Växter som tål....

onsdag 20 juni 2012

Ta bort döda eller bruna kvistar...

"Ska man ta bort döda grenar" ... svaret är JAAAA.... till alla er som jag ser hamnar på min blogg när ni googlar och frågar efter om ni ska ta bort "bruna döda kvistar" på "tuja" eller "häcken" eller "rhododendron" eller vilka andra växter som helst...

Att ta bort döda små grenar är alltid bra. Det gynnar växten att få in ljus istället inne i själva busken eller trädet, oavsett om det är vintergröna växter eller lövfällande. Klipp bort små döda grenar helt, de stora döda grenarna nära den grenen den växer ut från. LÄMNA INGA SMÅ "STUMPAR" KVAR för stumparna dör bort inom närmsta året, och då har man sumpat chansen att ge trädet möjlighet att självläka sitt sår! Läggs snittet fel kan man själv bli orsaken till ytterligare grendöd eller infektioner.
Observera att du ska ta bort det döda ner till "frisk ved" dvs ner till det gröna på grenen, respektive till stammen om det är en helt död gren.

Några bilder som visar hur man gör med mindre grenar respektive större grenar mot trädstam: Man gör alltså samma operation som om det var fråga om att beskära växten.

Som du ser så är det bara det vänstra alternativet som är OK vid beskärning av smågrenar. Alla andra klipp är alltså fel.


När det gäller stora döda grenar (tjockare än en kraftfull överarm), så är det på sin plats med ett varningens finger... Det kan orsaka mer skada för trädet att ta bort en sedan länge död gren än att låta den sitta kvar. Jag går inte in på varför just nu. Om du har viktiga träd som du ser behöver ses över så rekommenderar jag att du ringer en riktig arborist. De jobbar med förebyggande / uppbyggande trädvård, inte bara nertagning av träd. Jag samarbetar själv med en arborist som alltid är med och avgör trädens livskraft vid nyanläggningar av trädgårdar. De kan se sjukdomstecken som vi andra inte har kunskap kring.

Vid större grenbeskärning är det mycket viktigt att man lägger snittet på rätt ställe, vilket är precis där det "skrynkliga" börjar på trädet/grenen. Och i vinkel med den "skrynkliga", oftast inte parallellt med stammen. Om du lägger snittet där så har trädet en chans att självläka, dvs "valla över" sårytan med ny bark. Den skrynkliga delen av barken tillhör alltså själva stammen (och inte grenen), där sitter växthormoner för läkning så skada inte detta området!




Sådärja! Frågor på det?
Nä, tänkte väl inte det... Have fun!



8 kommentarer:

  1. Det är mycket med det jordiska... Klart at man ska ta bort det döda men hur och var har jag lärt mig nu. Kram Pia.. Knipsa på...

    SvaraRadera
  2. Sitter och nickar leendes. Så skönt att känna igen och förstå vad det handlar om. Lyckliga jag ;).

    SvaraRadera
  3. Jag har en fråga Fröken... Det är rent ut sagt skitsvårt att komma till med sekatören för att inte få rockhängarepå en del Japanska lönnar. Har du något tips på vad/hur man ska klippa då?
    Kramen gittan (okunnig "ssss")

    SvaraRadera
  4. Gittan:
    Man har en väl liiiiten sekatör till japanerna, annars kan man ju råka fläka upp barken när man är där och putsar.

    Marie:
    Frågestunden är stängd för veckan, öppnar åter på måndag...;-)

    SvaraRadera
  5. Tack för bra tips!

    Missa inte min tävling på min blogg.
    Trevlig midsommar!

    Cilla♥

    SvaraRadera
  6. Tittar in för att önska dig en underbar midsommarhelg! Mycket bra råd!

    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  7. Nä inga frågor. Ha en sön midsommar Hillevi!

    SvaraRadera

Heeeej!

Till alla rara som skriver i min blogg... Tack för din kommentar, den värmer:-)

Tyvärr har jag fått lägga till "ORDVERIFIERINGEN"... eftersom jag får så himla mycket SPAM kommentarer just nu.... Jag prövar att ta bort den igen om någon vecka igen! Ha överseende, kram!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå:-)

Tack för att du tittar in idag, kom snart igen!

Kram Hillevissan