Bruna eller bleka kvistar / barr, s.k. kvistdöd, på tuja respektive på en kan orsakas av svampen Kabatina juniperi respektive Kabatina thujae. Svampen uppträder främst på höst o vår alltså helst vid låga temperaturer och fuktig väderlek, men kan iakttas året om. SLU har skrivit om svampen HÄR. Ta bort bleka kvistar och bränn upp dem!
....Eller så kan det vara den nya svampen Phytophtora lateralis, (som ännu inte fått ett svenskt namn) som jag skrev om igår. Den svampen är betydligt värre och den drabbade växten dör. Phytphtora svampen gör barrspetsarna svarta, vilket inte förekommer med Kabatina-svampen!
OBS! Bruna barr kan också vara tecken på helt vanliga vinterskador (uttorkning) eller att du fått vägsalt på växterna eller att något djur kissar på växten eller att växten får för lite vatten... så ta det lite lugnt och analysera skadan ordentligt!
Bruna eller bleka tujakvistar kan vara svampen Kabatina thujae. |
Kabatina thujae, svampens sporer kan synas på döda kvistar. Läs mer HÄR. |
Denna svamp smittar mer vid fuktig väderlek, så undvik att vattna tujorna med spridare då svampsporer kan skvätta över till granntujor.. Samma sak gäller för Kabatina juniperi. Läs mer HÄR från SLU (ung. mitt på sidan står det om K.juniperi).
Så här skriver SLU: En markant gräns till den friska gröna kvisten nedanför är karaktäristiskt för sjukdomen och på basen av de döda skotten syns en insjunken brun ring. I de angripna partierna bildas senare små svarta prickar, svampens svarta konidielager (acervuli). (Tillägg från mig....Acervuli=sporer). Kvistarna har vid detta lag blivit mörkbruna eller gråsvarta
Kabatina juniperi, svampangrepp på kryp-en Läs HÄR. |
Svampen angriper helst de lågväxande sorterna men alla sorter inom arterna kan drabbas, och då helst under vår respektive höst....
Vattna inte på växterna utan under dem, så undviker du att förbättra miljön för svampen.Tag bort drabbade kvistar och bränn, kompostera inte... svampen överlever i komposten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHar jag fattat rätt om jag säger att om det är kabatinan kan man klippa bort angripna kvistar men om det är phytophora, är det kört och man får ta bort allt. Ser man de svarta angreppen i båda fallen?
SvaraRaderaMin tyska är mer än svampangripen, stod det i artikeln att vinterskador har samband med kabatinan?
15 juni 2012 08:50
Den här tycker jag är ganska vanlig... Efter förra årets regniga sommar här i Skåne verkade fler blivit angripna. Skit på ren svenska.
SvaraRaderaKram