Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

torsdag 1 mars 2012

Pergola och vinrankor

Förra året köpte jag en vindruva (en s.k. staketdruva) och planterade. Jag fick en klase med mörkt blå vindruvor plus några extra. Jag smakade på ett av dem och det var gott men jag tyckte dom kunde få sitta en vecka till för sötmans skull.
Det var ett dumt beslut skulle det visa sig... Veckan därefter var de puts väck. Hmmm - undrar vem det var, ekorren eller fåglarna?Pergola med vindruvor på en innergård i Frankrike....  Näe, så tråkigt det måste vara å behöva bo sådär rufft... ;-)

Jag har sagt det förut och säger det igen, bygg en pergola om ni vill skapa rumskänsla i trädgården!
Det ger blickfång och struktur. Och så är det så himla bra att fästa ljuslyktor på mm, och att plantera kläng och slingerväxter vid! Och inte är det svårt heller, tänk bara på att inte göra den för låg i "taket".Idag och under hela mars månad ska jag gästblogga

Undrar vad man ska blogga om... Några förslag?


* * *


...à tout à l'heure mes amis.13 kommentarer:

Pilgrim sa...

En pergola är så vacker och jag planerar för fullt, en här hemma och en på Gotland. Visst är det synd om mig ;-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Berit sa...

Jag har ingenstans där jag kan ha en pergola naturligt ..än.Men snyggt är det.
Blogga som du håller på med form och design:)
Ha en alldeles underbar torsdag!!

Torparlycka sa...

Ja oj oj vad tråkigt att bo i Frankrike med den innergården....*ler* Kul att följa din blogg nu när jag hittat hit.
Vi kommer ställa ut på Nordiska Trädgårdar kanske vi ses! Kram A

gittan sa...

Men... NÄR var du hemma hos mig och knäppte den bilden? (I wish, I wish) En pergola står HÖGT upp på önskelistan men var sjutton passar den in i vår trädgård??? Det är något jag klurat på en tid men jag får liksom inte ihop det...
Kramen!

Helene sa...

Jag fick min man att till slut gå med på min idé med pergola ala Helene på vår altan so han byggde förra sommaren.
Har planer på att låta vin få klänga där :-)
Det blir nog inte i år då listan är lång på vad jag vill få till , men nästa år kanske :-)

Kram Helene

Lotta sa...

Vi ska förhoppningsvis bygga en i sommar! *längtar*

Anna Vattenkanna sa...

Tur att man inte bor där... :-)

Jag håller med dig! Pergolakonstruktioner i en eller annan form är toppen i de flesta trädgårdar - speciellt i nyanlagda där det annars tar sån tid att få lite höjd- och rumskänsla.

Kram

Anna-Maria sa...

Stackars stackars dom som måste bo där...;-D Du kan väl blogga om mässor?Vad lockar besökare till en specifik monter tex?

Sanna - My Blueberry House sa...

Hej Hillevi,

Vad kul att läsa här ovan att det är fler än vi som har eller ska bygga pergola - och tycker det är mysigt! Ingen av våra vänner fattar vad jag menar när jag berättar vad det är vi bygger.. LOL! Vinrankor planterade vi förra året så jag är spänd på att se hur de tar sig i år. Kanske lite tidigt att förvänta sig en skörd än.. ;)

Ha en fin dag!
Kram Sanna

Susie på Stjärnarve sa...

Eftersom jag inte får min efterlängtade damm med badavdelning (ska man önska så gäller det att ta i på en gång), så tror jag jag ska önska mig en pergola. Fast min gubbe gillar inte att jobba i trä, han är "metallmänniska" så jag klurar lite på hur man ska lösa det problemet!
När det gäller vad du ska blogga om, så tror ju inte jag att du får några som helst problem - det fungerar ju här så det bör fungera alldeles utmärkt!!

Fagras trädgård och tankar sa...

Vilken fin bild! Pergola hoppas jag få till i sommar. (Skulle inte ha något emot ett stenhus också.) Den ska gå över stigen till vedboden. Tänker mig att pergolan ska göra vedhämtningarna roligare. Jo, det blir det nog. Bra idé att hänga lyktor i den.
Ha en bra kväll
Johanna

Rut och Signe sa...

Åh, så mysigt det såg ut i frankrike då...... Så rufft vill jag bo ;-)

Kram Marie

Malina sa...

Hej Hillevissan,
kul att du bloggar på Nordiska Trädgårdar! Jag var i Frankrike i somras och det finns otroligt många sådana vackra innergårdar. Din bild får mig att längta tillbaka.. Fantastiskt vackert med en pergola.
Vi anordnar ett bloggmingel på Nordiska Trädgårdar där jag hoppas att så många som möjligt dyker upp: http://tradgardsblogg.fiskars.se/2012/03/bloggmingel-pa-nordiska-tradgardar/
Fiskars Garden bjuder på dryck och tilltugg!
Ha en fantastisk dag!
//Malina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...