Växter som tål....

söndag 31 juli 2011

Äppelmos + vaniljstång = Heaven...

... in a jar... Love Love Love!
Jag gillar definitivt hemmagjort på burk!  Svarta vinbärssylt och hemmagjort äppelmos... Och röda vinbärs-rabarberpaj i frysen, och "gurk-på-burk"  Jag Gillar, Gillar, Gillar...!  Och för att inte tala om nyponchutney till söndagssteken... Muuuums! Jag kan nästan bli lite religiös på kuppen. Inte för att jag har så värst mycket att ta hand om, men det gör det hela desto roligare:-) Just nu står äpplen och svarta vinbär på tur.
- Religion frun?
- Ehhh, Frukt&Gröööönt... såklart!... :-)
Foffen är lite blyg för kameran, han kikar oftast bort eller vänder rumpan mot linsen...

I'm in heaven!
Ha det gott alla Sköna Gröningar!
... och Gröna Sköningar;-)

Och så ska jag på loppis idag igen, denna soliga dag... livet känns bra rättvist!


Gottgott äppelmos, lite grovt sådär...
2 kg äpplen (ungefär 12-14 st stora)
en liten skvätt vatten i botten av kastrullen 
1st vaniljstång
2 dl strösocker
1 dl råsocker
1 tsk citronsaft
                
1. Skala, kärna ur och skär i stora bitar, lägg i en kastrull med lite vatten.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i kastrullen. Lägg även i den urskrapade vaniljstången. Låt sjuda saaakta i 20-25 minuter. Rör om lite då och då.
3. Rör sist ner sockret försiktigt, rör tills det smält.
I med en tesked citronsaft för mer friskhet i smaken. 

Jag fryser moset så fort det kallnat så jag behöver inget konserveringsmedel typ Atamon, men det kan du ta om du vet med dig att moset kan bli stående länge i kylen hos dig.... Jag fryser alltid i små fryspåsar (för att inte förlora utrymme i fryslådorna). Sedan är det bara att ta upp en liten påse och hälla upp i en snygg burk och förvara i kylen.
Detta moset blir ursnyggt - mörkt och prickigt och doftar alldeles fantastiskt gott förståss!

Tips! Om du vill testa något annorlunda så gör äpplemoset utan vaniljstången och pröva något av de här tre smaksättarna istället:
1. Låt två stjärnanisfrukter koka med. Släng dem sedan. Gott mos, smakar fylligt och  lite som efterrätt...
2. Koka moset. Smaksätt därefter med 1tsk malen ingefära. Supergott med kall mjölk.
3. Låt en kanelstång koka med. Släng den sedan, eller spara till juldekorationer:-). Det här moset tycker jag blir gott som mos på havregröten:-)

Tillägg:
Gör lite äppelchutney när du ändå är igång! Här är ett inlägg med recept på äpple, mango, ingefära chutney. Supersmarr!


Apple + a vanilla bean... Heaven in a jar:-)
I do like my home made jars of chutneys, purees, gurkins and marmelades...:-) Todays post is a recipe of my apple puree, and three different ways to alter the flavor a bit for different occasions. I'm in apple-heaven, and I'm going to the flea - again - so life is pretty fair today! Love and take care!

13 kommentarer:

  1. Mims så gott det låter. Tyvärr är jag inte så huslig av mig, så jag håller mig till att göra saft.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Suck, önskar att jag vore sådär syltochsaftfrälst jag med, men tyvärr där är jag ateist...jag orkar helt enkelt inte bassla med sånt där, och plommon och äpplen som vi har i trädgården är jag mest irriterad på, när de faller till marken och jag måste räfsa upp det...men man kan ju inte vara bra på allt ;o)
    Men det där med loppis, det lät ju underbart!!

    SvaraRadera
  3. Det låter verkligen supergott. Jag ska prova! Tack för tipset.

    Så snygga bilder hos dig som vanligt. Gulligt med blyga Foffen ;-)

    Hälsar Åsa

    SvaraRadera
  4. Blir allt sugen att testa äppelmoset med vanilj.

    Loppis...vad kul.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Moset lät jättegott, måste pröva:). Annars blir det mest pajer som jag gör, har aldrig gjort varken mos eller saft. Dags att ändra på detta nu;). Ha det så trevligt på loppisen.
    /Maria

    SvaraRadera
  6. Hej, ska helt klart prova ditt recept på äppelmos :D Christina

    SvaraRadera
  7. Jag är inget bra på sånt som ska på burk, men flaskor går bättre. Brukar göra rabarbersaft och någon körsbärslikör.

    Trevlig helg!
    Jenny

    SvaraRadera
  8. Vilken underbart vacker trädgård! Här i nybyggarland är allt tyvärr ganska platt än så länge... :) Mina föräldrar har däremot en del äpplen på sin koloni, tror jag ska be att få några och testa det där äppelmoset.

    SvaraRadera
  9. Tack för receptet, jag är urkass på att ta hand om min äpplen och det måste det bli ändring på!!! Vilka jättefina bilder du visar och sååå söt liten vovve :))

    Kraaaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  10. Åh, bra med lite recept på äpplemos! Tusen tack!

    SvaraRadera
  11. Jag har heaven in a bottle jag:) klarbärssaft med vanilj. Moset låter också fantastiskt gott! Ska provas när äpplena börjar dunsa i backen här:)

    Ha en finfin söndagkväll,
    Rebecca

    SvaraRadera
  12. thank you so much for your visit. your blog is full of garden inspiration, just beautiful.
    have a wonderful day
    hanlie

    SvaraRadera
  13. Åh herregud Stegen Hillevi stegen sååå fin, förresten allt är ju fint! Ligger lite efter så jag scrollar vidare ner nu för en massa mysläsning, har ju en zon 8 trädgård att registera hahahah

    SvaraRadera

Heeeej!

Till alla rara som skriver i min blogg... Tack för din kommentar, den värmer:-)

Tyvärr har jag fått lägga till "ORDVERIFIERINGEN"... eftersom jag får så himla mycket SPAM kommentarer just nu.... Jag prövar att ta bort den igen om någon vecka igen! Ha överseende, kram!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå:-)

Tack för att du tittar in idag, kom snart igen!

Kram Hillevissan