Tillhör du en av dom många som är allergisk mot äpplen? Jag har aldrig riktigt vetat varför vissa sorter varit mindre alllergiframkallande än andra, men nu vet jag!! Jag har läst en sida (kopierat in sidan nedan) om äppleallergi hos Sveriges Pomologiska Sällskap. Så himmelens intressant att få reda på hur äppleallergi hänger ihop med björkallergi, och att man kan mikra äpple (30-60sek) så försvinner det allergena ämnet...
Fruktträd har återigen kommit stort i ropet i trädgården. Många ska köpa sig ett äppleträd eller två till våren. Då är det ju bra att kunna välja en sort som enligt erfarenhet är mindre allergiframkallande. I vår trädgård har vi två äppleträd som även allergiker kan äta av, tyvärr vet jag inte vilka sorter bara att de är goda:-) Vi får inte mycket äpplen, men det räcker.
|
De äpplen som vi har i vår trädgård är okända, men går bra för allergiker. Lucky us! |
Så här skriver Pomologerna om äppelallergi på sin sida:
Den som är allergisk mot äpplen reagerar på ett protein, Mal d 1 (Bet v 1), som finns i äpplet. Det är samma protein som finns i björk och därför är många björkpollenallergiker också allergiska mot äpplen. Den allergiska reaktionen är oftast klåda och svullnad i svalget och på läpparna.
Det mesta av proteinet sitter i äpplets skal. För en del kan det alltså räcka med att skala äpplet för att kunna äta det. Ju mer moget ett äpple är desto mer protein innehåller det, därför kan det vara bra för en allergiker att plocka äpplen som inte är riktigt mogna.
Olika äppelsorter innehåller olika mycket av det besvärliga proteinet. Nedan listar vi äppelsorter som innehåller extra lite av proteinet och dessa äppelsorter kan man som allergiker ofta äta. Vi har också en lista på äpplen som innehåller väldigt mycket av proteinet och dessa äpplen bör man alltså undvika om man är allergisk.
Proteinet är mycket värmekänsligt. Den som är allergisk mot äpplen upplever oftast att det går utmärkt att äta tillagade äpplen, t ex äppelmos och äppelpaj.
Ett tips är att lägga ett äpple i mikrovågsugnen. Kör på full effekt 15-30 sekunder, då förstörs proteinet och man kan äta äpplet!
OBS! Allergi är mycket individuellt och varierar också mellan olika dagar. Prova dig fram försiktigt för att se vad som fungerar för just dig!
Hör gärna av er med era egna erfarenheter om äpplen som är bra för allergiker!!
- Allgot
- Belle de Boskoop
- Cox Pomona
- Discovery
- Filippa
- Gloster
- Jamba
- Höstdessert
- Katja
- Lobo
- Maglemer
- Mutsu
- Risäter
- Spartan
- Stenbock
- Särsö
- Transparente Blanche
- Aroma
- Fagerö
- Golden Delicious
- Granny Smith
- Red Delicious
- Stor klar Astrakan
Listorna ovan bygger på erfarenhet och inte på forskning.
Har du egna erfarenheter om vilka sorter som fungerar, eller vilka sorter som är värre än andra, skicka gärna upplysningar till
info@svepom.se
* *
Sånt här blir jag gladvarm över.
Det finns hopp för alla allergiska Äppel Lovers!
Härligt:-)
*
PS Hejhej nya Följaren, jag har sett dig.
Och känner igen dig..:-)