Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

söndag 29 april 2012

Mina Vintergröna växter som Övervintrar i kruka - Bra kanske för Balkong (del 1 av 2)

Äntligen kom både värme och sol och ledighet samtidigt...:-))
Fast jag har inte hunnit vara ute mer än en kvart i trädgården, för jag har andra inomhus-projekt som måååste göras först.... 


Men idag var det dags  (hög tid) att ta fram alla mina krukor med tåliga lövfällande växter växter som jag satte bakom boden i höstas. Som ni kanske sett här så gillar jag växter i krukor, men det måste vara extremt tåliga växter för jag gillar inte att vattna eller plantera om för ofta. Eller rättare sagt jag glömmer oftast av... :-)
Allteftersom så har jag hittat rätt många sorters perenner o buskar som gör sig bra och är tåliga i krukor, både för den rätt skuggiga baksidan och den soligare framsidan av huset. (Jag bor på en kulle vid havet i zon 2, i skydd av lövträd och en liten tallskog.)

Jag har fått flera frågor på vad jag gör med växterna under vintern, så nu tänkte jag visa alla "övervintringarna" Eftersom det är väldigt många sorters växter som jag tänkte visa så delar jag upp det i flera inlägg. Om du har egna förslag på vintergrönt som du brukar ha i kruka året om så tipsa mig gärna så fyller jag på "listan".






På bilderna ser ni alla vintergröna växter som övervintrar i kruka hos mig  (DEL 1 av 2)
OBS! Dom står framme hela vintern på sina platser, och klarar det fint utan skador!! Jag har frostsäkra gamla krukor och zinkhinkar/baljor till dessa.

Buxbom - buxus sempervirens (tålig både i halvsol till skuggigt, tål rätt mkt torka)
Skuggröna - Pachysandra terminalis (bra marktäckare i halvskugga, skugga))
Hakonegräs - Hakonechloa macra 'Aureola (strimmigt gräs, halvskugga, skugga)
Cembratall - Pinus cembra fk Toten (tallar tål sol och torka bra)
Hängstarr - Carex pendula (bra gräs för den halvskuggiga till skuggiga sidan, torrt eller vått)
Idegran - Taxus media 'Hilli' (tålig sol till skugga, tål en del torka)
Hjärtbergenia - Bergenia cordifolia (livräddare, soligt eller skuggigt, torrt eller vått)

Bra vintergröna krukväxter som jag inte fick med på bild är också:
Vintergröna Vinca minor (bra marktäckare för rabatt, men lite låg om har mycket ogräs i rabatten)
Storfryle - Luzula sylvatica (bra gräs för den halvskuggiga till skuggiga sidan, torrt eller vått. Superbra marktäckare om du har mycket ogräs - storfrylen tar över efter ett tag!)



Det var det hele för ikväll, gott folk.
Hoppas ni har eller har haft några sköna dagar!

Glad Valborg!



* * *




tisdag 24 april 2012

Växter för dåligt dränerad mark - dränering.


Nu är det mycket jobb och nya utmaningar... Inte bara jobbmässigt utan även privat. Min alldeles splitternya allergi mot pollen är inte att leka med, och allt som oftast glömmer jag att jag måste ta den där lilla tabletten... Men idag skiner solen och livet leker för det är äntligen VÅÅÅÅR!


Idag kommer en lista (ja, nu igen...;-) på växter som kan användas för platser med dålig dränering (också).
Listan är som vanligt mycket för min egen skull, så jag ska hitta min "fusklapp" när den behövs, men kanske hjälper det någon annan också.
Alla "listor" ligger under etiketten "besvärligt läge" eller "ståndort". Hitta etiketter längt ner under inlägget. 

Ni får gärna lämna kommentar om ni har förslag på mer vad jag kan lägga in i listan. Era egna erfarenheter mottages tacksammast och behövs!!

Jag har flera sorters ormbunkar i min trädgård, jag älskar de skira stänglarna och växtsättet OCH att de är så tåliga förståss! Här tillsammans med...
Ja vad heter den prickiga växten med rosa eller blå små blommor...? Det har försvunnit ur huvudet...


Acer - Lönn sort och artberoende, t ex Vanlig lönn, Asklönn, Tysklönn

Häggmispel - Amelanchier
Kerria - Kerria japonica
Kornell - cornus alba Sibirica
Try - Lonicera
Måbär - Ribes alpinum
Pil, sälg, vide - Salix
Fläder - Sambucus
Olvon - Viburnum


Ormbunkar
Astilboides tubularis  - Parasollblad
Bergenia
Brunnera macrophylla - kaukasisk förgätmigej
Caltha palustris  kabbeleka
Corydalis - Nunneört
Digitalis purpurea - Fingerborgsblomma
Hemerocallis - daglilja
Hosta - funkia
Iris sibirica - strandiris
Ligularia przewalskii  - spirstånds
Lysimachia - praktlysing
Lythrum salicari -  fackelblomster
Rodgersia
Trollius - trädgårdssmörboll


Carex morrowi  - japansk starr


OBS!!! ...alla ni som har dåligt dränerad jord, rekommenderar jag att ni antingen förbättrar den ordentligt (se här för tips hur man förbättrar dåligt dränerad jord) eller planterar i upphöjda bäddar, dvs lägger ny jord ovanpå den gamla, minst 20cm för perenner och minst det dubbla för träd o buskar.



PS Alla "listor" ligger under etiketten "besvärligt läge" eller "ståndort" härnedan.   

måndag 23 april 2012

Garden-Love tillbaks till alla!

Idag är det måndag, ny vecka och nya tag. Gårdagen är över och allt känns annorlunda - som det ju brukar göra när man fått en massa kärlek som plåster på såren. Tack för alla varma hälsningar både igår och idag! LoveLove!

Idag ritar och förbereder jag en entrésida för ett nybyggt hus som ligger i norrläge i en brant, långdragen slänt. Alltid lika roligt med utmaningar som sluttning/slänt, tur att jag har gjort så bra "listor" här i tidigare inlägg (skrev hon med ett leende på läpparna...;-)

Favorit-vattenkannan används flitigt i rabatten....;-))


Ha en underbar vecka!


En bild som ni kanske/förmodligen/alldeles säkert sett innan... Min söta favoritkanna!

*

PS Varmt välkomna säger jag till alla nya läsare som hittat hit i helgen!
Så roligt att se er här!



PS Igen... 
Jag "förutspår" en ännu större trädgårdstrend i år,
min blogg har nu 7-800 besök om dagen, vilket ju är helt galet mycket.... 
Tack till alla er som besöker bloggen.
You make my Blog!


*

söndag 22 april 2012

Trött o deppig och längtan till landet...

Jag har haft ett litet målnings-uppehåll, men har nu fortsatt. Köket är jag så nöjd med, det blev så mysigt i mörkt varmgrafitsvart. Jag har köpt gardintyg i linne, men dom blev alldeles för ljusa så nu är jag på jakt efter alternativa mörkare färger istället. 


Jag fixar o donar lite, men mest tänker och längtar jag efter ett alternativt boende på landet.... Jag vill så gärna ha höns och uthus med plats för allt möjligt kul. Kanske en gårdsloppis eller ett sommarcafé och därtill organisk grönsaksförsäljning i gamla fina växthus eller nåt sånt. Jag drömmer o drömmer och undrar hur detta ska kunna kombineras med mitt nuvarande yrke.... Och ni som inte bor i Stockholmsområdet och undrar varför jag inte bara flyttar... Det finns inga gårdar nära. "Landet" ligger långt bort i restid räknat. Alldeles för långt bort...

Röd klätterros: Paul's Scarlett.

Kanske är det därför som jag har så svårt att komma ut i trädgården i vår (det och min nya skit-pollenallergi förståss). Jag vill egentligen inte bo kvar.... tror jag. Det känns ju märkligt eftersom jag älskat  min trädgård innerligt i såååå många år nu. Men ett tydligt tecken är att jag inte har fotograferat nästan nånting sedan förra året, och det är verkligen olikt mig som normalt fotar flera hundra bilder i veckan. Och som jag redan skrivit..... grannarna motsätter sig mina önskningar om att bygga ett stort förråd/växthus (det behöver ligga närmre deras tomtgräns än 4 meter, så jag behöver deras tillstånd... Och jag skulle aldrig i världen göra något mot deras vilja, det gör man bara inte, grannsämja är en viktig del av livet (och borde vara det för alla).

Det känns tungt nu... "Denna dag  -  inte ett liv" som farbror Melker sa.

*
Så om ni har några kramar till övers...
är det dags att skicka dom
till  mig
idag

*





Pic from "here".

fredag 20 april 2012

Vårkänslor börjar infinna sig...

Jag kikade på förra vårens foton för just denna vecka, och precis som jag misstänkte så hade jag redan gjort iordning gamla planteringsbordet på baksidan av huset. Jag är väääldigt sen med allt i år, eller är det våren som är sen...?? Idag var egentligen första dagen som jag var ute och pysslade i rabatterna i fint väder. 





Inte för att jag fick så mycket gjort, jag gick mest runt och njöt av att det var skönt väder, soligt och ingen vind (!)... Hoppas på att helgen skall bli fin, men utsikterna ser tyvärr regn-o-snöblandade ut istället. Och väääldigt blåsigt igen.. 



Jag letade efter den där röd-o-vita färgen på minipenséer i år igen. De var så vackra förra året. Om det nu går, så ska jag börja med att plantera mina vita respektive lilavita minisar i helgen. Men först måste jag städa uppe på trappen....


... jag "upptäckte" häromdagen att mina smågranar (fejk) stod kvar sen i julas... Och det värsta var att det fortfarande hängde kvar en liten söt tomte i en av dem. Hjälp, pep det i mig - hoppas ingen sett detta förfall...Nu tar vi nya tag, Hillevissan...

Ha en underbar helg Alla Garden Lovers!
Aprilrusket är snart över... Snart.


* * *

PS Varmt välkomna säger jag till nya läsare!

torsdag 19 april 2012

Vi måste bry oss mer om varandra!


Den här bloggposten vaccinerar 95 barn!!

Vi har det allt bra vi här i gamla Svedala.... Vi kan bekymra oss om vädret och de eviga bilköerna och rådjurens framfart i trädgården... Vi kan gnälla om matpriserna och att "fel låt vann".... Vi kan sucka över att datorn tar sån tid att ladda upp nästa sida... Har ni tänkt på att det är en underbar lyx att kunna gnälla över  sånt som inte är livsnödvändigt!?



Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin.

Läs mer och hämta bloggmaterial på 

unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj


Kramar från mig till alla er som bryr sig!

Lovelove!




onsdag 18 april 2012

Bra Växter om du har problem med hare eller rådjur...


I dessa nya tider med arktiskt kalla vintrar och regniga somrar så har många fått mer problem med de vilda djuren i sina trädgårdar på vintern och dräneringsproblem på sommarn (kommer snart inlägg om det)... Idag blir det dock en lista på växter som är relativt säkra mot harar och rådjur....  men man kan aldrig vara helt säker eftersom dom äter i princip ALLT om de är hungriga, och dessutom verkar det finnas stora lokala skillnader på vad de äter respektive ratar.

Ni får gärna lämna kommentar om ni har förslag på jag kan välja bland. Era egna erfarenheter mottages tacksammast och behövs!!  Vad har ni t ex för perenner som "odjuren" inte äter upp??

Häromdagen satt det två JÄTTEstora harar i min trädgård, så stora att jag inte ens ville släppa ut min hund... Det ni...;-)

Träd och buskar

 Acer shirasawanun 'Aureum', gulbladig solfjäderslönn
 Amelanchier, häggmispel, alla sorter
 Aronia melanocarpa, svart aronia
 Berberis, alla sorter
 Buddleja, fjärilsbuske, alla sorter
 Buxus sempervirens, buxbom
 Carpinus betulus, avenbok
 Caragana arborescens, sibirisk ärtbuske
 Cornus, kornell, alla sorter
 Cotinus coccygria, perukbuske
 Cotoneaster, oxbär, alla sorter
 Daphne, tibast, alla sorter
 Exochorda, pärlbuske, alla sorter
 Fargesia, bergsbambu, alla sorter
 Hamamelis, trollhassel, alla sorter
 Hydrangea, hortensia, alla sorter
 Kolkwitzia amabilis, paradisbuske
 Laburnum, gullregn, alla sorter
 Lonicera caerulea, blåtry
 Magnolia, alla sorter
 Potentilla fruticosa, tok
 Prunus laurocerasus, lagerhägg
 Pterocarya fraxinifolia, kaukasisk vingnöt
 Rhododendron, rododendron, de flesta
 Rhus typhina, rönnsumak
 Ribes alpinum, måbär
 Ribes sanguineum, rosenrips
 Ribes odoratum (syn. R. aureum) gullrisp, doftrisp.
 Rubus tridel, brudhallon
 Salix fragilis 'Bullata', klotpil
 Sambucus, fläder, alla sorter
 Spiraea, spirea, alla sorter
 Stephanandra incisa 'Crispa', stefanandra
 Symphoricarpus, snöbär, alla sorter
 Syringa, syren, de flesta


Perenner

 Achillea, rölleka
 Aconitum, stormhatt
 Agastache foenicum, anisört
 Ajuca reptans, revsuga
 Alchemilla mollis, daggkåpa
 Anaphalis, ulleternell, pärleternell
 Anemone sylvestris, tovsippa
 Anthemis tinctoria och A. hybrida, färgkulla
 Antennaria dioica, kattfot
 Aquilegia, akleja, de flesta
 Artemisia, malört
 Aruncus, plymspirea
 Asarum europeanum, hasselört
 Astilboides tabularis, parasollblad
 Bistorta, ormrot
 Buphthalmum salicifolium syn. Telekia salicifolium, ljusöga
 Calamintha nepeta, stenkyndel
 Calluna vulgaris, höstljung
 Caltha palustris, kabbeleka
 Centaurea dealbata, strävklint
 Centranthus ruber, pipört
 Cimicifuga, silverax
 Cerastium tomentosum, silverarv
 Convallaria majalis, liljekonvalj
 Coreopsis verticillata, höstöga
 Corydalis, nunneört
 Delphinium, riddarsporre ska vara rådjurs-säkra, men alla rådjur har inte läst om det.
 Dicentra, -hjärta
 Dictamnus albus, Mose brinnande buske
 Digitalis, fingerborgsblomma
 Echinacea purpurea, röd rudbeckia, solhatt
 Echinops ritro, blå bolltistel
 Epimedium, sockblomma
 Erica carnea, vårljung
 Eupatorium, flockel
 Euphorbia, törel
 Galium odoratum, myskmadra
 Gentiana, gentiana
 Gillenia trifoliata, gillenia, trebladsspirea
 Gypsophila paniculata, brudslöja
 Hemerocallis, daglilja
 Helictotrichon sempervirens, silverhavre
 Hepatica, blåsippa
 Hosta, funkia
 Iberis sempervirens, vinteriberis
 Iris, iris
 Lavendula, lavendel
 Liastris spicata, rosenstav
 Ligularia, stånds
 Lupinus, lupin
 Lychnis, klätt
 Lysimachia, lysing
 Macleya cordata, vippvalmo
 Miscanthus sinensis, japanskt gräs
 Monarda, temynta
 Nepeta, nepeta, kattmynta
 Oenothera tetragona, gullnattljus
 Pachysandra terminalis, skuggröna
 Paeonia, pion
 Papaver, vallmo
 Perovskia, perovskia, himmelsspira
 Persicaria, slide
 Polemonium, blågull, de flesta
 Polygonatum, rams
 Primula, viva
 Pulmonaria, lungört
 Pulsatilla, backsippa
 Rodgersia, rodgersia, skuggblad
 Rudbeckia, rudbeckia
 Salvia, salvia
 Sedum, fettblad
 Solidago, gullris
 Smilacina racemosa, vipprams
 Stachys, lammöron, praktbetonica
 Thalictrum, ruta
 Thymus, timjan
 Trillium, treblad
 Trollius, smörboll
 Verbascum, kungsljus
 Veronicastrum virginicum, kransveronika
 Vinca minor och V. major, vintergröna

Prydnadsgräs
Festuca, svingel
Molinia caerulea, blåtåtel
Spartina pectinita 'Aureomarginata', gullbandsgräs
Stipa, fjädergräs




PS Alla "listor" ligger under etiketten "besvärligt läge" eller "ståndort". Hitta etiketter här under inlägget. 

måndag 16 april 2012

Hur blir det med pergola trenden i år??

... jooodå, den är up and coming fortfarande...


Den slutsatsen drar jag dels av att jag ser att många av er som googlar om "pergola" ibland hamnar på min blogg i olika pergolainlägg,  och dels så har det visats en hel del pergola-byggnationer på de två trädgårdsmässorna som jag besökt i vår... 
Bäst på Nordiska Trädgårdsmässan var nog Zetas, de hade byggt en inspirationsträdgård med svart pergola och sittplats under skyddande halvtak. Sofistikerat och vanvettigt snyggt - som alltid hos Zetas, de står i en division för sig.



Underbara skuggor blir det ju helt klart under ett pergolatak (se på golvet).
I rabatterna växte det ljuvliga vårlökar bland eklöven, precis som det ska vara - Inga renkrattade rabatter! 
Big No-No för alla trädgårdar!! Låt löven ligga, de behövs för mikrolivet som stärker växterna!


Och det blir ju inte sämre av att man har en gammal klängväxt som virar sig upp runt stolparna och upp över taket (se stora bilden längre ner). Bakom den rundklippta tallen skymtar de naturligt patinerade möblerna. Så snyggt mot allt det svarta trät i den lilla smatten under halvtak. På golvet hade man lagt dels rosa ölandssten (den vanligaste sorten) och dels grus.
Jag har ju rosa ölandssten överallt hos mig och har radikalt förändrat min syn på denna sten sedan jag flyttade hit. I början hatade jag den och ville byta ut den fortast möjligt, men nu tycker jag den är underbar - lite sned, tillåtande, gammeldags o trygg. 





Pipranka är nog världens snyggaste klängväxt, speciellt mot svart bakgrund eftersom den har så ljusa och stooora blad! En favorit hos mig också, och jag tror den finns i nästan alla trädgårdar som jag ritat:-) Men kom ihåg att köpa extra stora/gamla exemplar, de tar tid att komma igång i början... (Finns oftast hemma i Zetas sortiment.)




Bild från Zetas monter på mässan. Det ser ut ungefär som i Zetas butik söder om Stockholm, besök den om du är i krokarna, ett måste för alla Garden Lovers. Man blir alltid väldigt nöjd och rikligt "belönad" efter ett besök där... (ta med stor bil:-))




Ha en underbar vecka, och tack för att så många kom och hälsade på i
Allt om Trädgårds monter i fredags!

Så roligt att få se er en stund och kramas IRL!
Hejhej alla rara trädgårdsvänner!

* * * 

PS Om ni vill länka era egna mässbilder, så gör det här




söndag 15 april 2012

Ekologiskt o kompost på mässan

Del 2 av 3 om mässan.
Det var ju inte bara grejer (inlägg igår) på mässan (fast mest var det ju det...). Någon liten monter visade ett ekologiskt tänk och eko-odling för vanliga människor, som det ser ut mest. Småväxter i mjölkkartonger osv. Jag tyckte som vanligt att det var oerhört sympatiskt att se detta som en pendang till allt det proffsodlade växtmaterialet! Härligt och väldigt "hemma-hos"!




Tyvärr la jag inte på minnet vad det var för avsändare på denna monter som också visade ett enkelt reningssystem för gråvattnet (också kallat BDT-vatten = bad, disk, tvättvatten) Den ser du ovan till höger. Ingen aning hur det funkade för jag var tyvärr för trött för att fråga....

       

"Hela trädgården är en kompost"
Härligt och självklart budskap från FOBO! Många trädgårdsägare verkar inte förstå att gamla löv som fallit till marken innehåller precis vad träd o buskar behöver i näringsväg, och att man måste tillföra annan gödsling om man krattar bort alla dessa löv...



FOBO visade olika typer av kompostering i en pedagogisk bänk. FOBO har mycket bra tips på sin hemsida för organisk biologisk (ekologisk) odling, så kika in dit om du själv vill lära dig mer!
Jag var förvånad att ingen visade Bokashi-kompostering, som jag tycker är den mesta och bästa komposteringsmetoden.
En gång Bokashi - alltid Bokashi!


Till sist några bilder från Skillebyholms monter. Skillebyholm är ett utbildningscenter för biodynamiskt odlande i Järna. Man hade gjort ett urfint mönster på väggen av purjolök, bönor, rödlök, kronärtskockor mm. Det var ursnyggt!! Som ett slags spetsmönster, jag fick 1700-talsvibbar.


... sedan hade man planterat ett fruktträd i en brun tråk-attachéportfölj, det fick mig att flina stort:-))
En mycket vacker odlingslimpa låg mitt i montern, omgärdad av ett enkelt pilstaket.



Ha en underbar vecka alla!
Skönt att det blev en solig dag idag, eftersom gårdagen började med decimeterhögt snökaos...

* * *


PS För fler bilder från andra mässbesökare, kika här på en länklista, eller lägg till din egen länk:-)



fredag 13 april 2012

Detaljer från Nordiska Trädgårdar 2012

Del 1 av 3 från mässan.
Ojojoj... den här tiden på året är både rolig och aningen utmattande... Jobb, mässor men framför allt vårfester... Suck, livet är hårt, but someone has to... ja ni vet;-)) Igår kväll var jag på fest hos Allt om Trädgård och firade öppningen av trädgårdsmässan tillsammans med en massa roliga trädgårdsprofiler. Och dom kan parta där - jag lovar! 

Men innan dess var jag på mässan och träffade andra roliga trädgårdsmänniskor. Och idag var det än mer av samma sak. Hej där alla bloggvänner, såå kul att ses en stund IRL!



Jag fastnar liksom för små små detaljer. Idag får ni se lite småplock av den feelingen som jag söker när jag går på mässa. Hattsamling och zinkkannorna från ideträdgården som skapats av Jan Rundgren och Lars Ring (två kompisar till mig som också just kommit ut med en bok från deras älskade koloniträdgård "Växtriket - Att skapa en trädgård" jättefin själfull bok). Rökfärgade vaser med undersköna vita frittilarior på runt bord, från Zetas.



Lite rostiga smågrejer, jag köpte en ödla och funderade på ett lejonhuvud också...
Jag beundrade gamla knotiga stolar hos Rölunda Jord och ett vackert pergolatak hos Peter Ödegaard



Klippta tallar (liknande de som sågs på Chelsea 2009 hos Ulf Nordfjell) fanns i Zetas monter.
Ursnygga flätade staket, gamla drivbänkar mm hos Rölunda igen (som fick pris som Bästa Monter - välförtjänt).
Detaljer detaljer...


Och vet ni vad... När jag nu ser bilderna.
Jag gillar tydligen sånt som ser ut som det gör hemma hos mig:-)) 
Skavt, lågmält = vackert.


Idag köpte jag vita minipenséer på vägen hem,
hoppas kunna pyssla med dem imorrn!
Ha en underbar helg alla!
Vad ska ni göra tro?

* * *


PS För fler bilder från andra mässbesökare, kika här på en länklista, eller lägg till din egen länk:-)

onsdag 11 april 2012

Växter som tål Lerjord - ej packskadad

Jag gör en lista här på växter som jag tycker funkar i vanlig lerjord. Dock inte i packskadad lerjord, då måste du först förbättra jorden (läs längst ner på sidan hur man förbättrar packskadad lerjord...) 
Förmodligen kommer jag att fylla på den vartefter jag kommer på nåt mer.
Ni får gärna lämna kommentar om ni har förslag på mer vad jag kan lägga in här. Era egna erfarenheter mottages tacksammast och behövs!!


Växter som vill ha "Kalkhaltig jord" , "Torrt o magert" , "Tål rotkonkurrens" mm kommer snart!
Alla "listor" ligger under etiketten "besvärligt läge" eller "ståndort" . Hitta etiketter längt ner under inlägget. 


Korallkornell - bra buske för besvärliga lägen. Bladen är vitvariegerade, vilket gör att den ljusar upp mörka hörn.

Acer - LönnI-V sort och artberoende, t ex Vanlig lönn, Asklönn, Tysklönn
Aesculus - Kastanj II-IV sort o.artberoende
Alnus incana laciniata - Flikbladig gråal VII
Amelanchier spicata - häggmispel
Aronia melanocarpa - Svartaronia V
Berberis thunbergii - Häckberberis V
Betula - Björk
Caragana arborescens - Sibirisk karagan (ärtbuske)
Chaenomeles - Rosenkvitten IV
Cornus alba Sibirica - Korallkornell VII
Cornus sericaea Farba E - Videkornell
Corylus avellana - Hassel V
Cotoneaster divaricatus - Spärrgrenigt oxbär IV
Cotoneaster multiflorus - Flockoxbär IV
Crataegus gayana - Amerikansk hagtorn VII
Crataegus intricata - Scharlakanshagtorn
Deutzia gracilis - Bruddeutzia III
Eleagnus commutata - Silverbuske
Laburnum - Gullregn III-IV
Lonicera invlucrata - Skärmtry
Lonicera tatarica - Rosentry
Lonicera xylosteum - Skogstry
Lonicera x bella -Fagertry
Malus - ÄppleIII-VI sortber.
Philadelphus - Schersmin IV-VI
Populus - Poppel III-VI
Potentilla fruticosa - Ölandstok
Prunus shubert - Shuberthägg
Pterocarya fraxinifolia - Kaukasisk vingnöt III
Quercus robur - Skogsek V
Ribes alpinum - MåbärVIII
Rosa - RosorII-VI sort o.artber.
Salix caprea 'Pendula' - Hängsälg VI
Salix purpurea - Rödvide
Sorbus - Rönn IV-VIII art o. sortber.
Sorbaria sorbifolia - Rönnspirea
Spirea - Spirea IV-VIII
Symphoricarpos - SnöbärV
Syringa prestoniae - Prestonsyren
Tilia - LindIV-V art o. sortber.
Viburnum opulus - Skogsolvon VII

Humulus lupulus - Humle

Matteuccia struthiopteris - Strutbräken
Onoclea sensibilis- Pärlbräken
Osmunda regelis - Kungsbräken

Aconitum napellus - Stormhatt
Amsonia
Aster
Aruncus dioicus - Plymspirea
Bergenia
Filipendula - Älggräs
Geranium psilostemon - Armenisk näva
Gunnera manicata - Jättegunnera
Iris laevigata - Glansiris
Lythrum salicaria - Fackelblomster
Mimulus luteus - Gyckelblomster
Peltiphyllum peltatum - Sköldbräcka
Paeonia - Pion
Primula florindae - Sommarviva
Primula japonica - Japansk viva
Trollius - Smörboll


Gör så här om du vill förbättra vanlig lerjord:
Expertisen säger att lerjord kan bättras med grus av mycket grov sort, stora korn, 5 mm - 10 mm. Detta kan göra på frisk lerjord, alltså ej packskadad, och det behövs ganska mycket grus. OBS, om du tar småkornigt grus (sand) och blandar i lerjorden kan du istället få en cementliknande jord! 


Gör så här om du har packskadad lerjord:
Du behöver först dra ytjorden åt sidan (om det är stort område så behövs en minigrävare...)
Djupluckra alven (det är det undre jordlagret som är lite mera gråbrunt till färgen och som finns ca 20 cm ner och nedåt, det är just alvens kompakthet som hindrar naturlig dränering och den viktiga syretransporten ner  till rötterna).
Lägg sedan tillbaks ytjorden. Samtidigt kan man ju passa på att lägga ner dräneringsrör. Detta gör att jorden blir varm fortare på våren och all växtlighet kommer igång snabbare. 

Man kan sedan fräsa ner mycket torvmull eller barkmull i jorden så att man tillför de mullämnen som fattas i lerjorden, det är faktiskt bättre än att blanda i grus (det blir mer syre och bättre genomsläpplighet av vatten).

Lerjord med hög mullhalt till hör de bästa och bördigaste jordarna.


PS Alla "listor" ligger under etiketten "besvärligt läge" eller "ståndort"



tisdag 10 april 2012

Skuggig rabatt, spaljé, grus... Underbart!

Woaaaaaw... som jag längtar efter alla mina storbladiga hostor (funkior) när jag ser den här bilden! Jag har ju gärna mina i stora krukor jag med för det tycker jag är uuursnyggt. Och hosta är vääääldigt mycket mer tåliga mot torka än vad man kan tro, det vet jag som avskyr att vattna krukor och jämnt prövar nya perenner som kanske blir bra och tåliga i kruka...:-)

Hosta i kruka -  sååå snyggt! och enkelt att sköta!

Jag använder mig gärna av de "gamla" sorterna eftersom de oftast har bättre pris än de nyare sorterna och hybriderna och är minst lika bra eller bättre. De där sorterna på bilden har jag (fast just nu kommer jag inte ihåg namn -  jag har normalt svårt med sortnamn, och nu på våren är det segare än vanligt...)

Strax ska jag iväg på ett konsultationsmöte och sedan ska jag köpa lite nytt gardintyg till köket såhär efter 6-7 år med vinrödrandiga gardiner i ett mörkvinrött kök... Jag hoppas hitta linnetyg i "rätt färg och kvalité" kanske med något tryck - eller inte. Färgen är viktigast. Jag målade färdigt köket i helgen i mörkaste grafitgråsvart. Ursnygg färg tycker jag förståss och inte alls mörkt eftersom det är ett väldigt ljust rum i vinkel.

Ha en underbar vecka!
Glöm inte Nordiska Trädgårds-mässan i helgen,

"Bloggträff" i Allt om Trädgårds monter på fredag kl 13.30-14!
Välkomna dit och mingla en stund!
Jag hoppas få se (och krama:-) fler av er IRL!
* * *

PS Jag måste berätta nåt galet... Och för mig helt otroligt!

Igår hade jag nästan 700 besök på bloggen!!
(Tillägg: två dagar i rad nu..)
Det är nog rekord och förmodligen ett säkert vårtecken...
Jag brukar ha omkring 500 besök om dagen, och bara det är ju heeelt otroligt tycker jag!!

Tack ALLA RARA som besöker mig, you make my blog:-)




Pic from House to Home.

måndag 9 april 2012

Vårsolen gör mig tokglad!

Idag skiner solen så underbart genom mina fönster... och jag tänker på hur kul det skulle vara med RENA fönster så här års..... Eller hur!? Menmen, det får duga... Bara solen skiner!!! Eller hur!?



Här är de lyckliga vinnarnamnen som vunnit pilleter till mässan Nordiska Trädgårdar.
Skynda att maila adresserna till mig!!

Och hoppas vi ses på Bloggträffen i Allt om Trädgårds monter nu på fredag kl 13.30-14!
Kom in och hälsa och mingla en stund, AoT kommer att ge oss bloggare varsin liten present:-)
Annika Christensen är också där!!









Ha en riktigt fan-tas-tiskt, lju-vligt, un-der-bar dag idag
alla goa Garden Lovers!

(Morgonsolen gör underverk på humöret...:-)



söndag 8 april 2012

Den hemliga trädgården - Giardino Segreto

Något av det mest romantiska man kan tänka sig i en trädgård är ju att det finns en hemlig del av trädgården eller något hemlighetsfullt skimmer...  Det ser man inte alltför ofta här, men det är ett begrepp som existerar. Av någon underbar historisk (säkert:-) anledning har det hela ett italienskt namn: Giardino Segreto - Den hemliga trädgården.


Jag funderar just nu på en hemlig trädgård och hur det skulle kunna se ut. Och då kommer jag på att det egentligen inte behöver vara själva trädgården som är intressant, utan det faktum att den är lite svår att se eller få tillträde till för eventuella besökare, dvs hemlig på det viset. Sen kan ju det hemliga i trädgården vara precis vad som helst egentligen.


Därinnanför kan det finnas den allra vackraste av trädgårdar - precis vad som helst som man kan fantisera ihop som åskådare... För visst måste det bara vara något vackert bakom så vackra välvda muröppningar!

En port som står på halvglänt med en övervuxen mur. Mums! Men jag gillar  inte kloten, just här gör de ingen nytta...

Här anar ni en av mina absoluta favoritträdgårdar, som finns i Skåne... Visst är det spännande att knappt kunna se in.



En port som signalerar att det finns en hemlig del i trädgården kan se ut sådär ungefär. Den bör naturligtvis stå på halvglänt för att det ska kännas spännande och romantiskt att få en liten glimt av det som finns därinne. Eller så får den gärna vara i smide, så att man kan stå där och speja in i trädgården....



Jag tänker vidare...
Några idéer? Dela gärna med er av dom, tacktack!


Hej från mej!


PS Senare ikväll drar jag vinnarna av fribiljetter
till mässan Nordiska Trädgårdar, nästa vecka.
Nu måste jag se på tv8Play...
senaste Trädgårdstoppen skall avnjutas:-)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...