Inlägg med innehåll av...

allergi allé altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering färg färgstarkt fåglar förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gästdesigner gång gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt växthus växttunnel växtzon vår vårlök woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

Uppdrag Trädgård

.
Jag jobbar i mitt företag, Stocksund Garden Design som ligger precis norr om Stockholm. Här designar jag  trädgårdar och är också projektledare för större trädgårdsprojekt.
Maila mig om du har frågor info@stocksundgarden.se

Du hittar fler inlägg som visar mina jobb i bloggen.
Nedanstående är ett litet urval.



Ny entré - make over


Det här är bilder från en kund vars trädgård jag ritade förrförra året, och som anlades våren därpå.
Rakt fram från den stora uppfarten såg man rätt in till grannen i öster, där de brukar ha sina  bilar uppställda bakom stora granarna. (Vi har alltså passerat själva husentrén och ska snart svänga av mot höger till "källaringången/groventrén" längs gången av ölandssten. Fult cykelskjul till vänster)


Nedan ser vi samma cykelskjul rakt fram, och källaringången/groventrén är nu till vänster bakom  vedstapeln där, som man också byggt ett litet tak över. En ganska vanlig syn på en bortglömd sida av huset. Lite gräs, en vedstapel och något buskage. De tre fönstrena på denna sidan går alla till köket och matplatsen, så därför kändes det viktigt att lösa den tråkiga utsikten mot en lite "skräpig" granne som renoverat på sitt hus i flera år. 


De två första bilderna från hösten då jag fick uppdraget som skulle påbörjas kommande vår. Under vintern besökte jag trädgården flera gånger för att "känna in mig" och lära känna familjens behov genom samtal.
Jag ritade så småningom en skiss på hur det skulle kunna se ut och familjen tyckte det kändes rätt för dem.
Som ni ser har jag tänkt att gången skall vara en rejäl yta som ger en mer definitiv rikting än vad gräsmattan gör eftersom detta är den väg man går för att komma till baksidan av huset/poolområdet. Jobbet påbörjades på våren så nu ser man ännu bättre att grannen "bor nära".
Jag tyckte det skulle vara fint att plantera en hög häck ett par meter från staketet eftersom familjens stora hund brukar gilla att "gå på toa" där och då kunde han göra det "bakom häcken" så att säga. 


Cykelskjulet fick sig också en slev av förändringens vindar när jag ändå var i farten. Gången ner till källaren bytte material från ölandssten till granit och den forna gräsmattan blev en grusyta med stor härlig rabatt mot den välvda häcken. (Här blommade miljoner narcisser i våras.) Grusgången smalnar av för att lugna ner energierna mot den kommande uteplatsen när man rundar hushörnet.
Till höger på nedanstående bild ser du att jag planterat avenbokshäck och bakom den syns en liten stepping stones-gång så att man kan sig ner bakom häcken och hunden kan springa runt häcken när han är "färdig":-)


Här nedan  ser man hur ytan bakom huset också har grävts ur och ska bli en jätteuteplats på nästan 80kvm.. Om du räknar till tre pallar (från höger) så är det där avenbokshäcken så småningom skall "sticka in", alltså snett mittemot staketet till källaren.


Här nedan en bild på stepping stones-gången. Man ser både slutet av den välvda häcken på vänster hand och början på häcken som skall "runda av" och "rumma in" uteplatsen till höger där. Förutom att gången naturligtvis kan användas är det en viktig utsikt från köksfönstrena/matplatsen.

  
Och nedan en bild på den stora uteplatsens vänstra hörna och utsikten ner mot poolområdet. Poolhuset har också fått sig en make-over, den hade annan färgkombo och stora fönsterpartier runt om så det kändes som ett akvarium. Vi bytte färg och byggde igen de bakre fönsterpartierna, så blev den mer mysig att använda. (vill du se mer från detta projekt så gör det här)


På den sista bilden så står jag  längst bort med cykelskjulet i ryggen, källarnergången till höger, rakt fram skymtas poolhuset och spaljén som avslutar poolområdet.  Den lilla sittbänken ser man från uppfarten och huvudentrén, det är inte meningen att man ska sitta här, men det ser lite gulligt ut både från köksfönstrena och när man kommer som gäst och ska hälsa på. Dessutom så används källaringången varje dag, så det var viktigt att denna sida blev så mysig som möjligt av den anledningen också.

Avenbokshäck och en mullig rabatt med vanlig flocknäva som marktäckare. Såhär i juni blommar alliumen, senare i augusti kommer  solhatt och astilbe att ta över på höjden. Knappt synligt är den vitblommande lagerhäggen  (Prunus laurocerasus 'Mano') närmast häcken bakom flocknävan. Till vänster om gröna bänken , överblommad vit bollviva (Primula denticulata 'Alba') och vanlig gul daglilja (Hemerocallis lilioshadelus) som strax ska börja blomma efter allliumen är över.
Det är nästan svårt att förstå att detta bara var en gräsmatta en gång i tiden. Jag tycker lösningen känns naturlig. Visst skulle man kunna löst uppgiften annorlunda med en slingrande gång osv osv osv, men ibland får man avstå småmys för att "the big picture" är viktigast. Och denna lösning var bäst i denna trädgård och för denna familjens behov.




::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



Växthus och vita bollar.

Hos en av mina kunder ser det ut såhär i april-maj, bilden är lite ljus, men tänk er bollvivor (primula denticulata Alba) överallt överallt... Man vill bara gå omkring och toknjuta av allt det vita. Tillsammans med den vita brunneran (en slags förgätmigej) så är det fantastiskt vackert. Tänk o få sitta i växthuset under kristallkronan och titta ut på det landskapet! 




Bredvid växthuset har jag planterat ett av de bästa och tidigaste prydnadsgräs, Brokbladigt tuvrör (Calamagrostis acutiflora 'Overdam') som är en perfect partner till den varmvita tulpanen Purissima. När tulpanen blommat över kommer prästkragar, vita aklejor och senare en vit höstanemon att ta över- lite vilt sådär i det bokbladiga gräset...


Det som ser blått ut i bakgrunden på den vänstra bilden är egentligen mörklila. Det är en helt vanlig doftviol (viola odorata) - bästa marktäckaren, nästan vintergrön.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



Cement Make Over - Före och Efter


Jag är oerhört förtjust i cement.
Den råa ytan och möjligheten att forma och skapa former i ett så hållbart och robust material är härligt!


Familjen tyckte att det var svårt för gästerna att hitta entrédörren som finns på mellanvåningen bakom det horisontella räcket. Lite svår att se! På undervåningen fanns ett tomt kontorsrum, där alla gäster ringde på.... Titta på den undre vänstra bilden, så förstår du hur det såg ut.


Dessutom utgick gången/trappan till huvudentrén i en rät vinkel från den gamla gången
(som gick rakt mot kontorsdelens dörr). Se undre vänstra bilden.
Jag svängde entrétrappen och ritade några stora planteringslådor i cement, som dels begränsar hur man tar sig mot huvuddörren från vägen där brevlådan står,  dels utgör sidan till den omgärdade sittplatsen på gården, så att rummet kunde hyras ut.
Gräsmattan togs bort helt och ersattes med 50cm plattor och ett varmfärgat grus (sk sjösten). Stepping stones i gruset gör ytan mer levande och markerar en rörelse.



Det här är utsikten från trappavsatsen nedanför huvudentrén. Bilden ovan till vänster är "före", sedan "efter"...


I denna låda skall det planteras lite skuggtåliga växter och grafiska buxbomsolitärer.




Sex planteringsgropar tänkta för stora bambu (har blivit ett par magnolior... ser jag:-)


Ett grått litet projekt som jag ritade i höstas.





I love cement (also). The raw surface and the flexible and yet sturdy material is wonderful!
This family had a problem with the entrance, which is located at the middle floor. Everybody turned up at the door of the empty office space below. I turned the path to an angle towards the street, and made a few big planters that double up as borders for both the pathway up, and borders for the downstair seatingarea. My idea was boxes and bamboo, but I see that a couple of magnolias has found their way here:-)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



Bara några detaljer...

Emellanåt handlar mitt jobb om att ge förslag på material mm, och en varsam styrning av tankar och önskemål. Många husägare börjar bli mer o mer införstådda med att rätt material och uttryck till en speciell arkitektur eller tidsepok förhöjer husets värde.
Den här familjen hade bott i huset ett tag och ville nu "göra om" entrén och även tillföra lämplig trädgårdsbelysning.


 Den låga fina naturstensmuren muren hade satt sig och höll på att rasa samman. Jag hade gärna sett att den hade restaurerats och behållits, men ibland får ekonomin (och tiden!) styra.


 Istället anlades en låg buxbomhäck på krönet, och slänten har fått kaukasisk daggkåpa - alchemilla epipsila. Detta är en sort av daggkåpa som är något mindre än jättedaggkåpan, men behåller bladen vackrare och blomningen längre (självsår sig heller inte lika ymnigt...)
Ett helt igenom bättre alternativ i trädgården alltså. En familj med större trädgårdsintresse hade kanske valt en mer varierad, isåfall mer skötselkrävande, slänt... Den här familjen vill inte alls arbeta i sin trädgård.


 Trappan breddades till 150cm, och materialet blev natursten, i detta fall granit, nästan det enda material som kan användas till ett sådant hus... Den gamla trappan var i rödtonad s.k. sjösten, ett ytmaterial som jag faktiskt inte kan tänka mig någonstans....


Så småningom kan man också byta ut gruset till smågatsten om man har lust att ytterligare skapa mervärde i sin boendemiljö. Grus är annars rätt här, men det är ju lite besvärligare att skotta snö på en grusgång än på en stenlagd gång.
Belysningen är inte på plats, men det blir låga pollare i koppar med ett indirekt nedriktat ljussken, det bästa valet för en god belysning vid gången.




It's all in the details...
Many times my work is just giving advice on what to use when changing materials. This family wanted their entrance to become more in line with their house. I proposed wider steps in granit and also a border of granit. I would have preferred to restore and keep the small retaining wall, but sometimes harsh economy prevails... Instead a small hedge of box and the slope covered with alchemilla epipsila. Sometime in the future the family can choose to change the gravel to granit setts. Although gravel is in keeping with the house, winter maintenance is easier with setts or stone slabs. 
...oh dear, already wednesday...:-)


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



Altan - uteplats inspiration.


Jag har en hel del projekt som jag skulle vilja visa er - om jag bara fick lite ordning på alla foton...
I helgen gjorde jag i varje fall iording ett altan eller uteplatsprojekt som jag påbörjade vintern/våren 2007-2008.


Så här såg altanen ut när jag kom till platsen... Ett stort flak på ca 5x11 meter som kändes väldigt öde, trots alla möbler och krukor. Den levde ett eget liv utan känslomässigt samband med varken trädgården eller huset. Inget ställe man längtade att gå ut till precis...
Området till vänster om flaket, upp mot berget var en helt bortkastad yta. En lång smal oanvändbar "gång" mellan berg och altan. Dessutom låg barnens lekyta mycket svåråtkomligt ovanför berget...


För att lösa krukproblemet så ritade jag dit stora planteringslådor, som fordrades med frigolit. Frigoliten gör att temperaturväxlingarna inte blir så stora, och förhindrar att jorden torkar ut så snabbt av solen. Lådorna har direktkontakt med marken, vilket gör att mikrolivet i jorden kan fortgå på ett för växterna (och ur skötselsynpunkt) bra sätt.


I planeringen funderade jag på om man skulle ha ett enkelt tygtak på ståltrådar för att kunna skydda sig mot solen, men bestämde mig för att stora solparasoll skulle bli mysigast.


En del klätterväxter skall så småningom klä in stolparna, framförallt vildvin men också den vanliga storblommiga blålila Jackmani klematisen. Sååå snygg till svart:-)
Här nedan ser ni att jag också utökade sittytan med en "övre" sittyta på drygt 15 kvm. Denna lösning tog också bort den smala "gången" mellan berg och altan, och gjorde det möjligt att nu enkelt forcera berget upp till barnens lekyta.


 Här är altanen ur annan vinkel, från huset. Som en öde ö....
Altanen ligger liksom och hovrar ovanför marken. Man undrar... bor det nån därunder?


Och så här blev det från denna vinkel...



Närmast huset har en liten rabatt anlagts för alla örter till matlagning. Den kunde ju gärna varit bredare/större men berget ligger nästan i ytan här, så det bidde inte plats för mer.
Se också vad storgatstenskanten mot altanen gör för att liksom "grunda" altanen mot marken. Hade det varit en annan hustyp så kunde jag valt cementplattor eller marksten.

Ja, det var det hele gott folk.
Over and out för idag...


Patio - seating area inspiration:-)
I've got quite a few projects just waiting to be taken care of... That is if I ever got around to sort out all my photos:-) Today I sorted a project that I started 2007... A big patioarea (but too small for this family), which I enlarged into two levels, added big planting boxes and a simple pergola to make more cosy.
That's all for today.  Over and out.

.........................................................................................................................................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...