Växter som tål....

söndag 30 september 2012

En kopp thé hos Hemingway

En sån härlig dag jag har haft, jag har småstädat och pysslat i huset. Skönt med en dag utan regn:-) Jag tömde lite krukor  med gamla tomatplantor mm från altanen, satt på trappen o drack en kopp thé i det fantastiska motljuset... fast mest har jag varit inne och fixat med diverse "inredning". Jag fick inspiration från en film igår kväll nämligen.... 

Igår låg jag alltså på soffan och såg delar av en film, något om Ernest Hemingway och hans liv (jag läste samtidigt en bok, så jag hängde inte med alls i filmen). Egentligen slö-kikade jag lite för att jag gillade Hemingways inredningsstil. Jag har ofta undrat vad jag ska kalla min egen stil för, och tidigare har jag sagt att det är lite som "Out of Africa", men inte riktigt...  Nu vet jag! Min inredningsstil är "Hemingwayesk"... Jess! Så mycket enklare när man själv har ett ord för det (även om ingen annan kanske har en aning...;-)




Och nu önskar jag ju att jag hade haft några bilder från denna stil eller inifrån huset, dårå....
Men - näe -  det har jag inte, jag är usel på att plåta inomhus,
det får nog bli en ny foto-uppgift för mig att ta mig an:-)

Ha en underbar vecka fina ni,

Over'n out!





lördag 29 september 2012

"Höst betyder skörd...."

... läser jag i wikipedia. Alltså  ordet 'höst' betyder 'skörd' och är besläktat med 'hösta' och 'inhösta', det vill säga 'samla' eller 'hämta in". Hösten är alltså ursprungligen skördetiden....

Fast inte här hos mig - inte i år  i varje fall....Här betyder höst bara just 'höst'...;-)) Mer kyla och ännu mer regn.... Det blev ett dåligt skördeår för både tomater, chilipeppar, äpplen mm pga just regn och kyla. Det enda som egentligen vart bra i köksträdgården (egentligen var det kanske balkongodling) var ju rucola salladen som jag hade i tre olika krukor. Den skördade jag av varje dag fram till i början av september, sedan började den också sina. Och persiljan! Den tålde också regn och avsaknad av soliga dagar.

Förra året var det äpplefest här hos mig  -  men inte i år alltså.





Fördelen med det är ju att man slipper ta hand om så mycket frukt - Men väldans synd förståss!




Ha det gott i höstrusk alla fina,
hoppas skördetiden hos er varit/är mer givmild!

fredag 28 september 2012

Växter med vacker höstfärg


Idag kommer en lista på växter som oftast har en fin höstfärg. Som ni säkert har märkt så kan höstfärgen variera väldigt från år till år, ibland är färgen finare och ibland saknas den... Den variationen beror oftast på temperaturen. De vackraste färgerna kommer fram när nätterna är kalla och dagarna varma och när det är torrt i luften, dvs färgen behöver stora temperatursvängningar och regnfattigt för att komma fram ordentligt.

Det är mest för min egen skull så jag ska hitta listan, men kanske hjälper det någon annan också. Förmodligen kommer jag att fylla på den vartefter jag/vi kommer på nåt som fattas där. Växter som tål rotkonkurrens, Växter som gillar kalkhaltig jord, mm... kommer snart!

Alla "listor med olika växtförslag" ligger under etiketten "besvärligt läge" eller "ståndort" . Hitta etiketter längt ner under inlägget. Ni får gärna lämna kommentar om ni har förslag på mer vad jag kan lägga in här, speciellt om ni har perenner som är höstfina!

Den vackra bergormroten 'Darjeeling Red' blommar länge (juli-oktober) och har en vacker röd höstfärg.




Vilka är era bästa höstväxter?

Tipsa mig gärna!





Jag listar inte de vanliga stora skogsträden, typ ek...  bara de färgstarka trädgårdsbuskar och träd.

aronia
benved
bergkörsbär
berberis
björkspirea
blåbär (både vanliga svenska o s.k. amerikanska)
ginnalalönn
japansk lönn
japansk valnöt
ginkgo
häckberberis
häckoxbär
häggmispel
katsura
kinesisk trollhassel
korallkornell
körsbärsbenved
olvon (inte alla)
rönn (inte alla, men t ex Dodong)
rönnsumak
skenkamelia
stor häxal
tulpanträd
pärlrönn
ullungrönn (Sorbus ’Dodong’)
vingbenved


PS Jag hittade en fiffig pdf som beskriver höstfärgen (gul eller röd osv), på de olika växterna (listade på latin, men du kan ju googla)  HÄR är länken..



torsdag 27 september 2012

....det nya svarta...

Det blir väldigt lite bloggat nuförtiden... Jag vet inte var tiden tar vägen, och orken är inte där helt enkelt. Jag får lite dåligt samvete för att det är så många av er som ofta lämnar gulliga och frekventa kommentarer här utan att få något livstecken i retur... Men när jag kikar runt så hinner jag bara inte lämna något spår....

Jag har nu målat staketet klart. Stolparna var ju trärena länge, och jag var inte säker på om jag skulle måla dem eller om de skulle få gråna bara. Men nu har jag bestämt mig - det blir bäst om de också är svarta.




Ha det gott Garden Friends,
Och speciellt HEJ till nya läsare, jag ser er!

Och taaack så väldans mycket för alla bra tips i balkongtänket! Jag kommer att "ta med mig" dem alla och utforma balkongen på ett bra sätt:-)


söndag 23 september 2012

Balkong, balkong på väggen där...

Vanudå - tänker ni kanske?? Penséer?? Nuuu?... Jooo, så här är det:

Förra veckan damp det ner ett kuvert i lådan, som jag först trodde var lite reklam. Kuvertet var skrivet på samma sätt (samma sorts skrivare) som de där massutskicken som brukar komma till mina vuxna tonåringar från allehanda märkliga ställen  - Nattklubbar mm(!)

Normalt sett så slänger jag all reklam utan att ens öppna kuverten, det tar aaaaalldeles för lång tid att ögna igenom allt strunt som man får.... Så  - BORTBORT med det bara! 
Meeeen,  jag öppnade ändå detta kuvert eftersom det faktiskt stod 'Nordiska Trädgårdar' på det i hörnet...:-) 

Och det var ju KUL...! För jag blev inbjuden (igen) att göra en Tävlingsbalkong till nästa års Nordiska Trädgårdar (11-14 april)! Jag har inte kunnat göra någon tidigare år, då det inte funnits tid i vårschemat - Men i år... Hmmm... kanskekanske!

Nu måste jag planera inför  Balkongutställningen på Nordiska Trädgårdar 2013. Vad vill vi se då, tro?



Men då behöver jag er hjälp nu!!
Vad tusingen ska jag ha för tema på Balkongen??

 *

...funderar på LATMANS-Balkongen, kanske någon FÄRGTEMA-Balkong, eller möjligen en överdådig JAKTSLOTTS-Balkong... Tips??


*

Kom med förslag vettja,

Lovelove!



Ytan är ca 2,5 x 4 meter, så det går in rätt mycket ändå...



fredag 21 september 2012

Job done..! Svart grind - bättre sent än aldrig

Idag tänkte jag visa er min lilla grind som jag gjorde för 15 år sedan. Den är gjord i vanligt tryckt virke, och jag sågade ut fem reliefer av olika löv som dekoration. (Skulle jag nog aaaaldrig göra nu - jag skulle välja samma sorts löv hela vägen... man får ändra sig;-) Det lilla rönnlövet har tappat två blad så det ser lite tomt ut i det hålet, men annars har allt hållt väldigt bra tycker jag.

Idag målade jag alla stolpar i staketet och i pergolan. (Jag har funderat lite om jag skulle ha dem trärena så att de bara grånade, men idag tog jag beslut på att det orkar vi inte vänta på...) Och så fick alltså denna grind lite svart färg på sig också. Det blev så fint. Om du tycker den ser lite skabbig ut redan så beror det på att jag ville behålla den oerhört vackra gröna påväxten/patinan som den hade lite här och var., så jag målade med nästan torr pensel där dårå.
(Äkta Falufärg; Svart)





Grinden sitter nära ett hörn bakom huset. Jag hade behov av att få en vindskyddad hörna som inte skulle synas från trädgården där jag vinterförvarar en heeeerrans massa krukade, både små och stora, perenner... Samtidigt löste jag problemet med att huskroppen är så hög här på norrgaveln av huset. Jag planterade ett par redan färdigvuxna tujor och utanför dessa några rhododendrons. Sedan gjorde jag en liten gång mellan roddisarna så att man kan komma in till detta "hörn". Jag använder alltså inte grinden - den är bara till för att "avsluta" formen där (men jag kan använda den om jag vill:-)







Visst blev det rätt fint?
Ha en underbar helg!

Lovelove


måndag 17 september 2012

Chili Apache- bra sort för nybörjare

I helgen lärde jag mig något nytt och matnyttigt. Man kan odla chili på fönsterbrädan under vintern. De får inte spinn eller annat, sådär bumsmeddesamma som andra uteväxter får när de hamnar inomhus på höstkanten, vilket jag befarat - och därför aldrig prövat.
Inte för att man får så väldans mycket nya chilisar under vintern - då plantorna behöver mer ljus än vad som erbjuds (men man kan ju ge lite xtra ljus).
Då vet man var man ska göra med sina plantor nu, kanon!


Chilepeppar - Capsicum, på latin. Kanske världens vackraste frukter?!


Zetas Trädgård hade en fin utställning i helgen om chili, från Svenska Chilepeppar Föreningen.  Föreningen som aktivt arbetar "Mot Mesig Mat" .... Duktiga goa Mia (till höger) och Catrin svarade på alla sorters frågor, lät oss provsmaka sorter, sålde chiliprodukter och kom med bra råd  till alla som undrade. Vanligaste frågan var kanske: Vilken sort är starkast? gissar jag:-)


Bild lånad från Zetas FB


Det finns olika chilepepparsorter. En tumregel är att ju mindre och spetsigare den är desto starkare smak (eftersmak;-). Undantag är den allra hetaste sorten, Habanero, som är ganska liten och klotrund. De mogna frukterna har fylligare smak än de omogna gröna.  De mogna frukterna har även en svag underton av sötma, vilket jag tycker gör hela grejen ännu bättre. Jag använder chilepeppar i nästan all min matlagning (och vitlök). Det gör smakerna mer komplexa tycker jag. Mulligare liksom.





Jag provsmakade salsan som stod framme. Mums! Urgott och huuuur enkelt som helst att göra själv. Vem har inte en burk majs, en burk bönor av valfri sort, en röd lök, några tomater hemma - typ alltid? Till det behövs egentligen bara en valfri chilepepparfrukt och om man vill, lite koriander. Tycker man inte om koriander, så ta lite persilja, vettja:-) Tadaaaa - en snabbgjord o väldigt fräsch chilesalsa. Ätes med fördel med nachoschips.




Nedan en bild av en bra nybörjarsort (enligt Mia) och visst är den helt fantastiskt vacker! En "Apache", den växer kompakt och ger massor av frukter som du själv kan se på bilden. Tyvärr kommer just denna sort att försvinna när EU nu tänker göra utbudet av olika fröer lite snävare (grrrrrr...) så passa på att skaffa ett frö eller en planta NU!

  

Chili "Apache" en bra nybörjarsort att pröva på!


Chili(peppar) är samlingsnamnet för spansk peppar, peperoni, jalepeño, habanero och andra heta frukter tillhörande släktet Capsicum. Släktet tillhör i sin tur samma familj som bl.a. potatis och tomat, Solanaceae.
Nationalencyklopedin rekommenderar stavningen chili(peppar). Svenska Chilepeppar Föreningen kallar den däremot för "chilepeppar". Lägg alltså märke till stavningen chile. De menar att "chili" är namnet på maträtter lagade på chilepeppar.


Okidoki gott folk,
nu börjar man lite småsugen på middag:-)
Hej hopp!

*

söndag 16 september 2012

Zetas Trädgård

Idag var jag på Zetas Trädgård söder om Stockholm. Jag har ju bara sådär en kvarttjugo minuter dit, så det händer ju lite då och då att jag kikar förbi där för att fylla på inspirationscellerna. 

Idag  (egentligen var det igår om man är petig) var jag där med en kund för att lära känna honom och hans önskemål bättre. Det är sånt jag gör - tvingar folk att känna efter vad de "egentligen tycker" ...;-) Just den här kunden vill att jag hjälper honom med trädgården, men han vill också ha inredningshjälp för att göra hans superflotta lya lite mer personlig och mullig.
PH-lampor, Sjuan-stolar och Ellips-bord i all ära.... men det kan bli lite väl.... Ska vi säga  - stelt...? Om man är lite stygg kanske man t o m kan säga - trist...? eller rent utav - förutsägbart...? Ojoj, nu får jag väl svenska designeliten på mig...;-)

Jag tog med mig mycket inspiration från Zetas idag. Inspiration och härliga smakupplevelser. Idag blir det höstbilder, imorgon blir det bilder från helgens Chiliutställningen som just nu pågår där (Mia o Catrin från Svenska Chilepepparföreningen är där denna helg och lär ut/ säljer miljoner sorters chili - men mer om det imorrn.)




Det var en solig dag idag, och nu i september (liksom i maj) är ju motljuset som allra läckrast. På Buskavdelningen kunde man just nu njuta av motljus, eller frestas att kamma de japanska lönnarnas hår.... Att titta rakt igenom den Röda Perukbuskens blad är en favorit. Bladnerverna tecknar de mest fantastiska mönster, likt blodådror på en spänd muskel..... mmm!




De vita kransblommorna på hortensia tillhör de där sensuella upplevelserna i växtriket så här års. Ett måste i höstträdgården. Man vill bara sitta och mata sin käresta - en efter en av de skira kronbladen... Många blommor går ju att äta - men jag vet inte om just dessa är behagliga att nibbla på. Berätta gärna!




Ett härligt höstbord med vajande gräs och mahognyröda solbrudar hade Perennaavdelningen dukat upp. Och så ser min bild av HÖST ut - precis innan "hela världen" liksom kollapsar.... Jag kunde knappt bärga mig från att kasta mig raklång in i härligheten och bara låta mig omfamnas och kittlas av de lena, lite uppstudsiga solbrudarnas näsor och de långa axen där.




Pynt - o - Krukavdelningen hade som vanligt en massa vackra stilleben. Och precis som i min bok är "det enkla - det vackra". En stor cylindervas med en slingrande kvist av murgröna.... Nästan inget kan bli vackrare. Ett vattenblänk som ger illusionen av att en bit av himmeln fallit ner - bara för att glädja oss en smula - är sååå fint!




Små och / eller stora taklökar som trängs i en kruka... En av mina storfavoriter det med. Vad kan vara läckrare? Man behöver inte ens vattna... Därför har jag säkert tjugo krukor av just taklök i min egen trädgård. Spridda i grupper lite här o där... eller på rad på bord / trappen. Och de övervintrar i sina krukor också (fast under ett regnskydd så det inte står i vatten och surar.) 




Och varför folk inte har mer ormbunkar i sina trädgårdar eller på balkongen är en gåta för mig. Ormbunkar liksom prydnadsgräs är ju de enklaste växterna som finns! ...aldrig-aldrig-aldrig är det några problem med dem. Varken bladlöss eller annat junk drabbar dessa undersköna grafiska växter... Växter från urtiden - We like!
Och intressanta blad är lika vackert som blommor - kanske ännu vackrare.



Jaaa, det var väl det hele för idag
G'natt - ha en gossöndag - Over 'n out!


Zetas - Forever



fredag 14 september 2012

Fredagsmys

Idag var det verkligen höst här i Stockholm. Och så var det planteringsdax hos två kunder. Drygt tre pallar med växter (buskar o träd) skulle ner i jorden idag. (Jag tar bilder nästa gång jag åker dit, hoppas på bättre väder då nämligen.)

Den inhyrda hjälpen gnällde och ville sluta redan vid 9...   -Va??! Säga vad man vill, men dom är rätt veka de små liven;-)).


Gott om handskar gick det åt idag. Hälften ligger kvar i bilen... för nu är mamma trött:-)



Långkalsonger... Check!
Sydväst... Check!
X-tra jacka... (Lånade sonens - Schhhh säg inget..;-)
Gott om x-tra handskar... Check!


Imorgon är en annan dag... Och nu är det Fredagsmyyyyys!


Ha en gohelg alla fina,
här är solvarning för imorrn såg jag:-)


onsdag 12 september 2012

Lekfullt

Jag letar idéer och inspiration till min lilla veranda. Fast den kommer inte att bli såhär snuttigullig, men jag gillar ändå idén med partyflaggor. JOOOO - jag vet - ALLA har redan gjort alla sorters vimplar så jag är nog sist att fixa egna då...:-))

Kanske - bara kanske -  gör jag såna där vimplar, fast i annan stil. Kanske med vaxat snöre och lite gamla gulnade tidningar. Det måste ju bli lite mer "Out of Africa-stil" som resten av huset....

Har ni några fina vimpel-idéer??

Jag bara älskar såna där små hus med fina detaljer som på fönstrena!  Källa 
Have a summer party | Summerhouse style - 10 ideas | PHOTO GALLERY | Housetohome.co.uk
Källa



Ha det bäst!

tisdag 11 september 2012

Innergård eller radhusträdgård

Vilken sensommarvärme som vi nu har fått känna av hörrni- hoppas ALLA har fått en släng av värmeböljan! Jag tycker dessa dagar varit preciiiisssss på sin plats som lite plåster på såren efter en regnig sommar....

Idag blir det lite mer inspiration och småsnack kring små gårdar, kanske radhusträdgård eller innergård...  Det är ju lika viktigt om inte viktigare att göra små ute-utrymmen roliga och inbjudande. Alla bilder från House&Home.


Effektiv rumsavdelare / avskärmning med vassmattor, eller är det stråmattor?


Idén med att skapa rumslighet med avskärmningar av vassmattor är både enkel och effektiv. Den lite förskjutna entrén är också väldigt spännande. Och lyckost den som har en stor stenlagd yta... bara att lyfta bort några stenar och lägga dit lite fint grus eller plantera en växt! Enkel idé att efterskapa.

Modern urban garden escape | Contemporary gardens | Garden designs | PHOTO GALLERY | Housetohome
Liten gård med hög designfaktor och avskalad look. Fast mycket enkelt utfört. "Alla kan" - projekt.

Att få upp växterna på lite höjd är bra om man har en lite för hög vägg som närmsta granne. Detta och färgvalen, tillsammans med de kantiga möblerna i hörnet, gör denna idé till en sval och modern look.

Socialable garden space | Contemporary gardens | Garden designs | PHOTO GALLERY | Housetohome

Många innergårdar behöver plats för flera sittplatser på liten yta. Att helt enkelt dela in ytan med markeringar i golvet gör sittplatserna visuellt åtskilda även om de ligger nära varandra.

Small decked garden | Contemporary gardens | Garden designs | PHOTO GALLERY | Housetohome
Förmodligen är det en spegel som reflekterar in ljuset i den vita väggen. Smart, enkelt och kul!


Något på denna sista bild gör att jag tänker på sol, sandstränder och salta bad.... Kan det vara träväggen av whitewash kanske? Det och de lite silvriga bladen i växterna gör mig aldeles solvarm inombords:-). 




Jag funderar just nu på innergårdar i Stockholm. Inget jag gör så ofta, men nu har jag fått flera uppdrag på kort tid. 
Jag tror tiden är inne för bostadsrättsföreningar att hotta upp sina gårdar för att kunna konkurrera i en lite bister ekonomi. 


Ha en underbar kväll, här är fortfarande ljummet!
Må hösten dröja ett rejält tag...

Over 'n out!

*

söndag 9 september 2012

Höstfest

Bröllop hemma i trädgården är härliga och varma tillställningar! Överhuvudtaget fester med ALLA generationer närvarande, tycker jag är mer intressanta och givande än andra partytillfällen. Små bebisar, tonårsbarn, farmödrar o gammelmostrar... Alla har de mycket att tillföra en fest! Och så härligt att kunna använda den egna trädgården för sitt bröllop....
Så har jag haft det i helgen - denna årets första höstmånad. Skåne. Bröllop. Kära släktingar... Härligt! Släkten och deras bästa vänner,  i en trädgård  - under bar himmel.








Trädgård i vacker för-höstskrud...
Någonstans i Skåne.

Ha en underbar kväll!


PS Tacktacktack för alla goa kommentarer och goda råd om min verandadörr!


*

torsdag 6 september 2012

Fundering

Jag funderar om jag "måste/borde" måla den gamla dörren på verandan eller om den kan få vara sådär rart avskavd och lantlig. Huset i övrigt är ju inte speciellt lantligt (ett gult reveterat 30-talshus), men dörren ger känslan av att huset är vänligt tycker jag. Vad tycker ni??


Är dörren till verandan för shabbig?

Jag har heller inte målat över dörren ännu. Där blir det vitt också, men har inte bestämt om det också ska bli någon enkel utsmyckning - lite snickarglädje i all enkelhet. Eller inte...:-)



Myntan på trappen står "för nära" dörren för att den ska kunna avge sina underbara eteriska dofter av SOMMAR när man måste tränga sig förbi den... 




Underbar dag idag.
Lite höstigt kyligt men såååå vackert!

Have fun!

PS Tack för alla hälsningar igår.
Jag blev lite rörd av att ni skriver att jag är värd min veranda... Ni anar inte hur jag själv lääängtat efter den!



onsdag 5 september 2012

Veranda + Pelargoner = Sant

Mycket av denna sommar har kretsat kring min numera inbyggda veranda. Det har varit mer jobb och tagit myyycket längre tid än jag nånsin hade trott att sätta in fönster och dörr i en tidigare öppen veranda (under balkong).

Idag målade jag äntligen alla fönsterbänkar och fönsterfoder för fjärde och sista gången och utsidan också för sista gången.... Och imorgon kanske jag hinner lägga ut lite mattor och möblera för att "känna in" vad som är möjligt där.

Min veranda med gamla fönster från 1920-talet och dörr från samma tid.

Tänk om man kan vinterförvara pelargoner (och annat) på verandan? Det vore ju toppen!

Senaste kvällarna när jag målat ute på verandan, så har jag njutit av skuggspelet som skapads av de gamla munblåsta glasen i de gamla fönstrena  köpta på Överjärva Byggnadsvård, som ligger alldeles i närheten av mig. Där köper jag också färg, gamla kontakter och annat kul till huset.


Och nu har jag alltså hela 6 meter nya fönsterbrädor!!!

Och jag tror att en del förstår direkt vad det kan innebära för
nya möjligheter.... hihi;-))

* * *




tisdag 4 september 2012

Insynsskydd och avskärmning på innergård

Än en gång tänkte jag visa bilder från landskapsarkitekt Robin Key, därifrån kommer också bilderna. Det är framförallt den vackra avskärmningen i en vacker assymetrisk träkonstruktion och de assymetriska cementplattorna som jag tycker är så fint.
Risken när man har en så liten yta och använder sig av ett stelt golvmaterial respektive en heltäckande avskärmning, är att det kan bli lite enformigt eller livlöst o stelt. Visserligen så kan man ju använda växter, möbler o annat för att mjuka upp det hela, men ännu bättre är det om materialen och designen håller "för sig själv" i avskalat skick. Lite som när man designar en trädgård, designkänslan / strukturen måste finnas kvar när det blir vinter, för vintern är också en viktig trädgårdssäsong fast den avnjutes mest genom fönstren.

Enkelt mönster som ger  liv på cementytan.

Grafiska växter ger liv och en lugn känsla får man på köpet.

Titta på avskärmningen, visst är den snygg när brädorna blir bredare nertill.

Och här syns det att avskärmningen är helt assymetrisk på alla ledder. Snyggt!



Ha det gott alla softisar,
här är det varken enformigt eller stelt. Jag softar på verandan med en stooor kopp thé och en filt - NOT....
(Slipar o målar fortfarande...:-)



måndag 3 september 2012

Poetiska plattor istället för platt perfektion.

Lite "nytt" känns det att vilja se helt oregelbundet lagda trädgårdsgolv igen. När jag har ritat in stora skiffer- eller granit-uteplatser har jag ibland saknat det mer lantliga uttrycket  där man ändå använder kvalitetsmaterial och kvalitetsfinish.

Jag vill själv ha ett enda mischmasch av olika storlekar på stenar och material på en del av min baksida, där jag nu har vanlig oregelbunden ölandssten. Och jag tror jag vet många kunder som önskar något liknande  - långt bort från det "perfekta" alltså. Mer romantiskt och opretentiöst... rent av lite Poetiskt helt enkelt..:-)

Källa

Hemerocallis 'Stafford'
Källa


Ha det gott, tack för alla gulliga ord om nya pergolan.
Det är där jag sitter o känner mig poetisk:-)
Lovelove





Not: Dagliljan på nedre bilden heter "Stafford". Den är väldigt lik en annan sort som jag brukar använda mig av, som heter "Crimson Pirate" och blommar osedvanligt länge (ca 6 veckor under slutet juli-sept). Förutom den långa vackra blomningen är Crimson snygg även när den håller på att blomma av.