Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

fredag 25 maj 2012

Vatten i trädgården - hur svårt är det?

Ska man, eller ska man inte önska sig vatten i sin trädgård? Många av mina kunder vill ha pool eller en vacker damm (modell större) och jag får ofta frågan om det är mycket jobb med detta..
Ingen aning, jag har själv inte haft varken det ena eller det andra, om man inte räknar in den naturliga dammen som fanns nere vid bäcken när jag var liten.. och den var det väl inget jobb med - inte som jag minns i varje fall:-)) Jag fiskade mest i den... små mört till katterna. Men jag gillar verkligen tanken på vatten i trädgården, man tar liksom ner en bit av himlen till marken!


Nu fiskar jag efter era egna vattenblänk eller dammar som ni gjort och visat bilder på. Bildlänka er längst ner, eller skriv en kommentar och berätta om era erfarenheter!


Man kan få en finstämd damm även på en skogstomt eller halvvild tomt som min. Älskar den här dammen!
Att den sträcker sig in under trädäcket är bra för att hålla tempen nere i vattnet, bra för fiskar!
En mild lugn bäck i trädgården är fint! Jag gillar det vilda rifsrafset runtomkring den.
Eller en vildare bäck med flera små fall. Den energin kan ju också vara bra i vissa fall,
en del behöver just det här lite vildare för att trivas i sin trädgård!   ...inte jag dock:-)


Men ni som har vatten i trädgården... hur mycket jobb är det egentligen med detta? Rör det sig om någon timme per dag eller någon timme i veckan? Kan man resa bort från sin damm under sommaren, eller behöver den passning?? Och är näckrosor svårt att få att trivas? Jag har ju läst en hel del om detta, men känner ingen som har egna erfarenheter så då är det svårt att uttala sig tycker jag...

En damm precis vid altanen, jättefint och stillsamt, fint också om man har fiskar i den.

Själv har jag bara vatten i lågt, väldigt vid (vitt?) ekfat - det är jättemysigt. En av sönerna köpte en liten dim-maskin till dammen för några år sedan då han tyckte vi skulle ha det mer japanskt i trädgården (nu blev det inte mer japanskt, eftersom jag inte riktigt gillar att ha det allt för tillrättalagt, eller hur man annars ska förklara ogräset här...;-))

Min favorit den här också... Såå vackert med denna stilrena damm i skuggan av träden.Men kanske lite väl
opraktisk för mig som älskar det praktiska (det praktiska kanske är tråkigt men spar mycket tid..:-).


Det var det hele för ikväll,
ha det gott i värmen!

Och hjälp mig gärna med era egna erfarenheter, skriv en kommentar eller länka (härnedan) till ert eget vatteninlägg (klicka på BlåGrodan).


(Om du vill länka tillbaks och vill låna bild - valfritt - så använd bilden med vattenkannorna, uppe i marginalen. Thnx mdarlings!)


Pool, strand, balja eller damm spelar ingen roll:-)
Vi vill se en massa inspiration och kanske läsa om era erfarenheter! Kramkram!


PS Alla bilder i inlägget härifrån.


12 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Skickar en länk med våra mini vattensamlingar! Kul idé och trevlig inspirationsbank. Kram Pia

Lisbeth (countryliv) sa...

Jeg har altid ønsket mig et spejlbassin og i efteråret gik ønsket i opfyldelse. Det er et vandspejl på ø3m midt i græsplænen.
Jeg linker til mit indlæg hvor det er beskrevet hvordan det er udført.
Det er først nu i maj at græsset er nogenlunde genetableret og jeg er simpelthen så glad for det - det er blevet fuldstændig som jeg havde drømt om.

Anna Vattenkanna sa...

Toppen med vattensamling :-D. Skickar länk till en artikel på sajten Bygga Hus eftersom där är "allt" om vår damm.

Kram

Unknown sa...

Tak .... woda w ogrodzie .to życie ,mam małe oczko i jestem z niego bardzo zadowolona .ale u Ciebie na fotkach ,to prawdziwa poezja ...pozdrawiam.

Anna Vattenkanna sa...

Jag igen! Kom på att jag gjort ett inlägg om alla mina vattenhål - små som stora - och länkar det också.

Kram

Cattis och Eiras Trädgårdsdesign sa...

Jag har ju en damm, som nu firar 10 års-jubileum. Kom på dock att jag aldrig har bloggat om den, den swischar liksom bara förbi på bilderna då och då...

Vi har pump och filter och ett vattenfall och ca 1 miljon grodor (de hittar hit på något sätt). Näckrosorna växer bra, trots att dammdjupet nu bara är ca 30 cm i djuphålan. Det är den sorten som klarar 20 cm djup. De växer så mycket så att vi får dra bort bladen då och då annars hade man inte sett vattenytan.

Inte sååå mycket jobb, men pumpen slammar igen då och då av vissna löv och geggamojja och då flyter den upp och så får man rensa den, sen funkar allt igen. Och sommartid får man håva upp trådalger (bra näring för rabatterna). Så, 1 timmes pyssel i veckan kanske under växtsäsongen och så lite pyssel på våren och senhösten. Vår damm är ca 4 kvm.

Kram

Katarinah sa...

Hej!
Om man får balans i vattnet, dvs inte för mkt näring, ljus och värme som ger algtillväxt, skulle jag vilja säga att jobbet är lika litet som med din barndoms naturdamm.
Filter och pumpar och andra attiraljer är då onödiga.
Jag har hand om två dammar som funkar helt utan skötsel, i princip. Den ena lägger jag en timme om året på för att fiska löv.
Balansen fixas tex mha av näckrosor som skuggar.

Fia sa...

Nä, hur svårt kan det vara! Dammduk som syns är a och o att gömma. Stenar och singe funkar bra för mig, fast inga av mina dammar är helt perfekta, skulle gjrt vissa saker annorlunda nu, eller inte alls hos en kund (som att fästa du mot berg...) Det enklast är ändå en vattensten. Man kan ju ha dom i anslutning till damm, borrat hål igenom en natursten och vatten som sipprar ner. Eller bara balja och pump nergrävt. Hr är min gamla slipsten när uteplatsen var nyanlagd. Betydligt mer växter nu... http://tradgardsalskare.blogspot.se/2011/02/min-uteplats.html
Förresten, ica´s trädgårdbokserie har en bra dammbok tycker jag. "Trädgårdsdammar" heter den.

Lisbeth (countryliv) sa...

Hej igen
Nu har jeg lavet et indlæg med mere up-to-date billeder af mit runde spejlbassin og opfordret andre til også at linke her hos dig - jeg synes det er så inspirerende at se de forskellige ideer:)
Knus Lisbeth

http://countryliv.blogspot.com/2012/05/stemning-ved-mit-spejlbassin.html

Lisa sa...

Vår damm är 1,5-2m i diameter och djupaste delen mäter ca 80cm. Vi har en bäck som rinner ner till dammen och ger det härliga porlandet :) En pump med filter fixar sätter snurr på det hela. I dammen finns en näckros som täcker ytan i djupa delen. Där det är grundare finns ett par olika gräs. På våren är det ju lite extra jobb med vattenbyte och rengörning. Någon växt vid kanten kanske behöver flyttas, men annars kollar vi mest så att det inte läcker ut vatten och så håvar vi upp skräp. Hur enkelt som helst! Salamandrar trivs utmärkt och blir bara fler med åren. Helt klart värt den lilla jobb insatsen!

Annika Christensen sa...

Hej hej!
Bidrar med vår naturliga bäck. Som sköter sig själv förutom att man får plocka skräp som en del människor slänger, usch och fy för dem.I bäcken finns både lax och kräftor. Bäcken har en kanal på andra sidan och mellan kanalen och bäcken finns det en laxtrappa.
Ni förstår säkert varför vi köpte denna trädgård. Imorgon blir det pick-nick vid bäcken.
Vi forskar just nu i hur vi skall få dit turbin som kan alstra el.
Är det någon som vet något om det så tipsa gärna. Om vi kan få till det så kan vi värma upp uterummet under vintern med hjälpa av det vattemfall som blir under uterummet.

Allt väl med dig annars?
Är inte ute och bloggar såofta just nu så jag har ingen koll på mågonting känns det som. Saknar det faktiskt men man kan inte hinna allt.

Kram till duktiga dig.
Annika
Som har lite svårt för att skriva för jag skar bort en bit av pekfingret igår. Aj aj säger jag.

Cattis och Eiras Trädgårdsdesign sa...

Hej,
nu har jag äntligen bloggat om vårt dammbygge som vi gjorde för 10 år sedan och om våra erfarenheter av att ha damm :-D

Kram, Eira

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...