Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

söndag 30 oktober 2011

Finaste staketet! Eller fulaste...?

För några år sedan så ritade jag in ett sånt här staket hos en familj i Täby, en grannby norr om Stockholm. Familjen bodde i ett helt nyprojekterat område som tidigare varit tallskog och de hade skogen som närmaste granne på två sidor om huset.

o   o   o

Tomten skulle delas in i två ytor, en anlagd yta närmast huset och en vild yta (redan existerande) en bit längre bort mot skogsdungen. Det blev fint! Vi anlade en korvgrillningsplats som man nådde med en stig. Stora stenar användes som sittpallar runt eldningsplatsen. Tänk vad roligt att kunna picknicka så nära:-)

Staket i kastanjeträ ser man ofta ute i Europa och i USA. Det är ett mycket
hållbart o prisvärt staket. Kastanj liknar teak, ett annat hårt och "fett" träslag.


Jag och familjen tyckte detta staket i kastanjeträ var helt på sin plats mot skogsområdet. Ett enkelt och klassiskt staket som passade in i det vilda nybyggarområdet. Men jag varnade dem samtidigt för grannarnas tyckanden...

Vintern efter att trädgården planerats och färdigställts, så blåste i princip hela den kvarvarande skogsdungen ner. De höga träden som skyddat varandra hade blivit av med sitt skydd genom trädavverkningen, så tallar föll som stickor. Inget hus skadades men platsen förlorade sin identitet.
Idag står staketet kvar. Skogskänslan finns där i viss mån. Blåbärsris, ljung, vildhallon växte vidare, men nu har även så kallade pionjärväxter flyttat in. Björk, asp, rönn mm bildar nya slydungar när de skuggande tallarna försvann.

Kastanjestaketen importeras och säljs av VerticalGarden.se Därifrån kommer också bilde.


Nåväl, det jag också tänkt berätta var att en av grannarna längre bort i området (som bestod av ett antal nya lådhus i nån slags nyfunkisanda) gjorde sig besväret att ringa på hos "min" familj, bara för att berätta att det var det fulaste staket hon nånsin sett..... "Själv hade hon förståss valt Gunnebo.."


Så kan det gå gott folk:-)
Vad tycker ni? Hur hade ni gjort?

PS De flesta i detta område har avstått från staket till förmån för häckar,
men flera har valt ett grönt Gunnebo...

o o o


Tillägg till inlägget:
Helena med bloggen Bland rosor & Bladlöss skickade mig en länk med bilder från hennes kastanjehägn. Titta gärna in på bilderna i båda länkarna, såå vackert hon gjort! Tack goa Helena!
.

32 kommentarer:

rosenälvorna sa...

Hej, ja det finns folk till precis allt. Jag tycker att det är helt ok, staketet har en lite rå romantisk känsla, tycker jag:) Christina

Eva-Lotta Persson sa...

Jag tycker det är ett vackert staket, och det var säkert ännu finare mot skogen, som nu då tyvärr blåste ner... sen är det ju så att vi tycker olika och det kan man vara lite mer finkänslig med än grannen tycker jag. Må så gott, hälsar Lotta :)

Anonym sa...

Fantastiskt vackert staket tycker jag!

AnnCharlotte sa...

Tjaaa...var och en har ju sin smak, men det verkar ju väldigt småaktigt att ringa på för en sån sak. Speciellt om inte grannen bodde precis bredvid, så som jag fattar det hela.
Jag tycker staketet är vackert....med vild bakgrund eller mindre vild.
Ha det bra :)

Lotta sa...

Precis ett sånt staket som jag vill ha mot skogen - eller alternativt en klassisk gärsgård. Gunnebostaket kan väl vara fina om de är helt... och då menar jag helt!.... inklädda med murgröna, vildvin, klätterhortensia.... (säger jag och tittar ut på mitt jävligt fula svajiga hönsnätstaket). Grym granne!!
Kram

Spirande grönt - sa...

Ja, inte kan man göra alla nöjda, det är ett som är säkert:) I vilket fall som helst så är ju Gunnebo inte direkt upphetsande;)

Ha en finfin söndag,
Rebecca

Lotta sa...

Åh det staketet är helt ljuvligt!!!

Frøken Solhat sa...

.....elsker kastanje hegnet - det er virkelig smukt når det blivr brugt rigtigt.....gerne i den vilde og naturlig have hvor tingene ikke er så stilet og perfekte ;0)

Knus Dorthe

Pia Gustafsson sa...

Jag gillar det staketet, det påminner om havet varför vet jag inte.Ser nog sandynor där bakom verkligen fint. Gunnebo är inte min smak men funkar kanske på offentliga ställen typ Förskolor där jag själv arbetar.

Helena sa...

Sånt har de på Wi trädgårdar väl?
Jag tycker mycke om det o har funderat på ett sånt!
Aldrig att man går o knackar på för att säga nått sånt vilken granne..
KRAM från mig!

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Håller med Pia om havs-strandkänslan, jag tycker det passar in.Det är ju lite "tricky" att få till ett passande staket..

Mitt liv som förskollärare sa...

Väldigt passande, skulle jag gärna ha på landet mot vår skogsdunge.
Kram

Helene sa...

Jag gillar staketet.

Vi, eller rättare sagt mina söner håller på att bygga en gärsgård mot vägen. Det går mycket långsamt de har bara fått upp tre par störar, så de får fortsätta nästa år...

Tycker inte de passar med Gunnebo på landet eller för den delen någonstans ;-)

Kram Helene

Berit sa...

ÅÅÅ ett typ av ett sånt staket skulle jag själv vilja ha mot min snökottande granne ( han skottar snö på min tomt och mina buskar)Kanske bara liite tätare, men färgen och formen på det gillar jag.
Ha en underbar dag!!

Puumuli sa...

Jag skulle gärna vilja ha ett sådant staket på vårt torp! Ja, man kan inte göra alla nöjda hur man än gör... Men skit i det! :-)

Kram
Sari från Puumuli

Helens trädgård sa...

Det är ett staket helt och hållet i min smak.
Skulle mer än gärna ha det hos mig.

Trevlig söndag!

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

.

Va skönt ni stöttar:-) Det där med grannar... det är inte alltid lätt! Själv älskar jag den här typen av romantiska enkla lösningar, men det hade ni väl redan räknat ut..:-) kramen!

Laila sa...

Gillar det där staketet! Som tur är har jag inte den typen av grannar som dina kunder hade drabbats av!
Ha det gott!/Laila

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Nja, jag tycker inte att Gunnebo är så snygga, visst är de praktiska och så men... de behöver kläs in med något i så fall. Jag hade hellre valt ditt staket.
Kram Maria

Pilgrim sa...

Jag har själv ett kastanjehägn så självklart tycker jag att det ska vara kvar och att det är snyggt :-) Jag har fått så mycket positiva kommentarer. Människor kommer in på tomten när jag är ute och påtar för att fråga var jag har köpt det så det finns nog fler som gillar det. Så här ser det ut hemma hos oss:
http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/2011/07/rosor-kastanjestaket-karlek.html

Ha det bäst!
Kram Hélena

ulla laiho sa...

Lite för farligt spetsiga men annars helt OK.

Vi har gått ett steg till - inte bara Gunnebostängsel - vi har viltstängsel - lite högre alltså. Vi hade fyra schäfrar tidigare och ville inte att de skulle kunna hoppa över. Snyggt i sig själv är det ju inte men nu har en hel del växter mer eller mindre dolt det.

Anonym sa...

Underbart vackert, var i Amsterdam med omnejd i somras och såg otaliga av dessa staket, så vackert och lättplacerat. Tror att jag skall försöka mig på ett själv... och som tur är har jag grannar som förstår sig på fina staket!!!! Tack för fin blogg
Inger

Lottas Fotografi sa...

Gillar verkligen staketet. Speciellt bilden med den röda cykeln!
Kram Lotta

blomkronan sa...

Staketet är helt underbart, tack för tipset =) Den ska jag spara till framtida drömmar.
Kram Mari

Madame C sa...

Jag tycker de där staketen är jättefina! Helt rätt här ute hos oss på landet. Gunnebo, hrmpf! Nej, fy för! Men du, vet du vem som säljer dessa i Sverige? Grossist, alltså?
Kram!

Ann-Sofie sa...

Om jag tvunget skulle ha ett staket, så hade jag alla gånger valt ett som ser genuint (inte prefab!!!) ut, som detta. Ett slystaket, ett flätt i pil eller något ditåt, aldrig ett prefab tryckimpregnerat. Men nu har jag hellre levande saker än döda, så nummer ett är en häck, nummer två staket i stil med detta och nummer tre finns inte ens (prefab-urket).

Louise sa...

Jag röstar på superfint!! Var på väg att köpa ett sådant för något år sedan men det blev hemmabyggt staket i stället!

kram louise

Stein sa...

I mine øyne er kastanjestaketet kjempeflott! :-D
Jeg vurderte noe slikt selv rundt växthuset mitt og kommer kanskje til å kjøpe et slikt neste sommer. Det er litt røft, naturlig og upretensiøst ved et slikt staket som i alle fall appelerer til meg. Ha en fortsatt fin høstdag!

Marie Lithén sa...

staketet är jättefint! Men Gunnebo kan väl aldrig någonsin vara vackert????

Mycket annat & lite betong sa...

Jag gillar det staketet!
Har faktiskt funderat på att göra ett liknande för att dela av en bit i trädgården. Hoppas min granne gillar det.

Ha en trevlig allhelgonahelg!
Agneta

TrädgårdsPrinsessan sa...

Jag tyckte det såg sådär härligt strandigt och lite ruffigt ut. Sånt gillar jag, men smaken är förstås olika som tur är :-)

/Annika

Utblickaren sa...

Det är svårt att avgöra vilket staket som passar till vad, utan att se bilder på hur det staketet gör sig i förhållande till hus och omgivning.(Gunnebostaketet har ett skamfilat rykte. Inte sällan ser man dem skeva, sabbade och vanskötta. Men i trogen funkisanda så är det klart funktionellt och passar i sådana sammanhang). Själv har jag svårt för staket av gärdsgårdstyp, särskilt i ett villaområde, men skulle göra mig besväret att säga nåt om det.
/U

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...