Växter som tål....

fredag 26 augusti 2011

Hmmm... plommonpaj eller plommontarte...?

Vi får kanonmycket plommon i år. På de 18 åren vi bott här har vi aldrig haft så mycket. I början av sommaren när jag såg alla karten så funderade jag på om vi skulle få kanonmycket getingar också eftersom de verkar gilla att sitta på fallfrukten. Men det blev inte som jag befarade, det är "ont om" getingar i år...
Vindstilla och sol. Underbar sensommarkväll...
Vi har haft några ljumma dagar här nu, och härligt vindstilla har det varit också. Jag njuter av att gå sakta promenader med Foffen och titta på himmel och hav. Och Foffen gillar det också:-) På kvällarna plockar jag upp all fallfrukt som dröser ner nu, och den måste förstås genast användas eller slängas...

 

Men hörrni, vart har alla fjärilar tagit vägen?
För ett par veckor sedan hade vi urmånga fjärilar av olika slag,
men nu är de puts väck... Speciellt på de ljuvliga anisisopen satt de i drivor...


Ha det bäst! Nu ska jag förbereda lite för kvällens efterrätt, vi kan sitta ute och äta hoppas ni kan det också!
Det blir en ljummen Plommontarte efter en spicy dinner:-)



Plommontarte - superenkel (det verkar som allt jag gör är enkelt = sant:-)

4 frysta smördegsplattor
300 g plommon (ungefär 8-12st)
125 g riven mandelmassa
50 g smör (jag tar egentligen lite mer:-)
lite florsocker på toppen, om man vill
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Kavla ut smördegsplattorna litegrann.

Halvera och kärna ur plommonen. Fördela dem på smördegen med snittytan upp.
Strö över mandelmassa, lägg på hyvlat smör och sikta över florsockret.

Grädda i ugnen tills smördegen har fått fin färg, ca 15 minuter.
Servera plommontarten ljummen med glass eller en klick grädde, eller med min favorit en klick turkisk youghurt:-)



Plum pie maybe....
This year we're harvesting quite a record of plums. In 18 years, we haven't had this many. In the beginning of summer I dreaded that we would be invaded by wasps, since they love the fallen fruits... But there's actually less than usual.
And where has all the butterflies gone? A couple of weeks ago we had quite a few but now they're all gone...
Have fun all Garden Lovers!

12 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder och dessutom ett spännande recept som jag absolut måste pröva!
    Mvh Malena

    SvaraRadera
  2. Gott med plommon! Här hade fåglarna plockat varenda ett när vi var bortresta.

    Men vi kunde i alla fall sitta ute och både laga maten och äta den. Stekte kolbullar på gasolköket, mums!

    SvaraRadera
  3. Varför måste det vara mandelmassa i allting =( Jag fixar inte ens lukten av den... Hoppas ni får en mysig kväller, vi far til lMalmö om en stund och myser (i trängseln) på festivalens sista dag / Kramelikram gittan

    SvaraRadera
  4. Saknar plommonen och tänker sannerligen undersöka plommonträdsmarknaden för de lite mer härdiga sorterna! Oh det är så gott! Får nöja mej med Konsumplommonen, det går ju det med...
    Hoppas tarten smakade väl!
    Kram Eija

    SvaraRadera
  5. hej du fina!
    vilket bra recept, ska jag låna, vi ska ha familykräftis i morrn!
    syrran har såååååååååååå mkt plommon så jag har hämtat och bjudit alla mina klienter idag som käkat till....japp nu sitter som antagligen på brusefotöjen, fniss!
    mina barn gillar inte plommon därför...
    duuuuuuuuuuu sweetie, konjaksbrunt är du ju urfin i, ska fixas!!!!!
    p&k lotten

    SvaraRadera
  6. Mmmm så gott det låter!
    Gudgott men enkelt - helt min melodi:)

    Superfina reportage av dig i tidningen "Fixa höst". Du är duktig!

    Fina, trevliga och mysiga inlägg du har gjort - Tack för inspirationen!

    Kram, kram
    Maria

    SvaraRadera
  7. Alla fjärilar har lagt ägg i min köksträdgård och är numera inte så vackra larver... ;0) Om du undrade vart de hade tagit vägen liksom. *haha*

    Ser fantastiskt vackert ut med stegen där vid trädet... Hmmmm, undra om man skulle ta och snickra lite...

    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  8. Snygg-stegen!!!! och underbara korgar ser jag. Vilket smarr-recept. Älskar mandelmassa. Är nästan beroende.... Har också plommon, men väldigt små. Tror det är dags att skörda nu. Ska kolla i dag. Är på väg ut att pyssla om trädgården lite. Har inte ägnat den någon uppmärksamhet senaste tiden.

    Grattis, grattis till fixa-inslagen. Du är ju som en guru Hillevi fattar du ju.... :-)))) Kul!!!

    Hihi.... ja, vissa bitar känns onekligen lite 'glassiga' med jobbet. Eller drömlika gällande miljöer i alla fall. Annars är det ju hårt jobb som alla andra jobb ju.... du vet.... :-))

    Kram, kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  9. har ju inga plommträd, skickar dig min adress:)

    SvaraRadera
  10. .

    ohhhhh Anna, har du fått alla fjärilar? Va synd! Jo, kålfjärilens larver äter en del i landet... inte snyggt.

    Gittan: Jo det måste vara så, det är bara att svälja o va gla:-)

    Marie: Skicka ingen adress, kom hit istället:-)

    Maria och Charlotte: Jag rodnar.....

    SvaraRadera
  11. Ja det är ju för gott med plommon, håller på att göra en plommonlund men förra vintern gick hårt åt två av tre.. som hitills var planterade. Men som tur är gav det sista en fin liten skörd, plåster på såren.. (:D Tack för receptet!

    SvaraRadera

Heeeej!

Till alla rara som skriver i min blogg... Tack för din kommentar, den värmer:-)

Tyvärr har jag fått lägga till "ORDVERIFIERINGEN"... eftersom jag får så himla mycket SPAM kommentarer just nu.... Jag prövar att ta bort den igen om någon vecka igen! Ha överseende, kram!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå:-)

Tack för att du tittar in idag, kom snart igen!

Kram Hillevissan