Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

onsdag 5 januari 2011

Årets färg 2011


Färginstitutet Pantone utser varje år en färg som de anser kommer bli en stor inrednings- och accessoarfärg för året. För detta år gäller färgen Honeysuckle - kaprifolrosa. Förra året förutspådde de att det skulle bli mycket turkos i inredningen, och det stämde ju ganska bra. Till och med jag som alltid haft svårt för den färgen tyckte förvånat att turkost var helskönt i somras, och att det var väldigt märkligt att jag inte gillat den förut... Hihi.. man är alltså bara ett stackars offer för omvärldens dikterande...;-)

Jag tror själv på både vinrött, lila, gult och orange också. I augusti förra året stod jag och tokälskade dessa solhattar hos Slottsträdgården Ulriksdal, och köpte förvånat med mig en hel vagn i just den här kombinationen av dem, tillsammans med den lila anisisopen Black Adder.
NU förstår jag varför:-)

Vad tror ni på för färger i trädgården i år?
Tror ni förresten att inredningstrenderna påverkar oss när vi väljer växter?

OBS! Jag har lagt ut en liten undersökning i marginalen, rösta på vilken/vilka färg som blir störst i trädgården i år! Och rösta sedan också på vilka färger du föredrar i din egen trädgård. OBS två olika frågor att rösta på, under varandra.Colour of the Year 2011
The Pantone Institute dictates Honysuckle to be this years big interior decorating colour. I think it might be big also in your garden, together with lavender, yellow and orange. Last year in August I found these echinaceas at Slottsträdgården Ulriksdal's. Rather surprisingly, I bought a whole cart load of them together with the lavender agastache Black Adder... Now I know why:-)
Which plant colours do you believe will dominate this year? And do you think interior trends affects us when choosing plants for our garden?

32 kommentarer:

Madame C sa...

Vilken vacker rosa färg! Den har jag absolut inget emot. Håller med dig om att gult och orange nog också får vara med och leka efter år av bespottning:)

Trög som jag är har jag hela vinterna hävdat att turkos blir den stora inredningsfärgen nästa år. Fniss, jag är visst "lite efter". Antagligen är jag inte ensam om det här ute på landet, så det kommer nog bli mer turkost än i fjol här omkring;)

Ha det fint,
Charlotta

Emelie Viklund Hermansson sa...

Intressant :) Ja, jag tror absolut inredningstrender påverkar trädgårdstrender, sen är det väl olika hur mycket vi följer dem :)

Systrarna Hjertén sa...

Det är du som är den riktiga trendsättaren alltså...

Mvh
Frida

M/S Design sa...

Visst påverkas man, eftersom vissa växter exponeras mer om dom är trendiga/inne.
Rosa i olika nyanser tror jag också på.
Hos mej kommer det nog bli mer av blålila/mörkrött och så lime för att mjuka upp allt det gröna hos mej.
Mariana

TYRA sa...

Den köper jag! Gillar verkligen den Hillevi.
I min potager blir det som vanligt färgsprakande - biologiskt och 'coloroliskt' mångfald :-)

Marie Lithén sa...

Hm tror ju på svart(brunt) och grönt.... trodde på det redan förra året, men då var det rent av klent med utbudet, men ja kommer väl om några år då.) För att inte tala om grått, kommer att bli enormt stort som bas i inredningen hur häftigt vore det inte bara som väggar utan som blommor..... tar ännu längre tid antar jag fniss!

Möllebacken sa...

Hej Hillevi. god fortsättning på det nya året.
Jag har alltid varit svag för kombinationen rosa/orangea, gult och lila. både i inredning och i trädgården. Mustiga kryddiga färger. Försöker att ha en ganska neutral bas och sen använder mig av ettåringar som är lite mer i de färger jag influeras av.
Men sen har jag lite olika trädgårdsrum som man kan "leka" med.
Kram / Pella

Tigris Predikantan sa...

Gillar färgen!

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jag har röstat, det var intressant och se resultatet. Har fått ny dator, i min gamla var ljudet paj. Här skulle jag kunna sitta länge nu, jag gillar din fågel
Varm kram
AnnaMaria

Karin - Mina Rum sa...

Gillar verkligen denna Honeysuckle-färg, även om jag kanske inte förknippar ceriserosa med kaprifol. Jag har jag varit ett fan av färgen rosa i år, så det känns helt rätt om den skulle bli trendig också.
Nu ska jag rösta i din enkät.
Kram!

gittan sa...

Nä, rosa är inget för mig och min trädgård! Jag väljer färger som jag trivs med att ha omkring mig och de tillhör sällan den kalla färgskalan (dit nästan alla rosa toner hör) förutom lite blått då =) Dessutom är rosa sk-tfult till vårt hus och det är ju definitivt avgörande.
Nu ska jag rösta /tjingeling

bolin of sweden sa...

Hej!! Bara ordet Honeysuckle gör att man tycker om färgen!! Varm och härlig - nu längtar jag till vår och värme!! Kram Helena

AnnCharlotte sa...

Jag tror på gult i olika nyanser...

Frøken Solhat sa...

Jeg tror virkelig også det bliver en hot "HOT SUMMER" i år.....og jeg glæder mig :0) Farverne er fantastiske sammen :0)

Ann-Mari sa...

Jag röstade och var ganska ensam om att tycka om röda blommor...är säkert rätt förlegad ;-). Mitt hus är mörkt tegel, så röda blommor bara försvinner, alltså har jag lärt mig tycka om gult och rosa...
Solhattarna är ljuvliga!

Susie på Stjärnarve sa...

Färgen var jättesnygg - och jag tror att dom riktigt starka färgerna kommer i år. I alla fall hoppas jag det!
Både orange, cerise, lila, lime, rött och...
Själv föll jag pladask redan på hösten 2009 för solhattarna, men fler införskaffades förra året så det ska bli spännande att se vad som blommar i år!

Helena, The Swenglish Home sa...

Kära Hillevi,

Nä, nu räcker jag ut tungan åt min dumma rygg en stund, för jag bara måste skicka dig en liten hälsning och tacka för den glädje du har skänkt mig de senaste dagarna. Om du visste så glad jag blir när du säger att du tycker om vad, eller hur, jag skriver. Att du uppfattar mina kommentarer som innerliga gör mig förstås också glad, för jag säger ju bara saker jag menar och är en etablerad medlem i din fan-club. Att du sedan gör det mycket lätt för oss läsare att säga uppriktigt positiva saker om dina bilder, din kunskap, din humoristiska snärt och allt annat du bjuder på, ja, det är ju faktiskt helt DIN förtjänst!

Nå, jag vet att detta kan tyckas en pingpong-match i föreningslokalen hos Klubben för Inbördes Beundran, men i linje med vad som nyss sagts - jag säger bara sådant jag menar. Så det så.

Spännade att se om kaprifolrosa färgar denna vår och sommar... för precis som du förvånade jag mig själv med att snegla lite lystet på turkosa detaljer i vintage-inredningar förra året, trots att jag aldrig tidigare varit vän med den färgen...

Mysigt att få en liten kik inne hemma hos dig i ett tidigare inlägg - nu kan jag se Utetjejen med stort U i en innemiljö också, och du ser ut att sitta gott även där, i din mysiga soffmiljö.

De varmaste kramar till dig nu, min grönfingrade blogg"syster", och tack för den goa känslan du planterade i mitt inre - baske mig kändes inte ryggen aningen, aningen bättre på kuppen!

Helena

Lee sa...

de solhattarna var jättefina tillsammans. Jag som inte gillar gult och orange. Men man kanske skulle komponera ihop något sånt i sommar. Dock äter sniglarna upp mina solhattar så kanske liljor istället.
Förresten beställde linjaler igår kväll.

Inger sa...

Inte rätt rosa nyans för mig, skulle inte förvåna mig om orange blir poppis. Eftersom det blivit inne både med trädgård och inredning så går de lite hand i hand.
Trevlig helg!

Rikke sa...

Hej!
Nå DU er fotografen bag huset i træet der vandt i Claus dalby ;)
Kik forbi min nye haveblog... jeg er super glad for at være med på listen over danske havebloggere, og har lige smidt en Have - Giveaway i puljen.
See ya!!
Hej fra Danmark.

Britt sa...

Vilken läcker färg//Britt

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Helläcker färg som gärna får flytta in i min trädgård !

När det gäller färger så tror jag att det finns en underliggande betydelse i vårt val av färger ... lite vad Feng Shui står för .. att vi dras till den färgen vars betydelse vi behöver och vars frekvensnivå talar till oss. Den blå färgen t.ex. som skall vara smärt- och stresslindrande för oss och som skänker oss sömn och vila kan vara jättebra att omge sig med i sin trädgård när man annars har det hektiskt runt sig.

Fast just nu tror jag världen behöver lite optimism, vitalitet och förändring så jag tror på orange.

Trevlig Helg !
Kram/Isa

Lisbeth sa...

Solhatten er fantastisk og jeg forstår godt at du købte en vognfuld. Jeg tror at de hvide bede forbliver moderne i 2011 og måske også de cremegule. Jeg tvivler lidt på kaprifollyserød, men lad os nu se:0) Tillykke med 3. Pladsen den er fortjent!!

Galtholmen sa...

Väldigt svag för just rödlila, som rudbeckian! Så för min del tror jag, hoppas jag, o vill jag att just rödlila ska bli årets färg... o det har ju redan förutspåtts så jag borde väl vara nöjd.
Kram Ulrika

Helens trädgård sa...

Hej Hillevi!
Vacker rosa färg!
Jo, jag tror nog att vi påverkas av trender även om man kan 'halka' efter i tiden. Man ser ju att handeslträdgårdarna har ett större sortiment av vissa färger och vi köper.
Jag frösår ju det flesta av växterna så jag är nog väldigt 'otrendig' :=)

signerat 71 sa...

Tack snälla för din kommentar och support inne hos mig.

Kul med årets färg. Själv gillar jag en lite svalare skala, men kan tänka mig någon rosa färgklick lite här och var.
Kram J

Lotta sa...

Rosa kommer aldrig att bli min favoritfärg, även om jag på 80-talet iklädde mig mycket sådant i just den skarpa färgen på bilden. Just nu gillar jag vinrött, lila, lime och lite månskensgult, men jag är otroligt påverkbar så nu när jag såg MammaMia-filmen igen så blev jag genast grek-inspirerad.
Kramar

Charlotte sa...

Jag blev faktiskt vän med rosa i trädgården förra året och skaffade en del rosa rosor... Men gillar mest blek rosa, eller cerise... Just den där rosa nyansen är inte riktigt min cup of tea. Tror absolut inredningstrender påverkar allmänt sett vilka växter som efterfrågas. Tror på turkost och lilatoner i år allmänt sett i år. Själv gillar jag ju så många färger... men till favoriterna hör alla mörka toner av aubergine/lila/svart, vitt, grönt, ljust rosa eller cerice. Diggar också den varma skalan med orange, gult och tomatrött... Har jag missat någon färg nu ??? Känns som att jag räknat upp de flesta. Men man vill ju ha olika färger vid olika tillfällen och olika platser.... Själv är jag exempelvis blå endast på våren och försommaren och gul mest på sensommaren och hösten.

Har skottat tung snö i tre timmar nu.... Frilade växthustaket från 50 cm välpackad snö...... Känner mig en aningens sliten och hängig... förstår inte varför ;-)

Många kramar till dig!
Charlotte

Berit sa...

ja naturligtvis tar vi efter alla trender till vårat inredningsrum ute.Så om man ska tro på trenden mycket vitt. Visst är rosa fint, men jag tror på rockenroll jag!! Svart ,orange lime kanske lite gult eller iallafall hoppas:)

Vita rosor och förgätmigej sa...

Visst blir man påverkad, men vissa saker kan jag bara inte tycka om (= Maileg). *haha*

Jag är lite konservativ i mitt val av växter och håller mig till blått, rosa, lila och vitt. De orange, gula och röda blommor som finns i trädgården har funnits där innan jag fick börja vårda trädgården och då vill jag inte ta bort dem. För mig hänger inte färgerna i inredningen och trädgården ihop alls!

Kram/ Anna

Sophia Callmer sa...

Den rosa har min sexåriga dotter på en vägg i sitt rum...trodde inte jag skulle gilla, men det är faktiskt uppfriskande att landa med blicken på den rosa väggen när man tittar tvärs genom huset.
Vilka färger som kommer? tja ska jag tro på vad jag sett på sina håll rätt mörka röda färger, olika silvriga bladverk. kram!

Claus Dalby sa...

Nu er en have jo ikke sådan noget, som man lige skifter ud sæson for sæson. Jeg har 'garderet mig' og bruger alle farver undtagen varm gul.

Nuvel, jeg synes, det er noget helt sublimt over hvide bede/haverum/haver garneret med gråt løv for eksempel. Faktisk udgiver jeg en bog med titlen 'Den hvide have' til efteråret og viser her noget af det bedste fra Europa.

Hvis der tales om trends i det hele taget, tror jeg, at løv vil blive mere fremherskende.

NB. Farveblandingen af solhattene overfor er da HELT sublim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...