Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

lördag 23 juni 2012

Nytt insynsskydd av flätad pil - pilstaket

"Projekt insynsskydd mot Öst-grannen, Fas 1" ... än-te-li-gen klart!

Precis innan helgen provade jag på att själv montera stolpar till ett insynsskydd, på de gjutna stolpjärnen som gjöts för två veckor sedan. Det är jag som fixar allt hantverksmässigt här hemma, eftersom jag är en "fixare" och vill kunna göra "allt själv" (det är därför jag inte hinner göra allt jag önskar, eftersom jag också vill känna tillfredsställelsen att ha gjort det själv...) Nåja, allt utom att tokgräva på djupet i den här steniga marken, det klarar inte min franska fröken-axlar av.
Jag har aldrig gjort sånt här, så jag ville se hur svårt det egentligen är att montera stolpar i våg och hur lång tid det egentligen tar... Och sedan ville jag prova på hur det skulle se ut med sektioner av flätad pil som staket.
Valet stod ju mellan ett högt svart staket med spjälor i flera olika bredder eller ett pilstaket i naturfärg.
Eftersom pil är naturligt så smälter det in väldigt fint i den vilda miljön som vi har. Men jag tror ändå att det inte skulle varit så dumt med det svarta, för att ge vår naturtomt en mer modern baksida att "vila" mot.

Det var väldigt enkelt att montera stolparna, man behövde bara en skruvdragare/borrmaskin, ett långt vattenpass och en cirkelsåg som jag lånade av grannen. Det hela tog mindre än två timmar (6 stolpar, fem sektioner) och resultatet blev väldigt bra och lagom insynsskyddat. Man hade också kunnat montera pilsektionerna på egen hand, men där fick jag en hjälpande hand eftersom maken kom hem från kontoret precis i lagom tid.

"Efter-bild" .. Sista biten av det flätade pilstaketet ska strax komma på plats i vinkel mot resten Man ser igenom slanorna lite lagom sådär, dvs vi får in lite av morgonljuset och grannen mister inte allt kvällsljus.

Anledningen till ett pilstaket istället för plank är både ljuset, men också vindskyddet som blir bättre om man har ett "silande" skydd. Ett plank gör att vinden roteras uppåt i virvelvindar och gör det ännu blåsigare på "baksidan" av planket... tro't eller ej.

"Före-bild"...  Här brukar vår gamla hammock stå (den står till vänster i bild just nu) och tidigare var det en skogsdunge bakom staketet och bakom den dungen - en underbar äng...

Ganska stor skillnad på Före- respektive Efter-bilderna... eller hur! Vi har ju bott här i 19 år och alltid delat äng (istället för gräsmatta), tall och granskog med gamla grannarna som tyvärr flyttade för två år sedan.
De nya grannarna tog bort (nästan) allt vilt och sådde gräsmatta istället. Och så flyttade alla barnrelaterade lekfunktioner hit till gamla dungen... Studsmatta, lekstuga, sandlåda, linbana, rutschkana och vidhängande små barn i all ära, men jag saknar vår fina skog och tystnaden...


När vi gjöt stolparna så lades all jord upp på presenning för att inte på något sätt förstöra det genuina intrycket av skog, nämligen torr humus, barr och kottar på marken...
Jag är mycket nöjd med vårt nya insynsskydd. Ögat luras att tro att våran skogsdunge fortsätter bakom pilstaketet, eftersom grannens få kvarvarande träd har stora kronor (och nästa grannens tomt har ännu mer stora träd).


Så nu kan jag börja med "Projekt Norr-grannen" - en liten pergola. Fast inatt har det regnat och jag gillar inte att jobba i regnvått så det får bero...

Fortsättning följer:-)
Have fun!PS Hejhej nya läsare, så kul att se er här:-)

18 kommentarer:

Trädgården på Höjden... sa...

Så himla bra det blev. Toppenfint!
Hälsar Åsa

Mimi sa...

Det blev jättesnyggt! Det är nog bäst att kunna göra det mesta själv, för då får man det alltid gjort på direkten!! Och jag tycker illa om att vänta. /Mimi

samson sa...

Jätte snyggt,jag hade sånna pilsektioner på kolonin och skulle nu vilja ha sånna här hemma men hittar inga nånstans ,var har du köpt dina
ha en fortsatt fin helg
maggan

Veronica sa...

Det blev verkligen otroligt bra! Kul att se före och efter bilderna. Hoppas grannen "köper" det oxå :)

Veronica

Lena sa...

Vi har samma uppdelning av arbete hemma hos oss...och jag känner igen det där med att man inte hinner allt när man ska göra det själv (jag brukar låna maken som handräckare ibland).

Så fint med pilstaketet, ett plank hade nog blivit för kompakt här.

Hoppas på torrare väder i morgon så du kan få börja med pergolan- det vill jag gärna se.

Kramar

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Well done frun!! Så skönt att få lite privacy :-)) Här sker också bara sånt jag kan göra själv i stort sett. Fast just nu har jag fått bästa trädgårdshjälpen. Tonårssonen sparar till en efterlängtad pryl och 'sommarjobbar' med diverse 'sysslor' här hemma. Gissa om det blir mycket 'trädgårdssysslor' hihi......

Håller tummarna för bra väder nu så du får fortsätta med pergolan. Spännande!!!!

Stor kram
Charlotte

Lussan sa...

Vad duktig du varit och vilket toppen resultat, pil har så lätt för att smälta in bra med naturen.

Fortsatt trevlig helg/Kram Lussan

Frasses Hus sa...

Vad bra det blev! Visst är det kul att kunna fixa det man vill ha själv? Jag förstår att du saknar din skog och äng eftersom jag själv nyligen blivit av med min grannskog. Tyvärr fick vi inget så fint som en gräsmatta att titta på utan istället en grusplan och bilparkering. Jag har planterat massor av träd och buskar som jag nu hejar på så att de ska växa fort.

Anna-Karin

Pia Gustafsson sa...

Heja du duktiga med franska axlar. Sååå bra det blev. Underbar förändring. Kraaam Pia

nettan sa...

Åh, så fint det blev! :)

Cattis och Eiras trädgårdsblogg sa...

WOW, vad duktig du är! Snyggt jobbat! Coolt att fixa det hela själv!

Kan du lite om pil förresten? Har hjälpt barnens dagis med att plantera pilkojor och tunnlar och de har faktiskt gjort som jag har sagt åt dem, vattnat varje dag! :-D
Och nu skjuter de skott som attans. MEN, ska man klippa skotten det första året, eller låta dem vara? Eller fläta in dem?
Har aldrig jobbat med "levande" pil förr (och detta borde jag ju kunna)...

Kram, Eira

Anita sa...

Du kan vara hur nöjd som helst, vilket fantastiskt resultat. Jättesnyggt! Och jag är imponerad att du gör allt själv.

Önskar dig en skön och avkopplande söndag (fast du kanske har mer fixarprojekt på gång :)

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

ohhh, så härliga tillrop! Taaaack!

Eira:
När barnen var små så gjorde jag också en pilkoja. Den växte på sig fint och jag flätade in de nya grenarna in i kojan de första åren, sedan klippte jag bort tillväxten för att den inte skulle bli för mörk inuti, utan sila in ljuset litegrann. Jag vet inte om det var "rätt sätt" men det funkade för oss.
Lycka till, kul projekt du gjort till dagis!

Lotta sa...

Så snyggt det blev...du är duktig du. Trist med grästänkande grannar och jag kan inte låta bli att undra om ungarna faktiskt inte haft det roligare i vildängen/skogen.
Kram

Susie på Stjärnarve sa...

Det blev ju väldans snyggt och dessutom - precis som du beskriver - väldigt praktiskt. Barn i all ära, men vem vill ha dom nästan på en när man ligger och läser i en hammock (om man nu skulle råka få lite tid över någon gång)!?

Anna-Maria sa...

Kanoners!Jag förstår att du är nöjd!

M/S Design sa...

Det där blev ju bra! bra gjort, är också en kan självare!
Det kan behövas lite skydd när det blir såna förändringar.
Ha de bra
Mariana

Erika sa...

Har oxå sneglat på Likadana pilstaket. Vi bor lite mer på landet dock i ett bostadsområde men vår tomt gränsar till skogen. Därför har jag oxå fastnat för dessa. Klarar de av att vara växt stöd för vildvin t. ex eller börjar de ruttna då? Gillar din gård och ditt sätt sätt att skriva på skarpt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...