Växter som tål....

söndag 1 april 2012

Minnen av olivträd - Olea europaea

Gillar ni oliver? Och olivolja? Det gör jag!
Förr - för länge sedan, långt innan jag blev trädgårdsdesigner - så var jag inköpschef på NK  här i Stockholm (presenter, glas, keramik mm). Det var en härlig tid då jag reste till olika länder, bl a Italien två gånger per år för att köpa in varor.
Väl i Italien (den vackra staden Florens var basen) hade jag alltid med mig en medhjälpare/tolk som hette Mario, en äldre herre (60+ år)  "italienskt distingerad" med grått hår och läderaktig hud från många timmar under solen, och alltid oklanderligt vackert klädd. En typisk Florentinare helt enkelt:-)

Olivträdet kan bli runt 1500 år gamla, men världens äldsta olivträd är hela 3000 år gammal
och finns på Kreta.

Mario skickade alltid med mig hem en liten dunk av hans familjs olivolja, så att jag kunde laga min mat med rätta  oljan... Det var då jag lärde mig hur olivolja och framförallt extra virgin olivolja egentligen skall smaka... Och det är stooor skillnad på "the real thing" och det vi köper i affärn här... Och färgen som Marios olja hade var helt underbar, djuptdjupt olivgrön, väldigt olik de flesta oljor jag ser här.

Olivträd ger ungefär 100 kilo oliver varje år när de blivit 20 år gamla. Det finns ca 300 sorters olivträd och kvalitén
på olivoljan beror på sorten och jordmånen, mognadsgrad vid skörden mm. Bilder Wikipedia.



Man behöver plocka ca 3600 oliver (omkring 6 kilo) för att man ska få en liter bra olivolja. Och en stark yngling plockar omkring 150 kilo oliver på en dags arbete, så man förstår att riktig virgin olivolja är en dyr produkt. Oliverna måste nämligen plockas för hand från träden, eftersom att de inte får vara övermogna o falla till marken. Då blir det en sämre olja och antagligen är det den oljan vi normalt köper här för nån femtilapp per flaska.

Visst är det synd att vi inte kan odla oliver här hos oss (...ännu - det kanske går snart med tanke på den globala uppvärmningen), dels för oljans skull, men också för att det är ett så oerhört vackert träd, både trädets form och den gröngrå färgen på bladen, allt är vackert och smakfullt.

För den som inte vill vara utan vackra gröngrå blad kan kanske "Nordens olivträd" - Silverpäron (Pyrus salicifolia) vara ett alternativ, i varje fall om ni bor upp till zon 4.



Det var allt för idag, ha en underbar söndag!


PS Tack för alla goa kommentarer och råd
och Hejhej till alla nya läsare, kul att se er här! 




9 kommentarer:

  1. Jag längtar till Italien, Italiens sköna land... Suck! Nu satte "the-real-thing"-längtan in... både efter mat, sol och trädgårdar och landet.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Jag älskar olivolja och gör alltid en vinigrätt med olivolja och maltvinäger till min sallad.
    Tyvärr blev ju mitt "olivträd" angripet av päronpest förra året så det var bara att såga ner det och gräva bort stubben. Förmodligen hade pesten anlänt med någon Cotoneaster som är värdväxt för pesten. Inte kul, trädet hade precis blivit jättesött!
    Nu tror jag att jag istället ska sätta den chartreuse-färgade rönnsumaken där. Om jag törs för alla rotskott, men den skulle tydligen inte vara lika jäklig på det som dom vanliga!

    SvaraRadera
  3. Jättegott med oliver och här har det nästa alltid funnits olivolja till matlagning. Har aldrig varit i Italien på sommaren men det verkar lockande.. Mat och trädgårdsresa kanske? Kram Pia

    SvaraRadera
  4. bara att se alla dessa olivlundar är så vackert!!Sen att oljan är sagolikt god kan jag bara hålla med om.
    Ha en underbar söndag!!

    SvaraRadera
  5. Härligt att få lära sig känna den äkta olivolja direkt från källan. Förstår att du uppskattade det.

    Har genom min man en bekant med rötter i Italien som tar hem dunkar till Sverige med riktigt underbart härlig extra virgin. Fantastiskt att ha den förmånen. Det skattar jag högt!

    Ha en fortsatt skön söndag. Här söder om Stockholm snöar det för stunden. Inte särskilt mycket till olivträdsväder alltså.

    Kristina

    SvaraRadera
  6. Åhh, jag kan mycket väl tänka mig en liten Italien-tripp bara för att handla äkta olivolja... och äta pizza vid Colosseum och dricka vin i Venedig. Florens har jag aldrig besökt så en avstickare dit är ju självklar. (Vilken tur att man kan resa i fantasin - längre än till Simrishamn kommer jag nog inte i veckan).
    Kram

    SvaraRadera
  7. Ja, man får ta och införskaffa sig ett silverpäron och ha tills man kan ha ett olivträd som överlever här i Norden. Det kanske inte dröjer så länge ;)? Mitt lilla krukilovträd från förra året har klarat sig i den ljusa, men kalla, tvättstugan i Nöbbele. Det är jag glad för.
    Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  8. Vilken fin blogg! Jag återkommer...!!

    SvaraRadera
  9. Hejsan !

    Fnissade till när jag läste vad jag åt.

    Hur jag ser ut kan Du se på Mi´s nya liv om Du kikar in där.Inget nytt än.Måste städa klart först.Och få inspiration till något att skriva om

    Trevlig påsk!

    SvaraRadera

Heeeej!

Till alla rara som skriver i min blogg... Tack för din kommentar, den värmer:-)

Tyvärr har jag fått lägga till "ORDVERIFIERINGEN"... eftersom jag får så himla mycket SPAM kommentarer just nu.... Jag prövar att ta bort den igen om någon vecka igen! Ha överseende, kram!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå:-)

Tack för att du tittar in idag, kom snart igen!

Kram Hillevissan