Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

onsdag 30 mars 2011

Sommarbestyr för den händige

Jag hittade två bilder på snygga och praktiska sommarbestyr... Först ett spaljerat äppleträd (spaljerat äppelträd). Hur snyggt är inte det! Snyggt och väldigt praktiskt, man kan ju också spaljera längs ett staket! Och det ger dessutom mycket frukt att binda och tvinga grenarna sådär.


Och sedan en stadig pergola i sin enklaste form, tänk så mycket rumskänsla den ger!
Vansinnigt snyggt, jag gillar verkligen att den är just sådär stadig i materialet och enkelheten i utförandet är bara underbar!


Och den lilla lavendelkvarteren med buxbomhäck går ju heller inte av för hackor...
I mitten har de en sån där amfora / lerkruka som jag är på jakt efter. Vet du var man hittar en sån får du gärna hojta till! Sympatiskt med grusgångar och en enkel träkantning.

Onsdag idag, lååång vecka.... känns det som...
Det är alldeles för kaaaaallt just nu! Man får drömma om sommarstunder som komma skall!


I found pics with tip for your summer projects. Espaliered fruit trees, very pretty and practical. You can trim it along a fence if you don't want to plant trees too close to your house.
And that chunky, raw pergola... just gorgeous! It instantly creates a lovely room!
Wednesday today, looong week... it seems... Too cold right now!
Pics from countryliving.com

19 kommentarer:

Scilla sa...

Oj - där kom mina drömmar på bild! Verkligen jättefint!

Kram,
Stina

barbrok sa...

Båda mina föräldrar var trädgårdsmästare och då jag var yngre protesterde jag mot att pappa skulle göra allt så konstlat i mitt tycke, som t.ex spajljera äppelträd. Nu då jag är äldre och förhoppningsvis klokare är det ju inte allt tokigt, särskilt som trädgårdstomterna inte är så stora som man hade i sin barndom.
Jag gav dig en röst i tävlingen om bästa trädgårdsblogg, den ger mig så himla mycket inspiration!!
Kram
Barbro

Susie på Stjärnarve sa...

Pwergolan kanske inte riktigt var i min stil, men buxboms/lavendelkvarteren var helt underbara...även om dom inte skulle passa hos mig!

Cilla sa...

Jag har faktiskt ett spaljeprojekt på gång, det ska bli en avdelare in till vår köksträdgård. Det finns ett företag som heter Pil och Rotting i göteborg, som jag tror har liknande krukor. Jag handlade från dem när jag hade min butik. De är grossister, men kan kanske hjälpa dig!

Cilla♥

Madame C sa...

Mmm, ahhh, åhhh, sååå snyyyyyggt!!! Här laddas det inför våren första "riktiga" trädgårdshelg:) Måtte det bli lite varmare...

Hoppas, hoppas att det bär sig så väl att du har möjlighet att titta inom i sommar. Vilken trädgårdslycka för mig!!!!! :)

Kram, kram

Helena, The Swenglish Home sa...

Gilla. Gilla. Äsch, var är 'gilla-knappen' på det här stället..? :-)

Håller helt med dig om pergolans stadiga ståtlighet. Och den tillsammans med lavendeln där... jaaaaa.

Gissar att du inte vill höra att jag vet precis var du kan få tag i sådana krukor... här i UK! Dels nytillverkade, fast stora och snygga, på vårt stora Garden Centre några minuter bort, dels gamla, helläckra från Turkiet, på lördagsmarknaden i Bath. Men, som sagt, det ville du nog inte höra... :-) Jag kommer ju till Sverige i slutet på nästa vecka, men kan tyvärr inte ta med mig en i handväskan heller... :-(

Lycka till i jakten och kram, kram till dig!
Helena

Berit sa...

Den pergolan tilltalade mig absolut:) fanns inte sådana krukor på mässan om jag inte missminner mig.
Ha en underbar dag!!

AnnCharlotte sa...

Jag såg en pergola på Scillas blogg innan idag och fick plötsligt en stark önskan och började bygga i fantasin....och nu kommer du med en också..
Måste vara ett tecken...
Ha det bra ;)

C. Tvillingmamma sa...

Aaa...spaljera staketet...de e DE JAG SKA GÖRA!!! yes! tack H!

Norrfrids Eija sa...

Underbar pergola, kanske något till vår husbaksida där äppelträden inte trivs. Det är nog vårt höga hus som skuggar + att sorkarna också har sin del i det hela. Nu ger jag upp gällande äppellunden i allafall...tänk en sådan pergola med klättrande humle!
Tack för inspirationen, Hillevi.
Eija

M/S Design sa...

Ja,Massor av sol önskas!
En lavendel häck med för den delen!
Mariana

Carola - mitt gröna lilla rum sa...

Hej! Vad fint, roligt med lite inspiration inför våren & sommaren. Fina bilder...

Marie//Tekla Maräng sa...

Pergoler är så snyggt. Ger en skön rumskänsla.
Kram:)

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Hej Hillevi !

Härligt att höra att vi trädgårdsmänniskor är riktiga finanssnillen medans vi påtar i våra trädgårdar !

Gillar den inramade lavendelrabatten med urnan .. sååå snyggt med buxbom och lavendel.. tyvärr har jag inget förslag på urna ... hade sån tur att jag fick en snarlik från en floristgranne som tröttnat på sin !

Ha det så gott !
Kram/Isa

Helena sa...

Meh sluuuta den sista bilden så fint!!!
KRAM från mig!

Anna sa...

Hej!
Spaljerade äppelträd är verkligen fint. Såg det i en balkong på trädgårdsmässan och det var så vackert. Vi funderar på att bygga en pergola i en del av trädgården. Såg på trädgårdstoppen den som Peter Englander gjort av armeringsjärn. Enkel och snygg men trä är ju också fint! Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Spaljerade träd är bara sååå fina!!! Vill ha........ Det var så himlarns läckert det trädet som var i en kruka på en av balkongerna på mässan... Å en pergola skulle inte vara helt fel det heller... Håller på att fundera över ett litet sommarprojekt som går ut på att utöka mina odlingsytor. Fick idag kontakt med en person som kan tänka sig att såga till och skruva ihop mina tankar :-)

Jaaa... det blir lite roligt och hastigt när man ses så där med en varmkorv i handen :-) Men tack för det fina ordnandet av bloggträffen: ni är bara bäst!!! Jag ska säkerligen till Stockholmos längre fram... hör av mig då!!

Kram
Charlotte

NinaH sa...

Vackert! Både spalje-at äppelträd (också önskat mig länge!;-)...) och pergolan omgiven av lavendel och buxbom.
Krukor (terrakotta, medelhavsstil) -som den i mitten av lavendel/buxbomen- säljs tex. på Idala Gård i Trelleborg (ej via nätet), bali,se och hos medelhavstorget.se.....
Trevligt träffas live! Och så glädjs jag ju förstås åt Lydia-vinsten från dig som jag fick tillfälle att dela på!;-) Tackar än en gång för den!

Vitt hus med svarta knutar sa...

Det är verkligen snyggt med spaljerade fruktträd, lite slottsaktigt tycker jag. Jag gillar också pergolan.

Må väl!
Kram,
Regina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...