Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

måndag 16 juli 2012

Ingen torv i rabatten! Recept på egen rhododendron jord.

Nu när jag ska anlägga en ny rhododendronrabatt så kommer jag att blanda min egen surjord. Det blir en blandning av befintlig jord som är en sandblandad jord med inslag av lera och en del "strunt från fyllnadsjord". Till detta tillför jag barkmull, kogödsel och en del lövkompost och grenklipp från ek. Även stora bitar ek gräver jag ner ca 20 cm under rötterna. Där lägger jag också ett lager kogödsel blandat med halvgamla löv för att berika jorden ytterligare med mikroorganismer och dessutom underlätta nedbrytningen av de större grenbitarna, vilket sker när man tillför bakterier och syre (från gödslet respektive löven).


Vi får se om jag hinner fortsätta med rabatten denna vecka... Jag har provat lite olika växter till rhoddisarna, jag hade ju tänkt ha bara bergenia. Men eftersom jag fick såå mycket bergeniarabatt mittemot denna rabatt så vet jag inte om jag kanske skulle ha något annat där. Det lutar mot att fylla rabatten med flocknäva, men den där funkian (Hosta Cherry Berry) ser ju också väldigt läcker ut mot rhoddisen. 


 Fast när jag kollade mot bergenian som står längre till höger i rabatten så vann flocknävan. Den blev både lugnare och mer intressant med den grafiska skillnaden i bladform än den variegerade funkian.


I min egen trädgård är det alltid svårare att välja. Kanske beror det på att jag har möjligheten att välja precis "vadsomhelst" och oftast har en massa växter i stora krukor "på gång" som skulle vara skönt att bli av med istället för att köpa nya.... det gäller att inte falla för den enkla utvägen.


Hörrni, använd inte torv i onödan i trädgården. Välj barkmull som gör samma jobb!

Det pågår en diskussion om hur allvarligt problemet är egentligen. Själva brytningen av torv från torvmossar frigör koldioxid, dvs CO2 till atmosfären.11 kommentarer:

Johnna G sa...

Kära vän!
Det är bra att du säger till, jag kan ALLTID lära mig mer! Jag vill ju leva miljövänligt och då är kunskap bra :-) och inte blir man väl fullärd någon gång.

Sicken tur att jag "bara" köpte en säck med torv då... ingen mer torv här inte! Spännande artikel föresten, mera kunskap! :-) Men menar de vitmossa eller menar de lav? Har du koll på det? För ofta när folk pratar om vitmossa så pratar de egentligen om fönsterlav eller renlav.... men en professor borde väl ha koll?

/ Bondis!

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Bondis:
Det är vanlig mossa (grön) som när den förmultnar bildar torv. Vanlig mossa tillhör familjen Vitmossa (knasigt med färgen, men den syftar på den torkade mossan som då blir vit
Så när man talar om vitmossa/spahgnum så är det alltså vanlig grön mossa man menar här... Klart som korvspad:-)

Johnna G sa...

Tack!
Klart som korvspad!

Jennie sa...

En fördel med barkmull är ju oxå att den inte bryts ner lika snabbt som torv, vilket gör den mer ekonomisk...man behöver inte fylla på för att det sjunkit ihop/bryts ner :)

Ulrika sa...

Spännande läsning, jag skulle valt hostan, hostanörd som jag är! Använder barkmull och koskit till alla mina rabatter,hade ingen aning om det med torven, men nu vet jag! Tack för det.

Kram

Mias Trädgård sa...

Vad bra att du uppmärksammar torvens miljöpåverkan! Men det kan vara bra att titta på bl a kogödselsäcken med! Innehåller ofta väldigt mycket torv (uppåt ca 80 %) och inte så mycket kodynga (uppåt ca 20 %)! Sedan är det ju skillnad på den ljusa och mörka torven... Skulle vara bra med en bättre märkning av jordprodukter generellt, tycker jag! Men bra att du slår ett slag för barkmullens förträffliga egenskaper! Ha det gott! :) Mia

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Mycket bra påpekande Mia!

Köp helst kogödsel från de där som "gör egen" Även om man kan få in en del hö-frön så tar jag hellre det än torven. Och dessutom får man ju "the real shit" då. Till 100%....:-)

Anonym sa...

Jag bor i en skuggig skogsbacke omgiven av ek gran och rönn o massor av ormbunkari i Örebro. Använder alla mina löv o ormbunkar..
Rittar ofta efter barkmull närmjag är inne påplantmarknden, men det finns sällan attbköpa. Däremot finns det täckbark menndet är ju inte samma sak.
Jag har bara alv o morän i backen så att få ner nya växter är ofta jobb för en eller flera dagar. Jag ser att det har gett lysande resultatvatt marktäcka med ormbunkar underr roddisarna där jagvhaft problem med kirskål. Växtena håller fukten bättre och mindre gynnsamt för kirsen. Resultat är häpnandsväckande, från att ha haft bleka o ämliga plantor så har dom på 1,5 år blivit friska o gröna.
Låteer mycket intressant att ersätta torven ( som bryts ner väldigt snabbt ) med egen tillverkad roddisjord. Det ska jag testa i större skala här!
Marie Jander ( se fb).

Anonym sa...

Hoppsan, det där hade jag verkligen ingen aning om! Och jag som alltid försöker vara så miljömedveten :'( Det här ska jag verkligen ta med mig.

Plantjord innehåller väl också stora mängder torv, i alla fall som bas.

Du har förresten en award att hämta hos mig om du vill ha den, just för att jag alltid lär mig någonting nytt här ;)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vad du gräver och står i :-)) Fint blir det!! Smart med barkmullen. Har ingen surjordsrabatt. Än så länge :-) Men ett antal nyinförskaffade roddisar som just nu står i kruka. Å de ska ju ner någonstans snart. Lövkompost är så bra och går ju att fixa själv. Men riktig kogödsel är inte det lättaste att få tag på.

Kraaaam bästaste du!!
Charlotte

Anonym sa...

Hej.
När jag sökte på alternativ rhododedronjord hamnade jag på din sida här. Tur att vissa ord är samma på danska och svenska.
Du har ett mycket spännande alternativ tycker jag.
Jag håller på med att laga en surbundsrabatt och vill försöka undvika torv av samma orsak som du beskriver. Men jag har ett par frågår, bl.a. för att mitt svenska inte är uppdatterat (40 år sedan jag bodde i Sverige):D
När du skriver kogödsel, menar du då färsk från stallen, eller komposterat eller liknande från plantskolan?
Barkmull, är det bark som har komposterats i x antal år?
Befintlig jord, är det jorden som finns på platsen?
Kan du säga ungefär hur mycket av varje sak du blandar i?

Tack för spändande trädgårdssidor.
Olav.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...