Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

Trädgårdsdesigner


Jag tänkte berätta lite om mitt jobb. Vad gör man egentligen som trädgårdsdesigner? Är det sådär glamoröst som det ibland kan verka när man ser nåt på TV? Häng med på "En vanlig dag på jobbet".


Trädgårdsdesign är detsamma som trädgårdsplanering.Först vill jag bara säga: Näääe, det är inte speciellt glamoröst... Jag har själv lite svårt för ordet "trädgård" och "design" tillsammans för det låter liksom lite för flott... Det är ju egentligen mest frågan om att planera, hantera och exekvera en rad faktorer i uterummet så att det passar kundens behov.
Vidare så är det inte speciellt glamoröst att nästan alltid ha "oömma kläder" och grova skor på sig... Man är ofta smutsig, jordig - åtminstone under naglarna, och man är hungrig för det finns inga lunchställen och mackorna blev förståss kvarglömda på köksbänken... Ja, i varje fall ser det ofta ut så här för mig - And I love it..:-) 


Trädgårdsdesign fas 1. Man kan börja grävarbete i början av mars och här gjuts grunden för murar hos en kund.

En vanlig dag under vintermånaderna ser ju annorlunda ut än en dag mellan mars-november, så jag tänkte berätta om hur en vanlig dag under "säsong" kan se ut, varje dag är olik så klart men i stort sett blir veckan ungefär så här:

Några gånger i veckan åker jag ut till nya kunder som köpt en tjänst som kallas "Hembesök" eller "Hembesök med Plustjänst" av mig. Det senare är ett längre rådgivningsmöte där kunden visar sin trädgård och jag ger råd på vad som kan förbättras, förändras mm. Och sedan dessutom gör en enkel skiss / ritning. Det brukar ta nästan hela dagen med resan inräknad, och dessutom är själva hembesöket så intensivt att man inte orkar med mycket annat jobb den dagen.

I april är murar och trappor färdiga, allt i granit, men än är det mycket kvar innan allt är färdigt ett par månader senare.

Dagar då jag inte har bortamatch börjar med att jag beräknar och beställer växter eller ringer olika hantverkare som ska bokas upp, och när det är gjort besöker jag mina pågående trädgårdsprojekt. Det är många människor som är inblandade i att gestalta en ny trädgård och jag gillar att samarbeta och vara närvarande. Jag har möten med kunder och underentreprenörer nästan dagligen för det händer så mycket på en byggarbetsplats, och många beslut måste tas efter hand. Då gäller det att vara till hands rent fysiskt annars blir det inte riktigt så bra som jag och kunden förväntar oss.

Vi hoppar fram tills i augusti, växter har planterats och vuxit i två månader. Nästa sommar har redan allt vuxit ihop.

Vissa veckor går åt till att rita fullständiga trädgårdsritningar med växtangivelser för kunder som själva skall anlägga sin trädgård, fast detta är en mindre del av mitt jobb.
De uppdrag jag mest får innefattar oftast att jag leder hela projektet, typ som du ser på bilderna här. Då ligger fokus på rätt entreprenörer, ytor, nivåer, materialval mm. Och sen när alla ytor är färdigpreppade så har växtvalet liksom gestaltat sig själv i mitt huvud. Detta spar både tid o pengar för kunden. Inga dyra ritningar behöver göras och revideras.


Om man fördelar tiden på hur mycket jag tänker på växter och annat kul, och hur mycket jag funderar över problem och tråkuppgifter så är det nog en slagsida åt problemlösning. Att jaga hantverkare som inte kommer när de ska komma, eller inte gör det dom ska göra.... tar tid... och de flesta av er vet säkert vad jag talar om där..
Men det tar ändå inte bort det faktum att jag har världens bästa jobb, för resten är förståss rena rama drömmen! Jag älskar verkligen mitt jobb för den fria och kreativa delen är sååå fantastisk!!

o

Japp, så kan det gå till här i mitt
lilla Garden Enterprise:-)


o
Vill du maila mig så gör det på: info@stocksundgarden.se
Trädgårdsdesigner Hillevi Liljeström
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...