Inte för att man får så väldans mycket nya chilisar under vintern - då plantorna behöver mer ljus än vad som erbjuds (men man kan ju ge lite xtra ljus).
Då vet man var man ska göra med sina plantor nu, kanon!
Chilepeppar - Capsicum, på latin. Kanske världens vackraste frukter?! |
Zetas Trädgård hade en fin utställning i helgen om chili, från Svenska Chilepeppar Föreningen. Föreningen som aktivt arbetar "Mot Mesig Mat" .... Duktiga goa Mia (till höger) och Catrin svarade på alla sorters frågor, lät oss provsmaka sorter, sålde chiliprodukter och kom med bra råd till alla som undrade. Vanligaste frågan var kanske: Vilken sort är starkast? gissar jag:-)
Bild lånad från Zetas FB |
Det finns olika chilepepparsorter. En tumregel är att ju mindre och spetsigare den är desto starkare smak (eftersmak;-). Undantag är den allra hetaste sorten, Habanero, som är ganska liten och klotrund. De mogna frukterna har fylligare smak än de omogna gröna. De mogna frukterna har även en svag underton av sötma, vilket jag tycker gör hela grejen ännu bättre. Jag använder chilepeppar i nästan all min matlagning (och vitlök). Det gör smakerna mer komplexa tycker jag. Mulligare liksom.
Jag provsmakade salsan som stod framme. Mums! Urgott och huuuur enkelt som helst att göra själv. Vem har inte en burk majs, en burk bönor av valfri sort, en röd lök, några tomater hemma - typ alltid? Till det behövs egentligen bara en valfri chilepepparfrukt och om man vill, lite koriander. Tycker man inte om koriander, så ta lite persilja, vettja:-) Tadaaaa - en snabbgjord o väldigt fräsch chilesalsa. Ätes med fördel med nachoschips.
Nedan en bild av en bra nybörjarsort (enligt Mia) och visst är den helt fantastiskt vacker! En "Apache", den växer kompakt och ger massor av frukter som du själv kan se på bilden. Tyvärr kommer just denna sort att försvinna när EU nu tänker göra utbudet av olika fröer lite snävare (grrrrrr...) så passa på att skaffa ett frö eller en planta NU!
Chili "Apache" en bra nybörjarsort att pröva på! |
Chili(peppar) är samlingsnamnet för spansk peppar, peperoni, jalepeño, habanero och andra heta frukter tillhörande släktet Capsicum. Släktet tillhör i sin tur samma familj som bl.a. potatis och tomat, Solanaceae.
Nationalencyklopedin rekommenderar stavningen chili(peppar). Svenska Chilepeppar Föreningen kallar den däremot för "chilepeppar". Lägg alltså märke till stavningen chile. De menar att "chili" är namnet på maträtter lagade på chilepeppar.
Okidoki gott folk,
nu börjar man lite småsugen på middag:-)
Hej hopp!
*
Chilifrukter är verkligen vackra! Och visst går det bra att ha dem inne, jag skördade jalapeño från fönsterbrädan ända in i december ifjol! :) Ha det fint :)
SvaraRaderaOjojoj...där skulle jag velat varit med och tittat och smakat... tack för att du delar med dig. Jag har också en speciell förkärlek till chilisar och ska nog försöka övervintra några iår!
SvaraRaderaHa en fin dag.
Lotta
Den utställningen hade jag gärna gått på! Så himla kul att lära sig mer. Vi har Apache andra året i rad (tog fröer förra året) och kan bara hålla med om att den är fin. Om möjligt så är Superchili som är ny för oss i år, ännu finare. Enormt mycket frukter, kompakt växtsätt och frukterna står dessutom rakt upp, det ser så piggt ut. Sedan har vi ett par andra sorter också som vi inte är helt säkra på vad de är, vi har fått plantorna. Vi får försöka luska ut när frukterna är helt mogna vad det är för några (långa, över 10 cm, än så länge gröna på båda sorterna).
SvaraRaderaÄlskar chili, både i mat och som "sommarblomma" men nu kanske man kan våga sig på att ha en över vintern också! Nu när jag äter lite och noggrant utvald mat, så är det ännu viktigare att det är ordentligt med drag i den. Däremot vitlök, där går gränsen. tycker bara det smakar unket.....
SvaraRaderaHärligt inlägg, tjejen! Tack för beröm! :) Kul att fler odlat 'Apache' - synd att den oftast är märkt som F1:a, men jag är inte hundra på det (vore kul att höra från er som tagit egna frön om ni tycker att de är någorlunda frökonstanta efter ett par generationer - ibland är jag sjukt misstänksam mot fröföretag som anser att man inte ska ta egna fröer)! För visst finns det en otrolig mängd olika sorter - och arter! Spice it up! Kram Mia
SvaraRaderaOjOj! vad vackra bilder och säkert jättegott. Jag är känslig mot chili, blir röd överallt, så neeej ingen chili hos mig. Nu vill jag se piffet i din nya veranda. Kraaam Pia
SvaraRaderaHärligt!
SvaraRaderaChili är ju även så SNYGGT!
Salsa är även min favorit att använda dom till, men jag gör även en variant som tomatsalsa till tacos så behöver man inte köpa. och jag älskar koriander! Däremot gör ju inte alla det, och då är Basilika urgott att ha i istället.