Växter som tål....

fredag 5 augusti 2011

Mer om svamp på buxbom - volutella buxi

Häromdagen skrev jag om den nyare buxbomsvampen Cylindrocladium buxicola som drabbar framförallt småbladig buxbom. Den svampen är väldigt allvarlig och när man får in den i sin buxbom så är det egentligen inget man kan göra.
Nu ser jag att måga skriver om att de har angripna plantor runt om i Sverige, och då känner jag det är viktigt att visa bilder från en annan inte alls lika allvarlig svamp som angriper buxbom, nämligen Volutella buxi.

C. buxiola finns ofta tillsammans med Volutella buxi, och det är viktigt att ni inte misstar er på de två olika svamparna. Det kan vara svårt att skilja angreppen åt, gör alltid plastpåse-test! Se längre ner.
I dett inlägg bilder endast på V.buxi.
bild från nätet Volutella buxi angrepp

 V. buxi förknippas ofta med klippskador eftersom svampen behöver en sårskada på plantan för att få fäste.

bild från nätet Volutella buxi angrepp

Se skillnader på de olika svampangreppen:

Båda svamparna gör att bladen blir buna/mörka och sedan faller av, vilket ger bladlösa områden.

Däremot är det endast C. buxicola som orsakar svarta streck på dem (RHS 2010).
Under blöta förhållanden bildas det svampsporer på undersidan av infekterade blad. Vita sporer för C.buxicola och rosa/orange sporer för V. buxi. Det är också detta tecken som är lättast att se om du lägger en kvist av din buxbom i en plastpåse några dagar. Då bildas sporerna i den fuktiga miljön.

Själv tycker jag att ett volutella-angrepp ser mer ut som en brun torkskada, medan c.buxicolan ger mer stökigt intryck med svärta på grenarna.
bild från nätet Volutella buxi sporer är aningen rosatonade - INTE vita som på C. buxicola

Så innan du gräver upp dina buxbomplantor, gör ett plastpåsetest! Lägg en avklippt gren i en lufttät plastpåse några dagar, då bildas det sporer på bladen. Om dessa är kritvita, så är det C. buxicola, men om sporerna är aaaningen tonade i rosa eller aprikos/orange så är det alltså V.buxi...
Och med det sagt så kan båda svamparna finnas på en och samma planta. Suck, aldrig får man va gla...

Vad gör man åt Volutella buxi?
Klipp bort angripna partier, och tag bort alla blad och klipp från marken. Håll det luftigt och ljust runt dina buxbom, skaka ur döda löv ur dina klot. Bränn eller släng dem.
Ha för vana att alltid rengöra din sekatör både före och efter du hanterar din buxbom, så överförs inga sporer den vägen.

Till skillnad från den mycket allvarligare C.buxicola, så hämtar sig din buxbom oftast efter ett V. buxi-angrepp om du tar bort de angripna partierna.

OBS! Fler och bättre bilder på V. buxi kan du hitta här.



Sprid gärna kunskapen kring den nya allvarligare buxbomsvampen till dina vänner, annars har vi snart ingen småbladig buxbom kvar. Så illa är det faktiskt!




Tillägg till detta inlägg:

Alternativ till Buxbom om man vill plantera något annat....
Här har jag listat alternativen i ett senare inlägg.


.

14 kommentarer:

  1. Stort tack för att du informerar om dessa svampangrepp. Det är ju så oerhört viktigt att kunskapen om detta sprids.

    Ha en fin helg

    Åsa

    SvaraRadera
  2. Usch...är glad att jag inte är Buxbom ägare när jag läser detta. Men om några månader (dec) vill jag ha massor att göra kransar o julpynt av:)//Helen

    SvaraRadera
  3. Dyster läsning och ännu dystrare upplevelser. Men all info är av godo även om jag tyvärr inte tror, att vi kan göra någon större skillnad på förloppet. Vet du något mer om fungiciden? Finns den tillgänglig för oss amatörodlare?
    Och ditt råd om 3 veckors karens. Räcker det? Eller kan svampen ligga vilande och bryta ut senare?
    Köpte 2 plantor på en av de utpekade 'plantskolorna' förra hösten men inget syns på dem. (De står fortfarande krukade i min egen lilla plantskola) medan jag har hittat ett klot, som inköptes för 2 år sedan, som verkar angripet.
    Surt, sa räven.
    Sura men varma kramar och tack för att du förmedlar din kunskap till oss.
    Eva

    SvaraRadera
  4. Finemang att du tar upp denn lite mer harmlösa svamp... jättebra med info om plastpåsetestet!!!

    Samtidigt verkar ju C.buxicola riktigt exploderat denna säsongen runt om i landet. Sorgligt...

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  5. Hm får göra testet jag med...har ju inte så stora mängder precis men lika bra att ha koll!
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  6. Tack så mycket för att du informerar oss!!! För min egen del är jag så säker man kan vara i alla fall. Tror dock att jag upptäckte angreppen i god tid, innan de hann utvecklas för mycket. Och förhoppningsvis spridas också. Jag fasar för att mina 'gamla' buxbom också kommer få smittan. Det vore inge kul. Men om jag är riktigt realistisk är det antagligen bara en tidsfråga. Men man kan ju hoppas....

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  7. Tusen tack för detta inlägg!
    Jag har precis lämnat en kommentar hos Trädgårdsflow och nu ser jag då varför mina skador har repat sig!

    Ett viktigt inlägg som jag kommer att hänvisa till i min sidomeny.

    /Anja

    SvaraRadera
  8. Intressant fakta! Buxbomen är inte vinterhärdig hos oss så vi brukar skaffa den endast för en sommar varför sjukdomen inte härjar här liksom i Sverige. De är så tråkiga dessa växtsjukdomar!

    Kram
    Sari från Puumuli

    SvaraRadera
  9. Vad intressant! Det är jättebra att veta sådana här saker. /Mimi

    SvaraRadera
  10. Trist med svampangrepp, men jättefint att du sprider kunskap Hillevi!
    Eva

    SvaraRadera
  11. Stort tack för de jättebra inläggen med information om buxbom och de svampsjukdomar som buxbom kan drabbas av. De har verkligen varit till stor hjälp. Jag har ungefär 30 löpmeter buxbomshäck, ca 50 cm hög, runt min stora rabatt. Förra året såg jag de första skadorna ungefär en månad efter jag klippt häcken vid midsommartid (med maskin). Några få partier vissnade delvis. I år har dessa områden återhämtat sig till 80-85%. Jag trodde att det var klippskador. Också i år klipptes häcken litet före midsommartid och samma sak har hänt. Oklippta nyare partier har inga skador, inte heller min buxbomsbollar och koner, som handtrimmades med hushållssax resp sekatörer. Nu gör jag påstestet....

    SvaraRadera
  12. Tja, nu är jag heeelt säker på att de var drabbade av den värre varianten på plantagen... Det var som en vitaktig beläggning under de blad jag såg som var drabbade. Exakt som det såg ut på den länken du hade här för någon dag sedan... Hemma hos mig är jag liiite mer tveksam efter denna info... ;0) Hur som helst tycker jag man ska vara väääldigt försiktig med att köpa buxbom alls tills handeln tar problemet på allvar! Det är endast genom ekonomiska medel vi kan styra i rätt riktning.

    Kraaaam/ Anna

    SvaraRadera
  13. Tack för att du skrivit om svampangreppen och skillnaden emellan. Jag som nästan blivit klar med min nyanlagda buxbomsparterr efter alla inköp och sticklingar. Nu e det bara att göra påstestet och hoppas på det bästa... /Camilla

    SvaraRadera

Heeeej!

Till alla rara som skriver i min blogg... Tack för din kommentar, den värmer:-)

Tyvärr har jag fått lägga till "ORDVERIFIERINGEN"... eftersom jag får så himla mycket SPAM kommentarer just nu.... Jag prövar att ta bort den igen om någon vecka igen! Ha överseende, kram!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå:-)

Tack för att du tittar in idag, kom snart igen!

Kram Hillevissan