Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

lördag 25 februari 2012

Vi och våra djur.... Mitt Halleluja-moment...

Har ni tänkt på hur man emellanåt går omkring och tänker på saker som känns lite viktiga och ibland lite nyupptäckta för en själv och hur det så småningom går upp för en, hur och varför man tänker på såna saker just då..? Kanske klarnar någon tanke som varit dunkel, eller man löser en gammal fundering efter en natts drömmande... "Allt" verkar hänga ihop på något märkligt sätt, kan man få en känsla av ibland.

- Kom ska du få höra nåt kul....

Tidigt i morse fick min käraste LillaSyster sitt första barn, och jag är alldeles överväldigad över hur detta har berört mitt innersta. Jag har gråtit lite idag, troligen för att jag både glatt mig åt den förestående födseln men också oroat mig... Att mor och barn ska överleva och må bra och så där... Man kan ju undra varför jag oroar mig, när det inte funnits något som indikerat fel.
Jag tror min oro (och många andras oro) över saker som man kanske inte behöver oroa sig över hänger ihop med att vi faktiskt borde oroa oss mer för annat, som vårt innersta "jag" egentligen förstår att vi borde oroa oss för...  men inte gör... Hängde ni med där?


- Oj, vad skönt det var med sovmorgon..:-)

För min egen del handlar det nog om att jag under det senaste halvåret, sakta men säkert vaknat upp inför den förfärliga insikten om hur vi behandlar en del av våra djur. När jag har tänkt på allt vi äter som t ex ägg, höns, lamm, grisar och kor mm, så har mina sinnen fyllts av hur bra alla djur hade det på gården när jag växte upp. Hur vi gullade med dom och tog hand om dom. De var som husdjur.
Jag minns hur glada och tok-spralliga alla djurungarna var, ungefär som vilken hundvalp eller kattunge som helst... Att vi sedan åt upp djuren var en del av min värld, det var ledsamt när djuren togs till slakt, men på något sätt en självklarhet.


- Okej, okej du är lite snabbare än mig. Men jag är sötare:-))

Nog har jag sett alla förfärliga bilder från äggfabriker, köttfabriker mm. Men det har liksom inte gått in i mitt innersta hur mekaniskt vi ser på djur, om ni förstår.... Jag har liksom inte fattat att vårt agerande som priskänsliga konsumenter har en direkt inverkan på djurens förhållanden.
Att vi, pga vårt mekaniska synsätt måste stifta lagar så att det ska finnas minimikrav för hur vi ska ta hand om djuren därför att vi konsumenter annars tvingar djurhållningen rakt åt pepparn...   Inget av detta har "gått in i mig" på djupet sådär så att man förstår med hela kroppen, ni vet. Och man kunde ju trott att jag som ändå är uppfödd på landet borde ha förstått lite bättre, eller hur...
Men nu först har det alltså gått in i mig hur vårt agerande medför lidande... och det gör sååå ont att tänka på!!!


- Tjoho!!! Sisten hem är en liten latmask!

Jag har valt att illustrera dagens tankar med kalvar. Mjuka små Bambis med pickande hjärtan, stora bruna ögon och en mjuk liten fuktig nos.... Men det kunde lika gärna ha varit lamm eller kycklingar eller griskultingar et c. Titta ordentligt på bilderna på dessa små ljuvliga varelser, visst påminner de om vilka husdjur som helst - och inte skulle man vilja behandla dem på annat sätt än med stor kärlek. Självklart har de lika mycket känslor som våra husdjur och "förstår" lika mycket som vi tycker att våra älskade husdjur gör!

-Oh, vad läskigt det där var, mamma... bra att du vaktar mig.

Visst vill man ge även dessa djur bra mat, yta att leka och vistas på, naturliga boendeförhållanden mm. Och visst blir man ledsen när man ser de två små kalvarna nedan som fråntagits sin mamma, för att vi människor vill åt mjölken (som vi faktiskt inte behöver dricka i såna mängder som vi gör)... Vi skulle väl aldrig i världen tänka oss att ta hundvalpar eller kattungar från sin mamma när de är endast något dygn gamla? 

- Hjälp, var är mamma   jag är rädd... Ser du henne??

Jag har fått en del irriterade kommentarer på ett inlägg tidigare i veckan när jag skrev att man skulle välja naturbetande köttdjur, kontra kött från djur som ges kraftfoder (som gör att djuren växer fortare än normalt, mm) och jag kan förstå att en del känner sig utpekade och därmed tvungna att inta försvarsställning.

Min ambition har inte varit att peka finger åt någon, utan att förhoppningsvis öppna några fler ögon inför ett mycket större livshållnings-problem som är långsiktigt ohållbart pga alla negativa sidoeffekter på hälsa och miljö. Jag menar att vi absolut behöver äta kött, men kan välja att betala mer för en bättre och mer hälsosam köttbit i affären.


Det är du och jag som konsumenter som kan ge djuren ett bättre liv,

inte bönderna.Och om jag varit såhär avstängd från djurens verklighetså måste det finnas många fler som liksom jag inte riktigt förstått att vi själva måste agera och inte vänta på något tecken från "staten" eller så.
Vi konsumenter måste ändra våra val och skaffa oss mer kunskap om hur maten kan gör oss sjuka eller friska beroende på vad vi väljer....
Låt inte priset styra, utan kunskapen om maten och dess återverkningar på vår och våra barns hälsa.Jaha, så har jag gjort det igen...
En sen fredagkväll sitter jag och knappar iväg ett 
sånt här litet lättsamt inlägg;-)


Ha en fin helg alla,
kram H.


PS Och hur hänger allt det här ihop med min LillSyster mm? Ja, inte vet jag...
Jag har ännu inte fått ihop alla delarna... men det kommer att visa sig så småningom,
det är jag helt säker på:-)


30 kommentarer:

Pilgrim sa...

Bra inlägg och jag förstår inte att någon kan bli upprörd. Bra, jobbat H! och grattis till systerdottern!
Ha en bra fredagkväll!
Kram Hélena

Rosor och ruiner sa...

Då får man säga grattis moster! vad mysigt med en bebis! Skall den månne få ett kungligt namn =)
Fina bilder på kossorna, ja dom hade det nog många gånger bättre förr, och jag har också svårt att förstå att folk blir så upprörda över att du skriver inlägg om att välja så naturliga råvaror som möjligt... Nu ser vi fram emot dina åsikter i LCHF-frågan =)

Anna H sa...

Först ett stort grattis till systerdottern. :-)

Och så vill jag säga att jag uppskattar dina senaste inlägg. Sedan vi själva skaffade höns så har mina tankar kring djurhållning inom matindustrin växt och rör sig liksom dina.
Glad hörde jag på nyheterna idag hur Sigtuna Kommun har fått rätt i Kammarrätten i Stockholm då de har velat ställa krav på de företag som leverar mat till förskolor, skolar och äldreboende.
Så här skriver jordbruksaktuellt:
Kammarrätten gav Sigtuna kommun rätten att ställa krav på bland annat kortare tider för transport av djur till slakt, bedövning av alla djur innan slakt och nej till slentrianmässigt användande av antibiotika i djurfodret sina upphandlingar.
Hela artikeln kan man läsa här:
http://www.ja.se/?p=40119&pt=105&m=3433
Ha det gott!
/Anna

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Hej Anna!

Jo, jag hörde det på nyheterna. En fantastisk seger, och märkligt att de ska behöva strida för dessa ganska små krav ändå för hälsan på deras minsta kommuninvånare.
Och visst drog man på smilbanden då nyhetsläsaren sa att de bstämt att "domen inte skulle överklagas"...:-)
Det hade just sett fint ut, om företagen överklagat... Nä, vi vill att djuren ska lida... åka omkring länge inför slakten... käka merantibiotika.. tssss;-)

Vita rosor och förgätmigej sa...

Fina Hillevi! Vi får flytta ut till en bondgård både du och jag! Självhushåll är the shit! ;)

Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Sedan gör ju vissa mer än andra, men det behöver vi inte gå in på just nu. *hehe*

Varmaste bamsekramen/ Anna

ulla laiho sa...

Ändå har vi bättre djurhållning i Sverige jämfört med många andra länder. Men uppfödning av kor för mjölkproduktion har ju minskat stadigt i vårt land under många år. Även kor för uppfödning av kalvar minskade förra året. Men trots det äter vi mer kött och eftersom vi inte är självförsörjande längre, måste detta importeras från dessa länder. Det säljs dessutom till lägre priser i våra butiker än det svenska köttet. Plånboken styr ...

Märit i Mariehem sa...

Grattis till mosterskapet! Bebisar är underbara gåvor!

Så fint du sätter ord på känslor som många av oss har!
Försöker att handla så djurvänligt som möjligt.
När man, som vi, har egna höns, frigående på gården, och ser vilka behov de har av rörelse, så vill man bara gråta vid tanken på alla hönsfabriker. För att inte tala om de "djurvårdande" bestämmelser och lagar vi har. Vilket blaha och skämt!
Detsamma gäller ju de flesta andra djur, som föds upp till mat.
Man förstår inte hur människor är funtade, som kan behandla djur på det sättet!

Pia Gustafsson sa...

Dina ord berör mig djupt och innerligt. Visst är det fantastiskt när nya liv föds och din koppling till vanvård eller konstvård av djur är ju helt naturligt. Det tar ju tid att fatta vad som händer och jag drar öronen åt mig mer och mer för var dag. När man kan välja så försöker jag att göra det och det kan inte hjälpas att det faktiskt smakar bättre och känns bättre om jag väljer ett alternativ som gynnar djuret. Jag kanske vill nog inte bli vegetrian inte ännu i alla fall men ska banne mig tänka efter- före. Härligt med sådana som dig som reagerar och agerar. Stor Kram/ Pia P.s. Läste din intervju igår i "fixa vår" Nice!

Mina Gröna Tankar sa...

Har egentligen ingen kommentar på ditt lättsamma inlägg så här en sen fredagskväll, tidig lördagsmorgon, mer än...en stor medhållande tyst kram.

Ninni sa...

Jeg blir så glad hver gang jeg møter dyrekjære mennesker, takk til deg søte Hillevi for de vakre tankene dine! Du er en ekte dyrevenn :) Jeg ble rørt!

Det er så sant som du skriver, forbrukere er med på å bestemme hvilken type produsenter vi vil ha. Dessverre har mange ikke råd til å kjøpe økologiske dyreprodukter eller egg fra frittgående høns. Myndighetene har en viktig jobb å gjøre her med økte subsidier til bønder som driver økologisk/frittgående dyrehold! Holdningene til dyrehold/rene produkter er på glid i riktig retning og forståelse for at dyrene produserer bedre kjøtt/melk når de har det bra og ikke blir flasket opp på kraftfór på samlebånd. Så får vi håpe at flere og flere satser på dyre- og naturvennlig dyrehold slik at tilbudet blir enda større enn i dag.

Ja! Husdyr har krav på samme behandling som kjæledyrene våre, ikke det at de skal opp i sengene våre om natten da ;) Du peker på et viktig aspekt! De har samme følelser som kjæledyrene våre. Det er jo så logisk, tar vi oss av dyrene på en human og respektfull måte, får vi så mye igjen for det. En glad ku gir mer og bedre melk.

Aldeles herlige bilder som gjør meg varm om hjertet :)

Gratulerer med tantebarnet ditt :) En stor lykke :)
Dyrekjær klem fra Ninni

Vårt röda hus sa...

Hurra för dej! Så tänkvärt och klokt! Många är vi som med skygglapparna på kollar vem som säljer billigaste fläskfilén. Vill inte tänka på hur den grisen haft det innan...
Du har bidragit till att jag ska lägga av mina skygglappar och verkligen, verkligen, tänka på vad jag stoppar i varukorgen framöver! Hurra för dej!

Kramar Eva-Mari

Norrfrids Eija sa...

Hillevi!
Du sätter ord på mina tankar, det är absolut så och det är just detta man tänker på när man håller en nykläckt kyckling eller hjälper ett litet lamm till världen. God djurhållning kräver att bönderna får ordentligt betalt för sina produkter. Alla vi måste första att det inte kommer att vara staten som fixar utan att det är vi konsumenter som styr om våra svenska bönder ska kunna leva på sin gård och kunna ge djuren den omvårdnad som krävs för lyckliga djur! Oh jag tror jag måste maila dig! Tack för att du sprider detta budskap, vännen! Jag blev alldeles varm i hjärtat ska du veta!
Eija

Bondjantan sa...

Godmorgon Hillevi! Lördag morgon och jag äter frukost och läser i kapp vad som hänt hos dig. Har inte hunnit på hela veckan så jag har lite att göra! :-)

Och så skriver du om mitt hjärteämne! Kan det bli bättre en lördag morgon?! Jag sitter och nickar och ler, det finns hopp om mänskligheten. Du vet säkert vid det här laget min inställning och jag kan ju bara hålla med i allt du skriver.

Om jag kunde så skulle jag vara helt självhushållande men jag klarar bara av det delvis. MEn jag försöker verkligen att inte köpa kött och när jag gör det är jag mån om hur djuret har haft det för det påverkar även kvalitén på köttet. EKO is the shit!

LOVE U!/Bondis ;-)

Randi sa...

Tack för dina senaste inlägg..de behövs verkligen idag! Vi konsumenter har större makt än många tror. Och det är viktigt för framtiden att vi ropar till, när något går fel. Som tur är har vi möjlighet att köpa mycket vilt här och det är jag tacksam för.
Dina bilder och ord är helt underbara...njuter verkligen!!!
Önskar dig en skön helg!
Kram
Randi

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Huvvet på spiket, du har så rätt. Här köper vi eko och från gårdsbutik så mycket vi kan och har råd med...känns gott i hela kroppen med ägg & kött från gårdar med omsorg.
Tyvärr är det alldeles för många som ännu inte har råd att köpa (r)eko kött & grönsaker, men jag tror att ju fler vi är som gör det så kommer priset att påverkas positivt så att allt fler får möjligheten.
Goekram Moster-Hillevissan för alla fina tankar du delar med dig av.

The Secret Garden sa...

Härligt att få läsa om det här på din blogg! Hoppas att andra får upp ögonen också. Jag har själv funderat på varför folk måste hälla i sig såna kopiösa mängder mjölk, även när de är vuxna??! Det är rent idiotiskt att ta bort kalvarna från kon bara för att människor vill åt mjölken. Horribelt!

Och hur köttdjur behandlas...alltså jag blir så...tror inte att jag behöver berätta hur jag känner.
Många jag känner tycker att det är sååå synd om slaktdjuren och säger sig inte orka/klara av att se såna reportage i TV...MEN sedan går de i alla fall iväg och köper det billigaste köttet från utlandet och den billigaste skinkan från danmark TROTS att de vet hur djuret haft det!!!
Alltså samma människor som tyckte det var sååå hemskt och säger sig ALDRIG vilja äta sånt kött.

Kanske skulle man fösa in vissa folk i dessa djurfabriker och klä ut dem till en gris tex.....så får de verkligen vara med om hela kedjan och sedan kanske de inte är så skenheliga.

Och så detta med pälsdjursuppfödningen...som jag har haft uppe på min blogg. Att det är anmärkningsvärt och fördjävligt när folk visar pälsar från tex silverräv på bloggarna när de vet hur djuret haft det och själva säger att de är djurvänner!
Alltså, det tar ju aldrig slut med idiotin i samhället.

Tillsut frågar man sig om man ska fortsätta orka kämpa för djuren...men då brukar jag tänka att: även en liten vatendroppe kan urholka stenen!!

Tack för mycket läsvärda inlägg ! :)

Trevlig helg
//Boije

Anna-Maria sa...

Tack för tänkvärda ord, en stor kram till dig!

janana sa...

bellissimi!!!!

Anonym sa...

Underbara och tänkvärda ord! Så mycket som vi faktiskt kan göra alla till mans bara genom att förändra en liten, liten del i vårt köpmönster när vi handlar mat! Själv har jag inte köpt utländskt kött sedan galna ko-sjukan härjade, det öppnande ögonen på mig! Säger som tidigare, hellre sällan och av god kvalitet än ofta och billigt exporterat. Blir lite illa berörd när folk höjer LCHF till skyarna utan att ha hela bilden. Har svårt att tro att folk som föjer LCHF och äter enorma mängder kött alltid köper eko eller naturbeteskött (om de inte är väldigt välbärgade förstås!). Vissa mår säkert bra av att äta enligt denna metod, men jag tror ändå att en balanserad kost är det bästa i längden, både för hälsan och miljön. Hemma äter vi mycket "medelhavsmat", frukt, grönt, olivolja och baljväxter och för all del kött, men då helst från närliggande gårdar. Kompletterar man det med tex vildfångad lax så får man en hälsosam kost för hela familjen och kan äta med gott samvete.
Angeläget ämne det här, med tanke på vilken påverkan bloggarna har på våra köpbeteende så kan vi säkert hjälpas åt att sprida en "naturbetestrend" :-) Eller så behövs det helt enkelt ett litet utbrott av Galna Ko-sjukan igen för att väcka oss...

Kram Susanne

Livet på solsidan sa...

Nickar och håller helt med! Tack för dina tänkvärda ord. Respekt!

Och tack för de ursöta bilderna på kalvarna! Jag fullkomligen älskar kalvar/kor och skulle gärna vilja ha en. Tror dock inte den skulle trivas så bra i garaget... ;)

Annika Christensen sa...

Hej moster Hillevi!
Helt underbara bilder!
Tänkvärt är det dessutom.
Jag är så glad för att vi har tillgång till mycket bra kött i våra trakter. När jag bodde i Stockholm åt vi aldrig griskött för var jag än handlade så smakade det inte bra. Det var på den tiden ängavallens som gällde om det fanns att få tag på.
Likas så med potatisen smakade inte alls som hemma.
Har man vuxit upp med självhushållning och en fiskaffär i källaren vet man hur saker och ting skall smaka.
Hoppas du får en underbar vårdag imorgon och tack för detta lättsamma inlägg.
Kramisar
Annika

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.


Heeeeeej alla rara!

Tusentusentack för alla rara ord och snälla kommentarer. Man blir alldeles varm:-)
Hoppas några ska känna sig nyfikna på att lära sig mer om ett mer hållbart livssätt och kanske börja med att välja bättre mat.

kramelikram H.

Tusenfröjd sa...

Så kul att du kikade in hos mig!

Så fint att läsa allt du skriver. Det är så rätt tänkt. Vi köper så mycket eko/krav man kan och hittar och det känns alltid rätt när man vet att köttet kommer från en "glad" gris/ko.

Ha en riktigt skön söndag / Liv

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag har funderat länge över det som dina senaste inlägg handlar om och jag har en son som är vegan pga etiska skäl. Han är mycket engagerad i djurens rätt och han ger mig kontinuerlig information och kunskap i ämnet. Det är bra och det får en att tänka sig för många gånger. För mig har det också blivit viktigare att äta mat utan tillsatser, det innebär ett ständigt läsande av innehållsförteckningar.

Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
Kram,
Regina

Susie på Stjärnarve sa...

Eftersom både jag och gubben är stora djurälskare - utan att vara vegetarianer - så har vi länge upprörts av djurhållningen nu för tiden. Vi köper därför ALDRIG något kött eller fläsk från utlandet, utan försöker hela tiden köpa närproducerat, alltså från Gotland och helst direkt från någon välkänd gård. Lyckas kanske inte alltid, men vi försöker i alla fall dra vårt lilla strå till stacken!

Lene sa...

Dejligt indlæg. Det burde ikke være så svært at spise mindre kød og så købe en ordentlig kvalitet, når man gør det.
Der burde også slås et slag for det enorme madspild der er i samfundet i dag. Det er utrolige mængder der bliver smidt ud hver dag.
Når vores drenge kommer hjem på besøg glor de ind i køleskabet og siger: Hvad sker der her?
Der er ikke så meget på hylderne mere, og det er ikke kun fordi de er flyttet hjemmefra, men vi får altså god mad hver dag - nu spiser vi op i stedet for at smide ud. Jeg bliver helt flov over at tænke på hvordan det var "før i tiden" for os.

Lotta sa...

Fina du! :o) Jag håller också på att vakna men som du säger så tar det tid att tänka om men huvudsaken är väl att det händer så småningom!

Kram

Anonym sa...

Jeg mener vi ikke har respekt for dyrene så lenge vi slakter og dreper dem bare for å tilfredstille våre ganer. Skal det lette vår samvittighet med å slakte disse dyrene bare fordi de har hatt et "friere" liv? De blir alle slaktet i tidlig alder, både kuer, kalver, okser, lam og fugl. Skal det føles lettere å slakte de dyrene som har et større "fengsel å ferdes i ? Skal det føles bedre å slakte kalven som fikk binde et bånd til sin mor ? Nei, mener jeg! Så lenge disse dyrene blir sett på som mat så blir de aldri frie. Vi trenger faktisk ikke å spise kalvestek for å holde oss selv friske. Og skulle alle mennesker på jorden spise like mye kjøtt som vi gjør, så trenger vi 2 hele jordgloder ekstra til dyrehold! Vennlig hilsen E

Ninni sa...

Jeg kan i prinsippet være enig med en anonyme i siste innlegg, men jeg vet også at med et humant dyrehold har husdyr et verdig og godt liv. Slaktemetoder er en annen side av saken som også trenger fokus.

Mennesket har til alle tider spist dyr, det er vel naturens lov. Dyr spiser også dyr og i den frie natur finnes ingen nåde eller omtanke. Så lenge vi gir våre husdyr optimale forhold med utgangspunkt i deres behov, må det være lov å produsere kjøtt. Jeg mener at fokuset må være her.

Et så restriktivt syn som i forrige innlegg er umulig å gjennomføre på verdensbasis. Men det er flott å ha et synspunkt og leve deretter! Jeg var også vegeterianer noen år før jeg fikk barn. Men fordi det er stoffer i dyrs muskelfibre som barn i oppvekst trenger byttet vi over til et kosthold med kjøtt. Jeg regner med at du ikke spiser egg heller. Forholdene for fjærkre har jo vært bestialske. Selv om det er bedrete forhold, er de på langt nær optimale.

Å la dyr gå fritt på et stort område gir stort sett beskyttelse fra det usikre livet i naturen hvor de kan risikrere å bli revet i filler av et større dyr. Naturens lov er grusom... Dyr vi holder som husdyr får pleie og behandling ved sykdom og mange lever et lenger og bedre liv enn i den frie naturen. Bøndene er selvsagt klar over at et godt kuliv gir bedre melke- og kjøttkvalitet.

Det er svært mye å gjøre for å fremme dyrs velferd. Dyr på sirkus, pelsindustrien og forsøksdyr ikke minst - disse lever liv som er under en hver kritikk! Dyr lider hver dag pga menneskers pengegriskhet og ufølsomhet. Setter man forsøksdyrs liv opp mot husdyrs for kjøttproduksjon, vil man se at husdyrene lever et luksusliv. Som Hillevi sier; det er VI som forbrukere som bestemmer. Vi kan velge å kjøpe sminke fra dyrevennlige produsenter og la vær å kjøpe pels. Så enkelt bare man er litt bevisst! Det finnes fullverdige alternativer bare vi gidder å bry oss. Mange tenker ikke over disse tingene, det er viktig å bevisstgjøre folk!

Dyr er prisgitt mennesket, det er naturens lov. MEN! Det er et stort men. Det er opp til mennesket å forvalte 'makten' vi har over dyr med ansvar for dyrenes velbefinnede.

Politikerene må være første nedslagsfelt når det gjelder bevisstgjøring. Drømmen er at bønder med dyrevennlig husdyrhold får økte subsidier slik at mat fra disse produsentene ikke blir dyrere enn annen mat. Da er jeg sikker på at flere og flere bønder vil velge en slik drift.

God søndag til elle dyrekjære!

Hem Ljufva Hem sa...

Helt underbart inlägg. Precis som om jag kunnat skriva det själv. Så glad blir jag av att läsa att det finns fler med samma tankar som mig själv ang. våra slaktdjur och djurhållning. Man skäms över att vara människa. Djuren har lika stor rätt som vi att leva ett bra liv och det är vi som har ANSVARET. Nog känns det mkt bättre att sätta tänderna i kött där man vet att djuren haft det bra ända fram till slakt och jag skulle gladeligen betala för det...
Kram Kicki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...