Växter som tål....

måndag 17 oktober 2011

Nyponchutney eller syltade nypon...

.. som vi sa när jag var liten. Jag antar att det är samma sak, chutney bara låter lite flashigare:-)

Receptet säger stora nypon, men jag plockar alla sorter som finns och testar, men de stora nyponen är bäst för de har mest kött. Att rensa nypon är minst sagt ett tålamodsprövande pill, men väl värt besväret när det är vinter och man tar fram burken! It's a promise!

Tyvärr kommer nog detta recept lite sent på året, men spar det till nästa, vettja! Nypon kan man plocka från juli och framåt:-) Dessa nypon ligger just nu och förgyller min trapp, det är ett sånt där högt trevåningsfat fullt med olika skogsfynd... visst är tallbarr och kottar snyggt!



Ha en skön vecka, här är det fullt ös igen:-)
Jobb som ligger och väntar efter förra veckans slappa svamp-plockarvecka. Med det var tvunget - migrän igen..



Nyponchutney...
Plocka stora, ej fullt mogna nypon av Rosa rugosa. Snoppa, klyv och kärna ur.
Mät upp till 2 l. Skölj dem noggrant och sila av skräpet.

Koka en lag av:
2 dl outspädd ättikssprit
7-8 dl vatten
500 gr strösocker
15 hela kryddnejlikor
2 bitar hel kanel
Lägg i nyponen i lagen och låt dem få ett kort uppkok, endast så mycket att de blir mjuka.
Häll upp dem i het glasburk eller kruka. (Ev. kan man blanda i lite
bensolsyrat natron, 1 kryddmått, men det får ej koka med.)
Förvaras kallt.
En sats räcker till två honungsburkar à 750 gr.

6 kommentarer:

  1. Hej, ibland måste man bara ta hand om sig själv :) Christina

    SvaraRadera
  2. Ååå det där lät ju helt i min smak! Själv plockar jag nypon och torkar dem...

    SvaraRadera
  3. Oj nej, lider du av migrän, jag med... de förjävligt! Energi!

    SvaraRadera
  4. Det är riktigt läckert med nypon!

    SvaraRadera
  5. Nypon är vackra, jag brukar torka dem...

    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  6. Vackert med skogens skatter! (:D
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera

Heeeej!

Till alla rara som skriver i min blogg... Tack för din kommentar, den värmer:-)

Tyvärr har jag fått lägga till "ORDVERIFIERINGEN"... eftersom jag får så himla mycket SPAM kommentarer just nu.... Jag prövar att ta bort den igen om någon vecka igen! Ha överseende, kram!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå:-)

Tack för att du tittar in idag, kom snart igen!

Kram Hillevissan