivit som den skulle.

Doftschersmin, blå näva - Rozanne och lite ogräs...
Från min trädgård i somras.


Jag räknar alltid med att mina kunder inte vattnar, inte gödslar, inte beskär rätt och inte kikar efter ohyra... även om de säger att de tänker göra det. Och i de fallen de propsar att skötsel skall fortgå, så försöker jag kompromissa oss fram till en praktisk lösning som ska fungera för både dom och för mina franska nerver  - ifall skötseln av någon ooo-ut-gru-nd-lig anledning ändå inte skulle fungera...;-)

Doftshersmin  - Philadelphus coronarius  bakom slitet, gammalt staket, sinnebilden av svensk sommar? 

En bra buske som också är en gammal goding och finns i många olika storlekar (kolla upp slutstorleken innan du handlar) är den vanliga doftschersminen. Den blommar fint i sol, och tål en del torka. Om du planterar den skuggigt går det också bra, men blomningen blir mer sparsam. OBS det finns sorter utan doft så kolla upp detta också, för de kallas ofta doftschersmin(?) ändå.
Plantering av schersmin kan ske när som helst på året. Vattna ordentligt under hela första året då rotar den sig bra.

Det finns en gulbladig shersmin - Philadelphus coronarius 'Aureus'.
Smultronschersmin (blir en midjehög buske) - Philadelphus 'Mont Blanc'
M fl.


Skötsel: Jag beskär mina schersminer under våren. Visserligen skär man då bort en del av blomningen, men det är då jag tycker det är lättast att "komma till" dom. Annars kunde man ju vänta tills efter blomningen men då, i slutet av juli är jag oftast lite segare när det gäller att rensa i grenverk. Någon gång under försommaren får buskarna lite kogödsel, men inte varje år... näe, långtfrån varje år, här har jag bara de bästa extremöverlevarna!

Det var allt för idag.
Alla goda råd är nu slut för denna dan.


Men det kommer in mera till slutet
av veckan...


Hihi:-)

12 kommentarer:

camilla sa...

Bra med råd! Har 3 brudspireor som fg ägare planterat nedanför altanen. passar inte min smak. I sommar hade jag tänkt göra något åt detta, men VAD? Bor i norra norrland och behöver något som trivs i sol. mvh camilla

Kerstin sa...

Åh, vad trevligt att du säger det. Jag höll precis på att göra just det misstaget att försöka klämma in precis alla fina, lite ömtåliga buskar i min nya buskplantering mot vägen, men lyssnade på min kloka mamma som sa precis det du säger. Funderade ett tag på doftschersmin, men har nu bestämt mig för häggmispel istället. Det kommer nog bli hur fint som helst. Och även om man gillar att ta hand om sina växter sen, är det alltid roligt att se att något verkligen trivs och frodas.
Doftschersmin är annars faktiskt den enda buske i min trädgård som jag gjorde mig av med. Den är jättefin, men stod helt fel (mitt på enda vägen mellan fram- och baksidan av trädgården) och just då kunde jag inte hitta något annat ställe till den hur mycket jag än tänkte. Ångrar mig bittert att jag inte har kvar den... :-(
Ha en riktigt solig dag! :-)

Anonym sa...

Tack för goda råd! Jag hade turen att få tre taniga schersminbuskar av grannen i höstas, och de har överlevt. Hoppas att det är en doftande sort! Har du något bra tips på marktäckare att ha under dem?

Kram från Hanna

Anonym sa...

Så spennende lesning! Jeg sitter med hagebøkene mine og prøver å finne ut hva jeg skal plante i min nye trädgård på ca 1000m2, der jeg tyværr måtte hugge ned alle trær, da de var blitt alt for høye, eller skadet. Jeg lengter desperat etter vegger og tak igjen, og vil plante noen hurtigvoksende busker som blir litt høye og små trær som ikke blir alt for høye. I vår trädgård er utsikten veldigt snygg, så alla naboer er redd om utsikten, og ikke så glade i trær...
Vi har også et annet problem, som jeg har prøvd å finne beskrevet eller løst i forskjellige bøker, men har ikke funnet noen som har tatt tak i denne problemstillingen:
Huset vårt ligger høgt over trädgården. Det vil si at vi kan se absolut hela trädgården fra stuefønsteret - på avstand. Det kan man bli tokig av.... når det det ikke ser ut!! Just nå ser det jo ut som et hogstfelt, ispedd ugress. I en så stor trädgård, vil jo ikke alt se bra ut hele tiden, og for oss er det mange år ennå til det vil se bra ut. Jeg har tegnet en hageplan, som jeg vet vil føles bra ut når man er nede i trädgården, man vil få tak og vegger, siktlinjer osv. Men hur vil det kjennes fra fønsteret? Hur kan jag vita at det vil se bra ut ovanfrå? Har du varit borti en sånn problemstilling noen gang? Og hvordan løste du det?

Hilsen Tove, Vest-Norge (på svorsk...)

gunsan sa...

Har en Shersmin i trädgården och när den blommar så doftar det underbart i hela trädgården.Den står i en egen rabatt utan några större växter.Bara några små låga som tål torka.MVH.

Nillas Trädgård sa...

Jag har en stor hög doftshersmin som blommar överdådigt, med enkla blommor, varje sommar. Jag har beskärt den en gång på alla år vi bott här och den är så fin. Ska försöka ta sticklingar på den så jag får flera.
Bra med lite råd, jag ska köpa några buskar till nästa vår (i år hinner jag inte) och då är det bra vad man ska överväga. Tack!
Ha en fin dag!

Vårt röda hus sa...

Tack för alla goda råd du så frikostigt delar med dej av!!

Kram Eva-Mari

Pia Gustafsson sa...

Jag älskar doftschersminen har en gammal sort och så två nya fast jag tycker att den gamla är bäst. Bra tips du kommer med tack! Kram Pia

Rosor och ruiner sa...

Tack för alla goda råd du ger oss! Jag gillar verklgien schersmin, har tre stycken varav två stod här när vi flyttade hit. Två har jag flyttat också, och det tål dom bra det med. En klippte vi ner hårt några år, den stod egentligen helt fel, så efter några år flyttade vi den och nu blommar den så fint på sitt nya ställe.

Frasses Hus sa...

Bra råd! Det är ju så lätt att förföras av tjusiga, kanske lite exotiska växter som inte är riktigt härdiga när man står där på plantskolan. Med en bra grund av tåliga buskar och träd kan man ju peta in sådana växter lite här och där och ändå ha trädgården kvar om de inte klarar sig.

Anna-Karin

Blomkärringen sa...

Så sant! En tålig bra stomme är verkligen något att rekomendera. Älskar schersminen och den underbara doften!
Ha det fint!

•lotta på solrum trädgård• sa...

tack för alla bra råd vill jag bara säga. du är en tillgång!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...