Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

lördag 13 april 2013

Normer och förväntningar...

Hur långt får man tänja gränser? När går man över dem? 
I Sverige - precis som i många andra länder, men väldigt mycket just i Sverige - "får" en trädgård inte se ut hur som helst. Inte heller en balkong. Ja ni fattar, man bör följa normen liksom... 

Mitt bidrag till Årets Balkong på Nordiska Trädgårdar har delat publiken i två starka läger. De som verkligen ÄLSKAR min fantasi och gärna vill bosätta sig i den (de flesta), och de som tycker den är alldeles TOOO MUCH.
Väldigt få har gått förbi utan att TYCKA något. Och det är verkligen bra och KUL!

Det har varit väldigt roligt att stå i närheten och lyssna på alla sorts kommentarer, spontana förtjusta utrop, lätta suckar och eftertänksamma tankar kring mitt bidrag (som verkligen är MYCKET av allt).


"Kalasfat" som jag själv gör och säljer under namnet "Polkadot Girl"....


Min tanke var att visa ett uterum/balkong hos en familj som bor på ett mörkt, blåsigt läge och som inte är särskilt intresserade av varken blommor eller grönsaker... Men de älskar svamp, träd och mossa.
Dessutom bor de i en balkong (med inglasad vägg och under tak) som de har inrett med många loppisfynd. Ullmattor täcker golven och passar bra här, för de är tjocka och varma, helt enkelt utmärkta i en fuktig miljö på norrsidan.
Balkongen fungerar lite som ett ombonat extrarum och man kan fika där nästan året runt. Balkongen används också som ett spelrum, och yngsta sonen ligger ofta på golvet och ritar.


Mitt Balkongbidrag är flitigt fotograferat, speciellt vänsterväggen, ofta går det inte att komma fram till montern....


Av någon anledning har mitt bidrag provocerat. "Det är inte en balkong - det är ett vardagsrum" har jag hört flera gånger. "Så där mycket kan man ju inte möblera på en balkong" säger andra indignerat. "Det finns ju inga växter här" säger många "Det går inte att ha det så! ... skulle man bära in allt när det börjar regna då??"
Det är många där ute som helt enkelt vet bättre än jag, hur jag vill ha det på min balkong... ;-)

Några stycken ur publiken har blivit nästintill aggressiva och ifrågasättande (det har varit äldre kvinnor på 65+). Mycket intressant tycker jag! Att man inte gillart är en sak - att man blir så provocerad en helt annan.


Odlingsglädje behöver inte vara tomater i en hink, utan kan vara svampar i en låda...En bloggkollega uttrycker sig så här i sin blogg:
 Hillevis (Tankar från Trädgårdsmästaren) monter var full av prylar och väldigt kul att se på. Väckte härliga minnen! Björkstammarna gillar jag också. Jag får dock inte riktigt ihop balkongtanken med hennes trädgårdsdesign. Månne finns det ändå en röd tråd.

Svaret får bli:
Näe, det var inte tänkt att finnas någon röd tråd till min Trädgårdsdesign. Varför i hela världen skulle det finnas det?  En Balkong kan väl få ha en helt egen identitet, inte behöva jämföras med Trädgård?!* * * 

Mitt bidrag var tänkt som ett försök att peka  på den ängsliga normen "hur det bör se ut" som finns för balkong (och trädgård - men där har det börjat lossna mer) och det har det gjort.


Job well done, alltså... ;-)


Kram! Och varmt taaaack till alla som kikat in både här och på mässan!
You make my day!

20 kommentarer:

Hélena sa...

När jag såg din balkong tänkte jag direkt: Här har vi Hillevissan och mycket riktigt där var du :-) Tror det var svamparna jag tog det på ;-)
Jag hörde bara positiva kommentarer och en hel del var kvinnor över 65.
- Men oj, så läckert!
- Vad roligt!
- Så originellt!
Var kommentarer jag hörde. Svårt att fota och göra din balkong rättvisa var det dock så det är mitt enda klagomål :-) Du är grym!
Kram Hélena

Berit sa...

Tack och lov finns det folk som vågar rucka på både normer och förväntningar och ge oss nya infallsvinklar på odlande och skapandet!!Det är från dem vi får våra nya idéer i vårat egna skapandet i våran egna trädgård och balkonger.
Ha en underbar dag!!

Anna Vattenkanna sa...

Kul att du lyckats skaka om någras tankar om hur en balkong ska vara. Det är nyttigt för de flesta att behöva reflektera ibland. Extra roligt att din balkong fått känslor att svalla - både positiva och negativa. Folk har ju blivit berörda då och det är väldigt bra. Provocera mera :-)))
Kram

Helena, The Swenglish Home sa...

Kära Hillevillevillevissa,

Jag har nu njutit av både dina egna bilder och andras av din störtläckra balkong, och min enda reaktion var "så himla coolt!" Och så himla Hillevissiskt! Dvs i just detta att vara finurlig och våga vara annorlunda, och låta kreativiteten och leklusten och konstnärligheten få fritt spelrum, inte bara göra det redan gjorda, om du förstår vad jag menar. Just som någon säger ovan, det är ju så vi får nya tankar till nya idéer.

Jag diggar dig starkt, och önskar bara att jag hade kunnat få uppleva din balkongmonter live, för jag är övertygad om att jag skulle ha trivts alldeles strålande där bland svampar och loppisfynd!

Well done you!!!

Kram,
Helena

Isas Trädgård sa...

Hej Hillevissan !

Jag bara älskar din myllrande balkong och är övertygad om att många andra också gör det !

Läs på Minnas blogg och min egen och många andras .. bara positiva kommentarer !!

Ta till dig alla positiva och kärleksfulla inlägg och kommentarer. Det är bara dom som betyder något !

Ha det så gott !
Kram/Isa

The Intercontinental Gardener sa...

det påminner om... det påminner om... ... nu vet jag - Findus och Pettsson! Perfekt!

Pärlan sa...

Var och tittade på trädgårdsmässan igår och säger bara tack! Vad härligt att se något helt eget, alldeles speciellt och karaktärsfullt. Och jag håller med - är det helt säkert att det inte finns några mucklor någonstans bakom grejerna..?

Kram Pearl

samson sa...

jag har ju bara sett dina och några andras bilder på balkongen,
jag tycker den är så läcker och roligt att se lite annat än de gamla vanliga standard balkongern,
ha det så bra
maggan

M/S Design sa...

Det var väl kul att den berör folk! skulle vara väldigt tråkigt om dom bara gick förbi.
Alla balkonger är ju inte frihängande och öppna som tur var.
Din var inte ensam om att vara mer åt ett rum än en balkong, och dagens balkonger som är inglasade ger ju utrymme till att bli ett extra rum.
Skulle också gjort en med rummskänsla
Kram
Mariana

Bettina Bäck sa...

Äsch då, gudars skymning. Kul att folk blir lite omruskade, jag älskade din balkong.

http://bettinas-blad.blogspot.se/2013/04/kuliga-saker-fran-nordiska-tradgardar.html

Rosor och ruiner sa...

Oj, så mycket jobb du lagt ned!! Läser i ditt förra inlägg, vilket tålamod och slit! Det jag ser ser jätteläckert ut, orginellt och läckert!
Hoppas få se en helhetsbild, och hoppas du tar bort ordverifiering...har så svårt att se dess bokstäver...(man kan göra om så att du måste godkänna kommentarerna innan de publiceras)

Anonym sa...

Ju mer på "modet" trädgårdar verkar bli desto mer ointresserad blir jag.
Många som inte ens är intresserade av trädgård ska helt plötsligt ha en, låta någon göra en, åt sig. Och då följa någon vedertagen "regel".

Sanningen att säga så står detta mig upp i halsen. Och jag måste säga att ditt tänk känns befriande!!!!!! :)

Och så är det ju jättekul att höra vad andra säger om sina skapelser, som du också berättar om. När jag hade fotoutställningen på den förra Öppna Trädgården, så hade jag en diktafon (som spelade in vad folk sa) liggande i galleriet......och DET var Mycket intressant!!! Ibland faktiskt skrämmande när folk från byn sa saker som var elaka och grymma!

(några sa att de skulle åka hit till min trädgård med en kubik Roundup en natt och göra rent i trädgården.......bla, jag har det bandat...)

Men även andra, utsocknes, som hade andra åsikter och det är dem jag tänker på när jag fortsätter mitt skapande.

//Boije Secret garden.

Ann-Mari sa...

Önskar människorna ville stiga åt sidan så jag fick se hela härligheten ;-)
Blev så nyfiken och jag tycker du gjort ett fantastiskt jobb med balkongen. Vilket sagolikt ställe!
kram
Ann-Mari

Louise sa...

Min första tanke aär att det kanske inte är målgruppen "inte intresserad av trädgård utan tycker om svampar" som går på dessa mässor. Själv avskyr jag montrar som mer är stolar och pynt, jag tycker det är växterna som är roliga. Som om inte växterna räcker liksom, så reagerar jag... Så om jag hade gått till mässan så hade jag generellt sett dragits till de med mycket lummighet. Sen kanske din hade varit rolig att titta på ändå. Jag skulle vilja se en bild till, en hel bild, man blir väldigt nyfiken på vad de är de tittar på! Men visst kan man bli förvånad när man visar upp saker, människor har verkligen olika smak och önskan!

Malin - I min trädgård sa...

TUSENtack för biljetten! Jag hade en toppendag! Vad roligt att du berörde! För så måste man ju tolka det. Jag tyckte den var annorlunda och kul, gillade speciellt tekanne-taklampan - den var ju urrolig! Det roliga med dessa montrar är ju att det är lite over the top, tycker jag. Och det ger inspiration till att göra någon detalj till sitt eget. Bra jobbat!

Stor kram!

Anna-Maria sa...

Jag tyckte bara att det var kul och annorlunda och jag håller med M/S Design! Du kan med rätta känna dig nöjd och nu vet du att du fixar det! Kram.

Josefin sa...

Åh, ångrar att jag inte hunnit få upp mitt inlägg om balkongutställningarna på mässan. Din var min absoluta favorit, jag han heller aldrig se vem som vann så jag hoppades att det var din. Tack för att du skapade och delade en så inspirerande plats.

Thé-kanne lampan var väldigt fin men den gjorde hela höger sidan lite svår att fotografera. "Fotograferingsbarheten" kan kanske vara något att fundera till nästa gång för ännu mera spridning av dina mästerverk.

Om du har fler bra bilder egna och andras får du gärna samla länkar till dom i ett inlägg.

Allt gott!

Josefin

November- symra sa...

Hvilken glede og godt humør dette balkongrommet skaper! Jeg har bare et å si.,fantastisk! Å bryte noen normer er bra, vi trenger all kreativitet og nytenkning!!

Eva Linnea sa...

Så sant, ett tak var ett MÅSTE till din balkong! Jag gick i gång (positivt!!) på puffarna med vedstapel/trave-karaktär. Så´na skulle jag vilja ha. Man kanske hittar de i din butik? Smått inskrängt att inte se saker och ting från den ljusa sidan, tycker jag. Hoppas jag ALDRIG blir så´n!!! Kram

Helens trädgård sa...

Jag såg din balkong och gillade den enormt.
Varför ska man tänka inom vissa ramar då man kan ta ut svängarna?
Du gjorde ett jättefint jobb!

Sen var det ju extra kul att få träffa dig in live :=)

Trevlig Valborg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...