Växter som tål....

fredag 15 juli 2011

Min köksträdgård innehåller...

... en del rabarber och en hel del röda vinbär. Jag vet att många av er har röda vinbär men vet inte vad ni ska använda den till... Både rabarbern och vinbären använder jag helst till att göra vinbärspaj av. En smarrig paj som är både söt och syrlig på en o samma gång. Just the way we like it!
Både rabarer och vinbär är perfekta för nybörjare med köksträdgård!
Det går inte att misslyckas om de planteras i god jord på en solig plats...
I år är det både mycket röda vinbär och mycket rababarber. Jag kommer att kunna frysa in påsar med råa vinbär för att göra pajer under vintern, och jag gör sockrade rabarberkok för att ta fram kalla dagar och koka upp med lite redning till varm efterrätts kompott.

Idag är det "sånt där väder..." så här fixar jag i mitt kök istället...

Ha en härlig weekend Kitchengarden Lovers!
Tack för alla rara kommentarer! Jag läser alla, men hinner inte riktigt svara... jag är rädd att sommarn försvinner för mig...


Hillevissans Röda Vinbärspaj eller Rabarberpaj eller både och...

Rör ihop till en deg:
125gr mjukt smör
1½dl socker
knappt 4dl vetemjöl
½krm salt
1 ägg
Låt sedan detta vila kallt i ca 1 timme...
(jag brukar göra degen på morgonen, så är det gjort)

Fyllning:
2ägg
3½dl florsocker
1msk maizenamjöl
1 liter vinbär + 1 rabarberbit i små minibitar
(pajen blir utmärkt med endast ena sorten...)

Kavla eller tryck ut degen i stor pajform,
Vispa ihop fyllningen (utan bären) så att den blir pösig, rör sist ner bären, häll detta i formen.
Grädda 225 i tio minuter,sänk sedan till 200 i ytterligare 25-30minuter.

Serveras som den är eller med vaniljsås.

OBS! Väääärldens mumsigaste paj! Tillagas på egen risk, hehe..
Tänk efter före, om ni är på diet...:-)
Och berätta gärna vad ni tyckte, om ni gör en paj! Det är så kul med respons:-)
Kram Hillevi



My kitchengarden...
I have rhubarb and red currents in my garden. I like to use them for making yummie pies or just put them in the freezer for later use in winter. Today I'm making a pie... Have a lovely weekend, and thanks for all your sweet comments, I am terrible att returning the favour, but I'm afraid that summer elopes me...

15 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Med din tillåtelse kommer jag att bli en anhängare av din blogg, jag älskar det! Och blommor och växter i världen är så vacker ... Jag har en blomsteraffär i Spanien, om du vill kan du besöka vår blogg. Även om vi fortfarande börjar publicera.
    Hälsningar från Spanien. Tills nästa gång.
    Tyvärr fick jag involverad med språket ... är att jag använder en översättare ... och jag hade skrivit lettisk ... Jag känner till felet.

    SvaraRadera
  3. Det är alltid roligt att få nya recept med rabarber. Jag har massor av rabarber så ibland tröttnar jag, men sen ser jag något nytt recept och så vips är det gott igen=)

    Jag tycker det är väldigt svårt med det här med växtzon. Där jag bor, stämmer inte med förhållandena för den zon jag tillhör. Vi har alltid kallare och mer snö, än bara någon mil härifrån. Det växter som anges vara härdiga här klarar sig inte.

    Ha en riktigt fin fredagskväll!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  4. Gott gott ser smarrigt ut//Britt

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Vad kul att du hittade tillbaka till min blogg!
    Nu har jag lånat en av dina länkbilder och länkat till Garden Lovers Club.
    Tack för att du genomfört en jättekul och användbar idé!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Så gott det låter....Kram Johanna

    SvaraRadera
  7. Ja, här får man nog tänka efter före - låter farligt gott!
    Både rabarber och vinbär fanns i min trädgård vid flytt hit. Tyvärr är jag alltför dålig på att ta hand om rabarbern, den växer sig alltid kämpahög och blir träig, nej bättring till nästa år, lovar!

    SvaraRadera
  8. Hm jag har massor av blåbär kvar sen förra året kanske skulla testa ditt recept!
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  9. Ja då det ska jag!Det har inte blivit av än bara länkningen alltså.
    Inför sånt där tekniskt måste jag ladda ett tag innan andan faller på :-))
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  10. Mmmm, låter smarrigt! måste testa! (:D Ha en bra helg! (:D

    SvaraRadera
  11. Hej, kul idé det där med zonlista för oss trädgårds-bloggare. Nu har jag gjort ett försök att länka till listan från min blogg, Svanå trädgård, hoppas fler hittar till zonlistan, vi är än inte så många i de högre zonerna.
    Din blogg är fin, jag får läsa mer här sedan, det är som du säger här ovan, nu får man passa på att njuta av sommaren.
    Trevlig helg.

    SvaraRadera
  12. Härliga recept, nu blir jag baksugen. Finns inget godare än att bjuda på saker från den egna skörden!

    Cilla♥

    SvaraRadera
  13. Nu haver jag länkat precis som man ska... "trallar jag"
    Är lilla frun nöjd då ;-P
    KRAM!

    SvaraRadera
  14. Ååå låter gott! JAg har tyvärr inga röda vinbär... borde verkligen skaffa röda, jag som gillar saft på dem! Och så är det goda till frukostgröten också som de är...

    SvaraRadera
  15. Så smaskigt det ser ut! Jag älskar alla slags pajer - kanske för mycket...

    Ha en fin söndag!

    kram
    Sari från Puumuli

    SvaraRadera

Heeeej!

Till alla rara som skriver i min blogg... Tack för din kommentar, den värmer:-)

Tyvärr har jag fått lägga till "ORDVERIFIERINGEN"... eftersom jag får så himla mycket SPAM kommentarer just nu.... Jag prövar att ta bort den igen om någon vecka igen! Ha överseende, kram!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå:-)

Tack för att du tittar in idag, kom snart igen!

Kram Hillevissan