Om du har mycket frukt men lite tid, prova att göra äpplemos med lite olika smaktillsatser, enkelt snabbt och supersmarrigt! De äpplen som har tunt fruktskal brukar jag inte ens skala, då spar man lite på tråkjobbet:-)
Fruktstund...:-) Äpple ingår i all kost som är avsedd att motverka åldrande... Fibrer, C-vitaminer, syra som hjälper till med energiproduktionen och håller kolstorolvärdet nere. Kan det bli bättre?? |
Anemone tomentosa Robustissima , bästa höstanemonen. Härdig och blommar länge. |
Den vanlig och vackra höstanemonen (anemone tomentosa Robustissima) är en favorit. Dels har den så söta pärl-lika knoppar i en dryg månad och sedan blommar den lagom mycket och länge på sensommaren/hösten. I min trädgård passar det fint med blomflor som är lite sådär sparsam. Men eftersom höstanemonen sprider sig som ett ogräs, så bor den i en stor zinkbalja med avrinningshål i sidan förståss. På vintern ställer jag alla mina stora baljor och krukor bakom skjulet och drar en presenning över, för att växterna inte ska ruttna av allt regnande.
Men nu är det hög tid att göra chutney, jag gör Per Mobergs chutney, men med ett eget tillägg (hoppas han inte ser detta för då blir han nog inte så glad.... Förmodligen är hans recept perfekta precis som han skrivit dem....hihihi;-)
Over and out för idag, och HEJ PÅ ER förresten, alla nya läsare som dykt upp här, kul att ni också hittat hit:-)
Galet god Äppelchutney med Mango och Ingefära:
1 kg äpplen (ca 10-12st)
5 dl socker
2 st mango
1 bit färsk ingefära som rivs halvfint
0.5 dl vitvinäger eller äppelcidervinäger
en halv hot chili
2 mskhonung
1. Tärna äpplet och mangon i grova bitar (ca:2 cm tjocka)
2. Häll i vinägern och sockret i en kastrull och sätt på svag värme.
3. Lägg ner frukterna och den rivna ingefäran och chilin.
4. Låt alltsammans koka sakta i 25-30 minuter.
5. Runda av med honungen, häll upp.
Ibland tar jag i lite kanel också, eftersom jag tycker kanel gör alla smaker lite mer vänliga om de blivit aningen bitska... Jag tror du kan spara det som blir över i kylskåpet, med hos oss spars allt i frysen:-)
2. Häll i vinägern och sockret i en kastrull och sätt på svag värme.
3. Lägg ner frukterna och den rivna ingefäran och chilin.
4. Låt alltsammans koka sakta i 25-30 minuter.
5. Runda av med honungen, häll upp.
Ibland tar jag i lite kanel också, eftersom jag tycker kanel gör alla smaker lite mer vänliga om de blivit aningen bitska... Jag tror du kan spara det som blir över i kylskåpet, med hos oss spars allt i frysen:-)
One apple a day...
Today I'm making apple chutney... Have a lovely day all of you!
Tack för receptet, ska prova det när våra äpplen är mogna. Vi får nog vänta några veckor till!
SvaraRaderaEtt tips till de som inte orkar ta hand om sina äpplen. Ställ en korg utanför grinden och låt de som passerar förbi ta för sig!
Bra va?
Lena
Åå tack för det receptet! Det lät smarrigt! :-)
SvaraRaderaLåter som ett bra recept tack//Britt
SvaraRaderaVilka vackra foton!
SvaraRaderaMums för äpplen :=)
Mina är ännu inte mogna men alla ska ätas upp då den dagen är inne.
Önskar dig en trevlig kväll!
Det receptet måste jag prova! Vi har gott om äpplen, så det passar bra. Jag har satt tre olika höstanemoner i våras och hoppas att någon av dem vill övervintra här.
SvaraRaderaHa det gott!
Christina
Det lät spännande! Kanske kommer jag i gång och gör annat än äppelpaj och äppelmos:)
SvaraRaderaTack för receptet!
Önskar att mina höstanemoner spred sig som ogräs! Allra finaste sortens ogräs i så fall :-)
SvaraRaderaSå stämningsfulla bilder. Jag tjuvade ett äpple från dotterns träd men tji fick jag för det var inte riktigt klart.
SvaraRaderaKram
Anna
ogräs:):):) jag kämpar för att få dem att ens hållas kvar i min trädgård. Chutneyn verkar smarrig, ska få lite äppel av en väninna, tror jag ska försöka! /Mimi
SvaraRaderaTack för det smaskiga receptet, perfekt nu när äpplena mognar!
SvaraRaderaBlev så glad när du hittade min blogg för nu hittade jag ju dina!
Åh, vad gott det både lät och såg ut - men.....har man gallbesvär så kan man ju tyvärr inte äta äpplen!
SvaraRadera