Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

onsdag 17 augusti 2011

Ett äpple om dagen.. och äppelchutney

Det är hög tid att göra äppelchutney och mer mos här hos mig. Jag har inte fått så mycket egna äpplen, men jag ska snart fråga grannen om lov att få palla lite där:-)) Deras stora äppleskörd verkar annars bli fågelmat och det vore ju synd på allt det goda.... Jag önskar verkligen fler skulle ta hand om eller ge bort sina äpplen, så synd att det ska ruttna bort miljoner kilo mat på hösten...
Om du har mycket frukt men lite tid, prova att göra äpplemos med lite olika smaktillsatser, enkelt snabbt och supersmarrigt! De äpplen som har tunt fruktskal brukar jag inte ens skala, då spar man lite på tråkjobbet:-)

äpple inspiration äppelchutney
Fruktstund...:-) Äpple ingår i all kost som är avsedd att motverka åldrande... Fibrer, C-vitaminer,
syra som hjälper till med energiproduktionen och håller kolstorolvärdet nere. Kan det bli bättre??

inspiration höstanemon trädgård
Anemone tomentosa Robustissima , bästa höstanemonen. Härdig och blommar länge.

Den vanlig och vackra höstanemonen (anemone tomentosa Robustissima) är en favorit. Dels har den så söta pärl-lika knoppar i en dryg månad och sedan blommar den lagom mycket och länge på sensommaren/hösten. I min trädgård passar det fint med blomflor som är lite sådär sparsam. Men eftersom höstanemonen sprider sig som ett ogräs, så bor den i en stor zinkbalja med avrinningshål i sidan förståss. På vintern ställer jag alla mina stora baljor och krukor bakom skjulet och drar en presenning över, för att växterna inte ska ruttna av allt regnande.

Men nu är det hög tid att göra chutney, jag gör Per Mobergs chutney, men med ett eget tillägg (hoppas han inte ser detta för då blir han nog inte så glad.... Förmodligen är hans recept perfekta precis som han skrivit dem....hihihi;-)

Over and out för idag, och HEJ PÅ ER förresten, alla nya läsare som dykt upp här, kul att ni också hittat hit:-)


 
Galet god Äppelchutney med Mango och Ingefära:
1 kg äpplen (ca 10-12st)
5 dl socker
2 st mango
1 bit färsk ingefära som rivs halvfint
0.5 dl vitvinäger eller äppelcidervinäger
en halv hot chili
2 mskhonung 
1. Tärna äpplet och mangon i grova bitar (ca:2 cm tjocka)
2. Häll i vinägern och sockret i en kastrull och sätt på svag värme.
3. Lägg ner frukterna och den rivna ingefäran och chilin.
4. Låt alltsammans koka sakta i 25-30 minuter.
5. Runda av med honungen, häll upp.

Ibland tar jag i lite kanel också, eftersom jag tycker kanel gör alla smaker lite mer vänliga om de blivit aningen bitska... Jag tror du kan spara det som blir över i kylskåpet, med hos oss spars allt i frysen:-)



One apple a day...
Today I'm making apple chutney... Have a lovely day all of you!

11 kommentarer:

Lena sa...

Tack för receptet, ska prova det när våra äpplen är mogna. Vi får nog vänta några veckor till!

Ett tips till de som inte orkar ta hand om sina äpplen. Ställ en korg utanför grinden och låt de som passerar förbi ta för sig!
Bra va?

Lena

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Åå tack för det receptet! Det lät smarrigt! :-)

Britt sa...

Låter som ett bra recept tack//Britt

Helens trädgård sa...

Vilka vackra foton!
Mums för äpplen :=)
Mina är ännu inte mogna men alla ska ätas upp då den dagen är inne.
Önskar dig en trevlig kväll!

Christina sa...

Det receptet måste jag prova! Vi har gott om äpplen, så det passar bra. Jag har satt tre olika höstanemoner i våras och hoppas att någon av dem vill övervintra här.
Ha det gott!
Christina

Merja sa...

Det lät spännande! Kanske kommer jag i gång och gör annat än äppelpaj och äppelmos:)
Tack för receptet!

Linda V sa...

Önskar att mina höstanemoner spred sig som ogräs! Allra finaste sortens ogräs i så fall :-)

Anna sa...

Så stämningsfulla bilder. Jag tjuvade ett äpple från dotterns träd men tji fick jag för det var inte riktigt klart.

Kram
Anna

Mimi sa...

ogräs:):):) jag kämpar för att få dem att ens hållas kvar i min trädgård. Chutneyn verkar smarrig, ska få lite äppel av en väninna, tror jag ska försöka! /Mimi

"Infing" sa...

Tack för det smaskiga receptet, perfekt nu när äpplena mognar!

Blev så glad när du hittade min blogg för nu hittade jag ju dina!

Susie på Stjärnarve sa...

Åh, vad gott det både lät och såg ut - men.....har man gallbesvär så kan man ju tyvärr inte äta äpplen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...