Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

tisdag 11 januari 2011

Uteplatsens olika namn - begreppen

Jag har märkt att jag har lite svårt med terminologin när det kommer till benämningen på våra olika uteplatser (altan, veranda, terrass etc). Och nu när jag haft några inlägg om detta, så ser jag att det är fler som har verkar ha det. Så då reder vi ut lite här... jag har anlitat Wikipedia i viss mån som hjälp. Bilderna därifrån.

BALKONG
En fritt utskjutande utbyggnad med skyddsräcke. Ingen byggkropp under balkongen alltså! Ordet balkong, kommer från franskan. (Och, ja - det är Romeo och Julias balkong i Verona.)

ALTAN
Ordet altan kommer från det lantinska ordet altus som betyder "hög". Platsen man avser med en altan skall alltså ligga "högt", och inte i marknivå för där heter det terrass. Egentligen skall altanen alltid bäras upp av pelare. (Ungefär sådär ser min trapp ut och jag kallar det som jag har ovanför pelarna, helt felaktigt för balkong. Så då vet jag det nu:-)
VERANDA
Veranda kommer från det bengaliska ordet barandah. En veranda är en lång utbyggnad, som alltid ligger under tak. Den kan vara inglasad som här eller öppen, det kallar vi ibland för en amerikansk veranda.


FÖRSTUGA/FÖRSTUKVIST
I äldre stugor bestod en förstuga/farstu/farstukvist av ett enkelt ouppvärmt utrymme avgränsat till övrigt bostadsutrymmen. I detta utrymme tog man av och på sig stövlar och skor samt ibland även ytterkläder. Förstugan fungerade på detta sätt som en luftsluss in till bostadsdelen. Ibland är detta utrymme inglasat, ibland öppet.  Och själv tycker jag nästan att en stor förstuga kan kallas veranda:-) eller?


PERGOLA
Pergola, som är ett italienskt ord, är en lövgång i form av dubbla rader av fristående stöd som är övervuxet med klängväxter. Pergola kan även syfta på en täckt gång med mycket smala och spatiöst placerade stöd.

LOGGIA
En loggia, också detta ord italienskt, är en täckt pelargång eller pelarhall som är öppen på minst en sida. Den kan även förekomma som en självständig byggnad. En loggia kan även vara en täckt altan i en modernare betydelse.

TERRASS
Terrass (franska terrasse, av latin terra ’jord’) betecknar en plan, anlagd avsats. Terrasser är en plan avsats utan tak anlagd mot en byggnad eller helt fristående. Terrassen kan ha en beläggning av natursten, klinker eller betongplattor mm. Bilden visar en hög terrass, men terrassen kan alltså lika gärna ligga direkt i marknivå.

TAKTERRASS
Till slut har vi då takterrassen. Den hittar man på taket förstås:-)


Puh..! Sedan har man ju alltid de olika mellantingen. Pergolaöverbyggd terrass....
Loggia med uteplats...  m.m...;-) Jag antar att många av er säger som jag just nu:

Ahaaa!....
Det jag själv kallat altan, var en terrass, och balkongen var en altan:-) Där ser man... total begreppsförvirring!

Tack för att ni alltid tittar in och gör bloggandet så himla roligt!!


All the different words I use for the outdoor space... Today I tried to sort them out and discovered that I've used the wrong terminology in two cases:-) What do you know...
Thank you for always stopping by, you make my blogging worthwhile!!
Have a nice day!

30 kommentarer:

Ann-Mari sa...

Aha! Det som jag kallar vår terass är i verkligheten vår veranda, och altanen vi drömmer om är egentligen en terass...hmm. Nu kommer familjen att bli konfunderad igen, för de har just lärt sig skilja på terassen och uterummet...som båda egentligen är verandor!
Men tack! Ibland är det givande och roligt att bli rättad ;-)

cat sa...

Hmm, det här var intressant, min balkong är i själva verket en altan. Min altan är i själva verket en veranda och mina uteplatser är terasser. Snacka om begreppsförvirring ;o
Ha de gott. Catarina

Vita rosor och förgätmigej sa...

Nu fattar jag iiiiingenting! :0) Vad kallar man då en trall som ligger på marken utan att vara en del av ett hus? *haha* Jag får nog lov att läsa om ditt inlägg några varv för att det ska fastna. (Är en aning gravid-dum just nu) ;0).

Kram/ Anna

Laila sa...

Det ska bli mycket intressant att höra vad vårt utrymme utanför söderfönstren ska kallas! Inget av angivna alternativ stämmer fullt ut!!!
Ses snart!/Laila

Stein sa...

Det var veldig godt med en avklaring :-D
her har jeg gått rundt og kalt min altan for terrasse og loggiaen for pergola. Godt at min andre terrasse i alle fall ble tiltalt med riktig navn! ;-)
Ha en fortsatt riktig fin dag.

Stein

Proforma - Irene sa...

Jaha... några rätt i alla fall!? Men vår altan byter från och med nu namn till terrass, den är både hög och i markplan. Jag som alltid trott vi haft en altan! Jaja... där ser man! Kul inlägg, tack för informationen!
Kram

Marie Lithén sa...

jag ska nog ta reda på vad som är modernast....
i sommras påbörjade jag min Lounge... i sommar blir den väl färdig å då en Terass.) om det är inne då!

Har ju en altan också som nog alltid hetat så... tror jag

Men i fin fina lägenhetsannonser heter det väl Terass när en balkong är väldigt stor och ligger högst upp?...

rörigt var det allt ändå, men jag skriver ut ditt inlägg och hänger det på väggen i arbetsrummet:)

Karin - Mina Rum sa...

Detta var ju synnerligen intressant. Nu måste jag börja kalla altanen, och den tillhörande "altanrabatten", för terass och "terassrabatten" eftersom den inte bärs upp av pelare. Om man nu inte väljer det amerikanska uttrycket "the deck", förstås!

Det jag kallar förstukvisten är med andra ord en veranda. Men det har jag inget emot, veranda låter lyxigare.
Som sagt. Intressant.

Kram!

Susie på Stjärnarve sa...

Jaha, om jag nu förstått saken rätt så är mina två altaner verkligen altaner. Fast den ena är ju under tak och skulle kanske kunna kallas loggia och den andra är helt öppen, men båda står ju på små "pelare". Sen att pelarna i sin tur endast är 50-70 cm höga tror jag inte spelar någon roll, men rätta mig om jag har fel!
"Veranda" i sin tur har jag alltid associerat till en ingång, alltså att den har en trappa och en dörr in till en hall. Men tydligen har jag fel där, så då kanske det ena av altanerna är en veranda!?
Hur nu saken än ligger till, allt annat ute i trädgården är hos mig bara "uteplatser"! Och vansinnigt skönt ska det bli när man kan börja använda dom! Mmmm!!!

Marie//Tekla Maräng sa...

Intressant.
Min balkong är en balkong med två sidor?!
Ha det gott:)

Cilla sa...

Tack för din guidning i altan och terassvärlden ;-))
Vet du ngt bra trädgårdsdesignprogram? Jag har tittat på program från Rosenholm. Finns det fler?

Sköt om dig!

Cilla♥

Nette Cecilia sa...

Tack för guidningen i den del av världen ,tyckte mig känna igen Romeo o Julias balkong i Verona , har stått där nedanför en gång,kram Nette

Inger sa...

Kul, tack för lektionen:)
Vad jag helt har fått om bakfoten är altan, visste inte att en sådan ligger högt upp.
Ha det gott!

Ingelapingela sa...

Vilket trevligt inlägg! Men det är svårt att lära gamla hundar sitta så man får nog plocka fram inlägget ibland ;-)

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

.

Hihi, det verkar som om förvirringen är nästan total:-)

Anna: En trall på marken.... jaaa, det måste vara en terrass av trätrall det:-)

Nette C: Jo, det är ju Julias balkong!

Cilla: Jag har testat Rosenholm för ca 5 år sedan. Tyckte det var roligt i en vecka, sedan boooring! Andra som jag sett är uppbyggda på liknande vis, men på engelska... Kolla in på Plantagens, den är gratis.

Kramar till alla!

Lotta sa...

Nu förstår jag varför gästerna springer fel när jag föreslår en martini på altanen. Då samlas de på verandan och själv står jag ensam på terassen. Jag får nog skylta upp till nästa säsong.
Kram

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hihi! Då har jag lärt mig något nytt! :) Jag har också kallat terassen för altan och farstukvisten heter både det ena och det andra.. ;) Någon balkong har vi som tur inte... Då har väl förvirringen total.. :)
Kram!

Lisa sa...

Tack för att du reder ut begreppen !
Ja min veranda är i jalla fall en veranda, he he. Kanske en amerikansk, åtminstone en flört !
Lisa/Lisas trädgård

Tanten sa...

Tjollavipsen och Hejsanhoppsan - Hillevissan!
Å, vad jag vill ha en sån där amerikansk "porch" med en
skön gunga (porch-sving) och äta stekta gröna tomater. Har ni sett huset i filmen "Sova med fienden" med Julia Roberts? Love it! hälsar/Tanten

Systrarna Hjertén sa...

Hmm, stämmer inte med vad jag trott! ;D

Mvh
Frida

Frøken Solhat sa...

You make me smile :0)

Sussi sa...

Hmmmmm.......vi får fortsätta att kalla vår uteplats för trädäcket! Annars kanske vi går fel när vi ska ta en utefika! Fast det är klart...en fika på terassen låter ju tjusigare...men hur var det nu, vi har ju tak över halva trädäcket, och det ligger en halvmeter upp...?????
Vad ska man då kalla det? Näää, trädäck får det bli i fortsättningen också! Annars blir vi så förvirrade...

Kram
Sussi

M/S Design sa...

Klargörande!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Oj..... det där kommer jag aldrig att komma ihåg ;-) och har såklart kallat det mesta vid fel namn...... fniss.... Men tack, tack för utredandet av begreppen. Gäller ju att man svänger sig med rätt i vissa sammanhang åtminstone..... ;-)

Många kramar till dig!!!
/Charlotte

Britt sa...

oj oj det var en hel vetenskap men det är bra att man lär sig något nytt//Britt

Mycket annat & lite betong sa...

Oj, det var mycket!
Men jag kan konstatera att min altan fortfarande är en altan och min förstukvist är en förstukvist. Skönt!

Tack för din gulliga kommentar om vår hund!

Trevlig kväll!
Agneta

Black Iris sa...

"Gubben" min blev helt frustrerad när jag läste detta för honom.
Nu är ju helt plötsligt vår underbara Altan en Terass.
Skit samma för den är lika härlig vad den än heter som tur är.

Kram Maidi

Trädgårdstoken sa...

Hahaha! Ja, det här inlägget får jag nog läsa ett par gånger för att förstå. ;-)
Våra altaner är alltså inte altaner utan terasser, men ändå inte eftersom vi har trädäck. Hmm. Bäst vi glasar in dom så dom blir verandor...

/Mia

susanne sa...

hahaa, detta var roligt och berikande =)
tror dock jag fortsättningsvis kallar dåra uteplatser för trädäck för enkelhetens skull =D
kram
susanne

Tullia sa...

Veranda - ja tack! Det blir bra med en inglasad... ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...