Jag tänker mycket på miljön, både stort o smått i min vardag. Och eftersom vi äter mycket grönt i vår familj så tänker jag på all frukt och grönt som fraktas runt världen på ett inte alltför miljövänligt manér.... Kan någon verkligen förstå varför man ska kunna köpa färska ärtskidor från Sydafrika mitt i vintern, när man istället kan välja samma sort från Sverige ur frysdisken?? Ofattbart!
Just nu lagar jag mest rotfrukter, eftersom det är det mest miljövänliga just nu. Och oerhört nyttigt o gott förståss:-) Mina barn har nog aldrig tänkt på att vi har olika gröna tillbehör under året, jag tror de isåfall tänker att grönsaksvariationen bara är en naturlig del av det som serveras.
Och eftersom jag är inne i ett "list-flow" just nu så måste jag visa denna braiga och hjälpsamma lista från sajten LivingGreen.se om det är någon därute som känner sig osäker på vad för grönt man ska välja ur ett ekologiskt miljöperspektiv.
Listan är sammanställd av Johanna Arogén på Living Green.
Säsongsguide - frukt och grönt när det är som bäst Alltid i säsong: vitlök, morot, potatis, syltlök, rödlök, rödbeta, gul lök, palsternacka, rotselleri Därför gillar vi råvaror efter säsong:
Genom att handla mat efter säsong får du de bästa råvarorna som finns just då - och gör dessutom en god gärning för miljön. Här är en enkel guide över säsongens frukt och grönt. Januari - mars Grönsaker:
Frukt:
April - juni Grönsaker:
Frukt:
Juli - september Grönsaker:
Frukt:
Oktober - december Grönsaker:
Frukt:
Av: Johanna Arogén, johanna.arogen@livinggreen.se |