Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

måndag 16 maj 2011

Hjärtbergenia - bergenia cordifolia

Har jag sagt att jag älskar den vanliga hjärtbergenian? Den finns i många gamla trädgårdar och har ett oförtjänt dåligt rykte som "tråkig och ful". Den fanns redan i min trädgård när vi flyttade hit.
På våren plockar jag bort alla fula, skadade blad, vilket gör att den är en ursnygg vintergrön marktäckare som går lika bra i torr sol som i lite mer skugga. Normalt sett tar jag bort även de rosa blommorna, med vissa år får de vara kvar.

Jag har bergenia på flera ställen, här i entrén tillsammans med vårkragen (doronicum orientale), den enda gula perennen som jag hyser geniun värme gentemot. I den allmänna färgcirkusen på våren så funkar färgerna bra, och blir det too much kan man ju alltid ta bort blommorna.

Våra "fabbo Melker-solstolar" har samma färg som bergenians blommor:-)


Bladen är så fina, alldeles glänsande och grafiskt lugnande mot allt småttigt grönt som är på gång. Jag väljer ofta bergenia till mina kunders trädgårdar, men då av namnsorten b. cordifolia "Vinterglöd" Den sorten har en mörkt rödrösa blomma (supersnygg färg) och bladen har en mustig vinröd vinterfärg, bara sååå snyggt!

Tillägg: Jag har också provat den vackra vitblommiga bergenian "Bressingham White", men den är känsligare och mindre härdig än de rosa sorterna. En annan vitblommig sort, bergenia "Baby Doll" verkar t o m  känslig för frost. Inget för mig som vill ha Överlevare.

Ha en skön vecka, och ett stort varmt välkommen
till alla nya följare! You make my day!Och så kul att vi blivit fler i Garden Lovers ♥ Cluben!
Varsågod att låna en bild om du vill länka hit från din blogg! 


Have I told you that I love bergenia cordifolia! It's such a super groundcover and green all year round. You find it in most old "lost gardens" so it has a reputation of being old, boring and ugly. But it's really a life saver in a dry sunny spot or in the shade. And if you trim away all the leaves that are damaged in spring, it shapes up very nicely!
Have a lovely week, and a warm welcome to new readers! I see you!
And if you want to link to this blog, feel free to borrow one of these two photos:-)

15 kommentarer:

The Intercontinental Gardener sa...

Hejsan Hillevissan, visst är Bergenian en fin växt, så tålig i alla lägen. Den var också den berömda trädgårdsdamen Beth Chattos favoritväxt i England, så man är verkligeb inte i dålig sällskap om man gillar den. Jag har några vackra vita, som med sina mörkröda stammar ser alldeles förtjusande ut. Och i Sverige har jag just den gamla sorten, med rosa blommor... Med tidiga Geraniums blir de väldigt fina! Ha det så bra, Liisa.

Trädgården på höjden... sa...

Min granne Elsa 94 år har i sin härliga trädgård en stor rabatt med just bergenior. De ser väldigt fina med sina gröna blad, så jag förstår precis varför du gillar dom.

Hälsar Åsa

Nette Cecilia sa...

Vi har samma blomma på bloggen i dag (fniss)Våra långa ljusa dagar gör att vi snart hinner upp er i växtkraft ,fast vi hade en halv meter snö för en månad sedan ,kramis Nette

Helena sa...

Den är ju helt klart underskattad!
Jag har en hel del i min trädgård.Blomman är fin som snitt har just nu 3 stjälkar i en loppisfyndad vas.Om man tittar nära ser man de jättesöta klockorna :-)Ja begriper då inte varför så många tycker illa om den?!Kanske den var väldigt vanlig förr o har fått dåligt rykte?
KRAM från mig!

Karin - Mina Rum sa...

Visst är det spännande att vi kan tycka så olika här i trädgårdsvärlden?! Bergenian är nog den enda växt som jag har riktigt svårt för. Kan inte alls se charmen med dem.

Tur att smaken är som baken. Annars hade det blivit tråkigt.

Ha en fortsatt fin vecka. Kram!

Helens trädgård sa...

Hejsan Hillevissan!
Visst är det så att Hjärtbergenian har oförtjänt dåligt rykte.
Vackra blad, tålig och fin i alla lägen, täcker stora ytor om man tillåter den att göra det.
Det dåliga ryktet kommer kanske av att den har massplanteras i kommunala planteringar, kyrkogårdar osv. Nu finns det ju fler sorter så det är kanske dags att ge den en ny chans :=)
Önskar dig en toppefin vecka!

Mona sa...

Jag gillar också mina bergenior, har ganska mycket av dem. Bladen använder jag ofta i olika buketter, för att de håller så bra.
Ha det så bra!

Bea sa...

Bergenian är en växt som man antingen älskar eller ratar och visst fyller den en funktion beroende på hur man tänker, den är ju dessutom väldigt lättskött :)
Så fina inlägg du gör!
Må gott! /Bea

Lotta 8`) sa...

Jag med :) Har några förskrämda plantor men håller inte med om att de trivs i alla lägen! Eller så är mina växters lägen otroligt dåligt! Men jag får väl prata lite med dem, nu har de fått regn så kanske de skärper till sig :)

De är också bra att ha som form när man gjuter blad av betong, blir små fina skålar :)

Ha det bäst :)

MalinSj sa...

Jag tycker också den är vacker, eftersom den kommer bland de första som blommar. Kul att jag nu fick ett namn också på den. Tack //MalinSj

Oljekritan sa...

Blommor..blommor..det bästa som finns..så vackra så man blir knäpp...kramis

Puumuli sa...

Jag tror att bergeniorna är de enda perenner som jag på något sätt inte tycker om. Jag vet inte varför, kanske är de för "styva" för min smak. Jag har några plantor i torpträdgården och de har alltid mått illa - möjligen just därför att jag inte älskar dom...

Kram
Sari från Puumuli

Berit sa...

Tyvärr så har många av de gamla "hederliga" växterna fått en stämpel på sig att inte vara "fina" nog att odlas. Bergeninan är en ,andra exempel är Gullstav och Praktbetonika.Jag odlar alla för de fina bladen som jag gillar.
Ha en underbar dag!!

susanne sa...

jag har ett hatkärleks förhållande till bergenian, tycker egentligen den e ful, men av nån underlig anledning planterar jag till av den ändå!
den vita tycker jag är vackrare än den rosa!
kram
susanne

M/S Design sa...

Trevligt att det är fler som gillar bergenian! har också den på flera ställen i trädgården.
Mariana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...