Nu är det hög tid för potatisen! Jag har en tidig sort som jag planterar i krukor för att få egen midsommarpotatis. Amandine heter den - jättesmarrig!
Potatisen kommer från Larsviken, du kan hitta denna sort hos t ex Zetas Trädgård här i Stockholm.
Så här gör man för att få egen potatis till midsommmar:
Mina potatisar har jag köpt för ett par veckor sedan, de har fått ligga ljust och svalt. Nu har jag fått groddar och då planterar jag dem ytligt. En eller två i en hink eller stor kruka. Sedan strör jag på ett liiitet jordlager. Ställ pottisen på ett ljust, svalt ställe och passa med vattning några veckor. När det är lite varmare ute så tar du ut hinken, ställ på varm och skyddad plats. Ju varmare plats, desto tidigare skörd. Lägg på mer jord efterhand groddarna växer. Räkna med att det tar ca 8 veckor att få egen potatis på detta vis.
Enkelt! Och kul! Och gott... Lycka till:-)
PS Här kommer lite mer ingående tips... "det finstilta"...:-)
Tips om du vill kick-starta potatisen: Lägg knölarna varmt o mörkt i tre-fyra dagar för att lura igång groddarna! Sedan lägger du dem ljust och svalt i några veckor (8-15grader). Det gör inget om potatisen blir grön under tiden, du ska ju inte äta den...
Groddarna ska vara små, mörka och tjocka, ungefär en centimeter stora när du planterar ut dem. Jordtemperaturen ska inte understiga 8 grader och inte varmare än ca 30 grader.
Time for Amandine!
It's high time to plant potatoes if you want to serve your own at the Midsummer luncheon! The last couple of years I've chosen Amandine, a small, lovely tasting sort. Plant them in buckets or big pots - one or two in each. As they grow, you fill more soil on top. Keep light and airy, water regularly... After about 8 weeks, you can start to harvest! Easy-peasy and loads of fun. Good luck!