Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

måndag 15 februari 2010

Vill ha - växthus

Nu skall jag strax börja planera en trädgård där man tänkt sig att bygga ett extramysigt myshus kombinerat växthus, på en del av tomten.
Det nya myshuset skall ha dubbeldörrar och vara ca 25kvm, en härlig storlek på ett växthus... Ju större, desto lättare att sköta.

Mångas dröm just nu är ju ett eget växthus. Stort eller litet.

Såna drömmar har även jag... och då drömmer ju jag om det där stora mysiga, växthuset där man får plats med både middagsbord och läsfåtöljhörna.
Och växter förstås... persika och tomatplantor och annat roligt. Lite lyxigt skulle det gärna få vara. Belysning... värme... Ja, tack det tar vi också.

Ända upp till taket skall det klänga knotiga vindruvsrankor och ljuv musik skall höras från utomhushögtalarna som är vackert integrerade i själva bygget.
Skall jag välja ett klassiskt växthus eller en sån där nytänkande glaslåda som Uffe gjorde... Svårt val, kan man tänka praktiskt här eller blir det att förta hela grejen med växthuset? Hur ofta behöver man putsa glaset egentligen?

Och när vi ändå håller på - en ordentlig damm skulle sitta fint...Fast det är inte så dumt med ett litet växthus heller... Alltid blir det väl några tomater, och det höjer onekligen mysfaktorn ordentligt i trädgården...

Och dessutom får det plats...;-)

PS Ulf Nordfjells glaslåda såg jag på Chelsea Flower Show, mitt favoritväxthus finns i Bergianska Parken, norr om Stockholm.

Short English version:
I am about to start planning a garden where the family wants to have an extra spacious conservatory or green house/ comfortzone. It's going to be fairly big, with double doors.
Lots of people are dreaming of, or planning for a greenhouse this year, and so am I. 
The question is what to choose, a classical look or the more contemporary look like we saw at the Chelsea Flower Show...

23 kommentarer:

ullis sa...

Drömmer oxå om ett växthus: ett stort lite viktorianskt med murad grund och högt i tak... minst 40-50 kvm....!
Har visserligen två små växthus, det ena för odling och det andra för rekreation, innehåller två sköna fotöljer och ett litet bord, väl insynsskyddat och så mysigt att sitta i när det regnar...
Kramar Ullis

Rosnettan sa...

Jag njuter av andras växthus, de som är mer som mysiga uterum. Jag har ett stort växthus, men det är bara för arbete och växtförvaring.......När jag kikar på Mandelmannens växthus så kan jag undra hur de har fått till kombinationen stort växthus för arbete och det ombonade. Härliga bilder du visar och vilken lycka det måste vara att få planera för andra!

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vi planerar för fullt för ett växthus i vår trädgård. Kommer att bli ett sånt där svårskött av gamla fönster ;0). Tror i alla fall att det kommer att pryda sin plats i trädgården! Hoppas att du hittar "ditt" växthus snart!
Kram/ Anna

M/S Design sa...

Ett större växthus med ordentliga växt bord för drivning vore inte så dumt.
Mariana

gittan sa...

Att drömma kostar ingenting =) Vi byggde nytt växthus för en del år sedan och tyckte att vi tog till rejält i storlek, tre gånger så stort som det gamla. Men jag kan baar konstatera att det hade gärna fått vara dubbelt så stort alltså drygt 20 kvm itället, ända problemet hade väl då varit att plånboken inte räckt till (inte då i alla fall) Men jag tror att oavsett hur stort man bygger så blir det ändå för litet =) Nu siktar jag på ett väl tilltaget uterum/vinterträdgård istället (om inte i år så nästa år) och då räcker växthuset plötsligt bättre än tidigare. Men på de knappa 11 kvm jag har har jag lyckats knö in 27 hinkrar planterade med tomater, gurka, paprika och physalis. Finns det hjärterum ... "ler" Det året var det en djungel därinne / gittan

Trädgårdsmakaren sa...

Härliga växthusdrömmar alla verkar ha...
Jag skulle ha lagt in en enkät känner jag...

Jag skyndade mig genast att lägga in en Växthus-enkät i bloggen, kul att se hur ni röstar:-))

me and alice sa...

Hej!
Åh vilken härlig blogg!
Här kommer jag få massor av inspiration. Min trädgård måste tas omhand ordentligt i sommar och ett växthus står hööögt upp på listan!
Kram Susanne

Spirande grönt sa...

Jag fick rösta först, så nu har alternativet "ja" 100%! :)

Gillar första bilden skarpt. Underbar arbetsbänk.

Rebecca

AnnA sa...

Hej trädgårdsmästarn!
Ja, det är klart man drömmer om ett större rejält växthus av engelsk typ...Såpass stort att man kunde sätta upp ett stafli och ha en trädgårdsateljé...
Ja,ja. Håll drömmarna levande! Det är det som håller livet kvar i människan.
Ha det gott!
hälsn
AnnA
PS!
Hoppas det är OK att jag lägger till dig till min blogglista. DS.

Lilliputput sa...

Hejsan, det tycker jag med, ett växthus skulle vara perfekt. Båda för att plantera och att mysa. Igår visade termometern 17,8°C plus i solen, det skulle ha varit kanon bra att ta fika i ett växthus !
Hälsningar från
Lilliputput

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag har visserligen ett nytt växthus som jag älskar men drömmen om att någon gång få bygga ett vackert träväxthus med murad grund finns kvar. Den första bilden är bara så lockande!
Eva

Trädgårdsmakaren sa...

Åh, så många härliga svar på inlägget, och alla verkar vilja ha ett växthus eller ett växthus till...!! TILL!!

Prata om härlig trend...
Det kommer snart att bli som i England här i landet, med orangerier och växthus än här än där:-))

Tack för alla era svar, de värmer som bara den ska ni veta!

Hillevissankramar

Randi sa...

Det är klart att du ska ha ett växthus. Stort eller litet! Jag ville först ha en kopia av Rosendals på Djurgården, som byggdes i samband med kulturåret. Jag följde dess tillblivelse var dag på mina hundpromisar. Men när det blev dags att börja bygga så fick jag rådet att göra ett mycket större. Och det är jag glad över idag. Eftersom jag bor i ett gammalt kulturmiljöskyddat hus så var det självklart att det skulle anpassas till de andra byggnaderna. Annars tycker jag att många moderna är läckra!
Lycka till och läs på ordentligt innan du bestämmer dig!
Kram Randi

Tack för din kommentar - jag bodde inte här -72, men har hört talas om det!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Jaa du, växthus förhöjer onekligen känslan och användningsområdena i trädgården till oanade höjder...har man väl haft ett är det svårt att vara utan! :o)
Lycka till med planerna!
~Lydia

Tyra in Vaxholm sa...

Jag har ju ett fint växthus och länktar som en toking att få börja odlingssäsongen, men det är ju fortfarande så nedrans kallt. Jag skulle vilja ha växthuset i Bergianska det stora alltså och bo i :-. Tja drömma kan man ju alltid.

Tyra

Bland Blommorna sa...

Växthus står högt på min vill ha lista. Det blir ett mindre sådant i år tror jag, och i framtiden ett stort, vackert viktorianst med murade halvväggar och snirkliga detaljer. Lääängtar.

Annika Christensen sa...

Hej!
Ett litet växthus är bättre än inget alls.
Det du visar upptill är ju helt underbart vackert.
Det är så lustigt för jag har just idag varit och köpt ett 50-talsköks till mitt växhus.
3m köksbänk i gammal robust stil med lådor och bakbord som lätt som plätt blir planeringsbord..
Det skall bara målas.
Mitt växthus är 30 kvm helt perfekt..
Lycka till med detta projekt du ringer väl när det är klart - eller???
.
Ha det gott
Annika

HelenJ sa...

Mmm - härligt! Själv drömmer jag om ett hemmabygge à la Tyra i Vaxholm tillsammans med ett vinterbonat uterum som jag kan ha som orangeri. Vi får väl se hur det blir med det... Ev får jag ett växthus i vår om jag monterar ner det själv och lagar det. Men 6 kvm är ju bättre än inget så länge....

lottens vita och gröna sa...

jaaaaaa såklart ska du ha ett med allt det där, fniss!!! härliga hillevi må så gott, varmkram lotten

Helt Enkelt sa...

ett växthus hade varit välkommet här! MEN det finns ett stort men...jag har inga gröna fingrar... men jag ade väl fått använda det som ett mysigt fikaställe...

ha det gott!

anna-malin

Anja sa...

PÅ BLOGGEN GLÄDJEKÄLLAN(LÄNK FINNS PÅ MIN BLOGG IFALL DU INTE HAR DEN HÄR)FINNS ETT VÄXTHUS SOM SLÅR DET MESTA JAG HAR SETT. DEN ÄR PÅ 5 KVM OCH ÄR FULLPROPPAT MED PELARGONER AV ALLA DI SORTER PÅ DET MEST LÄCKRA SÄTT. SKULLE NÅGON TALAT OM FÖR MIG ATT DET RÄCKER VISST MED ETT VÄXTHUS PÅ SÅ FÅ KVADRATER SKULLE JAG HA FNYST.../aNJA

Camilla sa...

Oh så många läckra växthus det finns, för olika ändamål och med olika stil. Och dem drömmer jag också om ibland...du visar några fina bilder men var ska de få plats, när hinner man med dem med? Men det är urmysigt att se andras.

Lycka till!

sinnlighet sa...

Tyvärr har jag ingen feeling för gröna växter och blommor, jag menar att jag kan inte hantera dem små liven. Men jag vill ha ett växthus ändå, man kan väl ha det som exotiskt fikahus?

Agneta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...