Växter som tål....

torsdag 18 februari 2010

A eller B... Avenbok eller Bok...

Jag sitter just nu och väljer häcksort till en trädgård.
Önskemålet är en hög häck som skall skall klippas smal och skydda mot insyn även på vintern. Läget är ganska vindskyddat, zon 2, och jordmånen ok.
Jag funderar på en bok-häck som skulle kännas harmonisk till de stora ekdörrarna på det varmgula huset.

För den som inte vet skillnad på bok repektive avenbok, kommer nu en liten lektion...
Det är stor skillnad på bok (fagus sylvatica) och avenbok (carpinus betulus). I varje fall om man är intresserad av hur tät häcken skall vara eller den vackra bladfärgen vintertid.
Här nedan ser du ett vinterblad från boken.

Bokbladet är vackert konjaksfärgat, nästan lite blankt. Karaktäristiskt är också att bladkanten böljar som volangerna på en kjol. Och som du ser så är bladkanten helt jämn och fin.
På sommaren är det just bladkanten som gör att man lätt kan skilja släkterna åt med blotta ögat. I övrigt är de väldigt lika.
Bok är tämligen tät vintertid och ganska mycket av bladen sitter kvar och ger ett fint vind- och insynsskydd.   Bok vill ha näringsrik, mullhaltig jord, gärna lerjord. Den kräver alltså bättre jordmån än avenbok. Bok är härdig till zon 3.


Och sedan har vi då avenboken (nedan). Den används oftare som häck eftersom den är mycket tåligare än boken. Avenboken tål också salt, vilket är viktigt om vägen bredvid saltas vintertid, eller om man bor vid havet.

Avenboken har inte alls lika läckert färgade vinterblad, den är mer brun och ibland ganska smutsbrun i färgen. Bladet är också mer matt på ytan.
Tittar du noga, kan du se att bladkanten är alldeles fransig. De flesta bladen skruvar ihop sig på höstenoch hänger i princip lodrätt neråt. Det ser kallt ut, eller hur? Avenbok är härdig till zon 4.


Avenboken tappar dessutom fler blad på vintern än bok. Ibland kan den bli alldeles kal, speciellt lite äldre plantor, vilket ju är tråkigt. Har man en häck av avenbok så kan den alltså se väldigt kol och ojämn ut på vintern, medan bokhäcken är mer tät, jämn och fin.

Den berömda gamla bokhäcken som planterades år 1745 i Skottland nära staden Meikleour, innehar Guinnessrekordet med sina 30 meters höjd respektive 530 meters längd!!


Både bok och avenbok skall vårplanteras om man köper barrotade plantor eller större plantor med klump. Krukodlade går bra att plantera när som helst.


A som i Avenbok... B som i Bok... Inte samma sak.
Glöm nu aldrig det ;-)

PS bilden med spindelnät är lånad härifrån, bilden från Meikleour.

11 kommentarer:

  1. Dessa ständiga val:) Både A och B är ju vackra, så det blir säkert bra i slutändan.

    Rebecca

    SvaraRadera
  2. Det var en lektion som heter duga! Kan behövas då kunskapen i detta land inte är så stor som man skulle önska. Jag tycker att boken oftast är vackrast, men själv har jag avenbok pga lerjord och nära stor (saltad) väg.
    Hade jag kunnat hade jag valt vanlig bok. Den kan dock bli ganska bred!
    Eva

    SvaraRadera
  3. Eftersom ingen av dem antagligen skulle gilla klimatet där jag bor...så kan jag inte heller uttala mig! :) Men däremot skulle jag vilja ha ett råd, ett tips; till en häck! Den ska växa snabbt som sjutton, vara billig i inköp, (helst gratis...), vara tät och trivas härligt och frodas och växa i zon 6-7!!! Råd och tips vill jag gärna ha! Antar att detta kan vara en riktig utmaning.
    Jag är så dålig på kunskap när det gäller häckar och buskar i övrigt så i detta behöver jag hjälp.

    Tack på förhand! :)

    SvaraRadera
  4. En hekk er gull verd! Vi bor rett ved veien, men har vår helt egen skjermede plass bak en høy og tett hekk... Er veldig glad i den!
    Lykke til med valget.
    HIlde

    SvaraRadera
  5. Vad bra att du skrev om just dessa arter. Vi står i valet om häck till vår tomt och har tittat lite på Avenbok men nu blev jag allt lite osäker... Hmmm
    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  6. Ja, va´ kul att vi ses! Tack för din kommentar. Vilka läckra problem du ställs inför - lycka till!
    Kram Randi

    SvaraRadera
  7. Gillar båda!
    Har själv flera A häckar och använder dom även som pyramidklippta uppstickare i rabatterna samt i krukor.
    Ha det bra.
    Mariana

    SvaraRadera
  8. Trevligt och lärorikt inlägg måste jag säga.
    Tack för det.
    annika

    SvaraRadera
  9. I have read about hedges of beech and hornbean but haven't actually seen them before. How extraordinary! I have beeches and a type of Carpinus growing wild on my farm. I love them but can't imagine growing them as hedges. How beautiful they are as hedges though.

    SvaraRadera
  10. Here is a visitor from Germany! I'm so sorry, but I can not understand swedish. But today I've got a lot of magazins from Sweden, for our Holidays!

    In Britain I have seen such a high Hedge, bad to cut them.

    Sigrun

    SvaraRadera
  11. Jag har planterat avenbok och vi har lerjord och saltvatten långt ner i marken. kanske inte kommer i närheten av växterna, men ändå. Kul att få reda på detta. Jag valde avenbok pga att jag vill ha den som rumsavdelare. Vilken tur att den passade så bra till jorden. / Rosemarie

    SvaraRadera

Heeeej!

Till alla rara som skriver i min blogg... Tack för din kommentar, den värmer:-)

Tyvärr har jag fått lägga till "ORDVERIFIERINGEN"... eftersom jag får så himla mycket SPAM kommentarer just nu.... Jag prövar att ta bort den igen om någon vecka igen! Ha överseende, kram!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå:-)

Tack för att du tittar in idag, kom snart igen!

Kram Hillevissan