Nu är det hög tid för potatisen! Jag har en tidig sort som jag planterar i krukor för att få egen midsommarpotatis. Amandine heter den - jättesmarrig!
Potatisen kommer från Larsviken, du kan hitta denna sort hos t ex Zetas Trädgård här i Stockholm.
Så här gör man för att få egen potatis till midsommmar:
Mina potatisar har jag köpt för ett par veckor sedan, de har fått ligga ljust och svalt. Nu har jag fått groddar och då planterar jag dem ytligt. En eller två i en hink eller stor kruka. Sedan strör jag på ett liiitet jordlager. Ställ pottisen på ett ljust, svalt ställe och passa med vattning några veckor. När det är lite varmare ute så tar du ut hinken, ställ på varm och skyddad plats. Ju varmare plats, desto tidigare skörd. Lägg på mer jord efterhand groddarna växer. Räkna med att det tar ca 8 veckor att få egen potatis på detta vis.
Enkelt! Och kul! Och gott... Lycka till:-)
PS Här kommer lite mer ingående tips... "det finstilta"...:-)
Tips om du vill kick-starta potatisen: Lägg knölarna varmt o mörkt i tre-fyra dagar för att lura igång groddarna! Sedan lägger du dem ljust och svalt i några veckor (8-15grader). Det gör inget om potatisen blir grön under tiden, du ska ju inte äta den...
Groddarna ska vara små, mörka och tjocka, ungefär en centimeter stora när du planterar ut dem. Jordtemperaturen ska inte understiga 8 grader och inte varmare än ca 30 grader.
Time for Amandine!
It's high time to plant potatoes if you want to serve your own at the Midsummer luncheon! The last couple of years I've chosen Amandine, a small, lovely tasting sort. Plant them in buckets or big pots - one or two in each. As they grow, you fill more soil on top. Keep light and airy, water regularly... After about 8 weeks, you can start to harvest! Easy-peasy and loads of fun. Good luck!
Tu plantes les pommes de terre dans des pots??!! Ont-elles assez de place pour se former??
SvaraRaderaMums, nypotatis till midsommaren! Härligt!
SvaraRaderaKram
Sari från Puumuli
Så häftigt! Jag är grymt sugen på att odla lite här hemma, och det här verkade ju enkelt!? När det bara är i krukor... :)
SvaraRaderaHej Hillevissan, så vacker den översta bilden var, fantastisk.
SvaraRaderaGud vad kul det lät att odla potatisen i spann...tror jag ska försöka faktiskt,,,
ha en bra dag kram Malin
Mmhmm...hade jag velat göra...men närmsta plantskola behöver man bil för att ta sig till..aja...önskar,önskar mig ett magiskt paket med knölar på posten kanske :) Första bilden tyckte jag så mycket om,så behaglig i färgen...mjuk...vackert!
SvaraRaderaJag älskar potatis! Blev så sugen på att odla i spann nu så det blir potatis till midsommar...undrar om sättpotatisen har anlänt till affärerna här i Norrland ännu?
SvaraRaderaTyvärr kan vi inte ha någon egen potatis efter att först ha fått en hel skörd förstörd av potastisbladmögel och därefter två års tomatskörd. Allt under en period på 4-5 år, sporerna finns i vår mark/luft tyldigen!
SvaraRaderaTrist, men å andra sidan finns det massor av odlare som säljer sånt på gårdarna runt oss.
Tack för alla nyttiga knep du delar med dig av!
SvaraRaderaBarbro
Det är mycket som det är dags att göra nu! Får påminna maken om hans skyldigheter som består bl.a. av att förgro potatis!/Anja
SvaraRaderaÄr inte mycket för grönsaksodling men potatis i kruka är inte så dumt.
SvaraRaderamvh Ken
Hej!
SvaraRaderaBra tips du delar med dig av! Jättefina bilder var det också! Kram Anna
Mums låter super gott....har haft potais en gång i landet men sen blev jag för lat men gott var det.
SvaraRaderaKram Anna
Kära Hillevi,
SvaraRaderaDen första bilden där är ju bara SÅÅÅ snygg! Sälja som plansch, canvas, vykort...?!?!?
Bara tanken på färskpotatis får det att vattnas i munnen, och att spannodla låter spännande. "Spännodla", alltså..., fniss.
Kramar från en svengelska på litet påsklov i Sverige, där min sommarvarma engelska trädgård bytts ut mot en sjö helt täckt av is - hu!
Helena
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaVIlken underbar bild!!!! Jag känner att jag bara måste ha såna penséer. ursnygga krukor också.
SvaraRaderaPotatis i kruka låter kul och inte minst gott!
Kram
Maria
Midsommarpotatis är något alldeles visst.
SvaraRaderaDen sort jag oftast har är Minerva. Den går bra i vår lite sandiga jord i Bergslagen. Kanske ska testa hinkvarianten i år för att få tidigare skörd?!
Hälsningar
Kristina