Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

söndag 1 juli 2012

Växter som Insynsskydd och ny, rundad form på rabattkanten - Me like:-)

"Projekt insynsskydd mot Öst-grannen, Fas 2"


Lite fixande  hann jag med i helgen, mellan skurarna.... Nedan en "före-bild" tagen i slutet av april, av hur det "fattas" insynsskydd mot grannen i öst. Även om det är vinter och allmänt kalt så är det fööör tråkigt med den utsikten som förr var skog...
Jag har ju lagt min panna i djupa veck för att hitta en bra lösning på vårt problem här. Det går inte att skärma av med plank eller liknande, p g a ljusföhållandena på mornarna.

Bilden tagen från vårt köksfönster i slutet av april.

Jag bestämde mig för att planterade några stora rönnar bland bergenian för att slippa se mindre av blå studsmatta, gul rutschkana, sandlåda och lekstuga (till höger utanför bild)... Mer kan jag inte skärma av för då förlorar vi för mycket av solens strålar som gör denna vy helt magisk på mornarna, speciellt på våren då ormbunkarna rullar upp sig till vänster i bergeniarabatten...

Före-bild som visar hörnet till höger om bergeniarabatten.. Innan plantering av rönnarna....

Sedan bestämde jag mig för att "runda av" hörnen på den avlånga bergeniarabatten och göra en "fördjupning" där sittplatsen är. Vi sitter aldrig här, men det är en fin vy från mitt köksfönster. Jag gillar att se sittplatser från alla fönster, då ser trädgården "befolkad" ut och det känns väldigt fint. Och även om man aldrig sitter där IRL, så kan man i varje fall göra det i fantasin:-)

Efter att rönnarna planterats, jag rundar av hörnet med jord. Där skall fyllas ut med mer bergenia.

Den vänstra sidan av bergeniarabatten (nedan) skall också få en ny form. Det är så himla roligt att "skapa" en ny form, har man tur så förändras vyn från olika håll på ett sätt som man blir förvånad över och oftast glatt överraskad av.
(Jag vet inte varför jag har tre krukor med rönnar stående där, för det var inte meningen att de skulle planteras just där).

 

Snygg form på rabattkanten. Om man kan, så ska man svepa formen långt och lugnt.
Så här såg det ut nu ikväll när jag gick in efter många timmars grävande... Bilden tagen från köksfönstret.

Nu ska jag bara fortsätta att flytta bergenia och fylla ut rabatterna, men det får bli i veckan. Jag funderade på om jag skulle ha några variegerade hostor där också (eller dagliljor), men jag vet inte...  det skönt att bara ha det lite enkelt och enahanda med. Känslan blir mer vild och naturlig på så vis, tror det får bli så även om jag har världens snyggaste hostor bakom hörnet i krukor... Svårt att hålla sig i skinnet och välja bort!! 


Det blev väl ganska bra va? Jag är nöjd så långt!
Ha en underbar ny vecka!

♥♥

Tillägg:
Flera av er skrev och frågade om rönnarna...
Rönnarna är helt "vanliga rönnar" (Sorbus aucuparia). Det är såna som växer vilt i skogen, och här i min trädgård. Jag gillar allt med dem, blomningen, bladen, höstfärgen, bären, dess glesa lövverk och sättet att bilda ett paraplyverk av grenarna när den blir större:-) Lovelove helt enkelt!! på min magra skogsmark så växer de sakta, så jag köpte X-stora plantor.


PS Varmt välkomna hälsar jag nya läsare som hittat hit i veckan!
Hoppas vi ses igen:-)

26 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Javisst blev det "ganska" bra alltid =) Jättefin rundning och skönt med insynsskydd! Skönt att slippa se studsmatta etc (skall jag säga som har sån i trädgården, men dock längst bort så den stör mig minst...)
Förstår att du är nöjd!!

Frasses Hus sa...

Superbra! Verkligen lyckat med rönnarna. Jag hade nog satt några hostor där också men kanske enfärgade i såfall.

Anna-Karin

Anna Vattenkanna sa...

Det blev väldans bra! Snygg och mjuk rundning... jag har fått ett liknande problem - dock bara ljudmässigt men en granne på en annan gata har en stooor tomt - men den förbenade hoppmattan placerades typ 3 meter från vårt sovrum och således i yttersta utkanten av grannens egen tomt åffkårs. Till råga på allt har de satt upp en flaggstång, också 3 m från vårt sovrum, och de är inte bra på att spänna/linda linorna så de står och slår och klapprar på alustången. Håhåjaja.

Kram

Pia Gustafsson sa...

Åh så snyggt med de runda formerna och jag tycker... Hmmm! Att du ska ha lite annat än Bergenia där. Hostor variegerade, jaaa och varför inte något lite högre typ jätteskuggblad, silverax kanske. men du kan ju det där och det blev skitfint. Kram Pia

Fru Grep sa...

Det blev en mysig vrå att sitta i och rönnarna ger perfekt insynsskydd. Mycket snyggare än ett plank dessutom.

Sabelhagens Olivlund sa...

Men vad snyggt det blev!! Jag fick lite egna idéer nu:).
Studsmattor är inte snygga;)) Vi har en och sonen älskar den:).
Ha det gott.
Kram Maria

Trädgården på Höjden... sa...

Det blev riktigt bra. Ser knappt skymten av blå studmatta och gul rutsckana ;-)
Härlig form på rabatten också.
Gillar också det där med att man kan se olika sittplatser. Känns hemtrevligt och mysigt.
Hälsar Åsa

gittan sa...

Det där blev så himla bra! Men den nyfikne undrar vilken sorts rönn du planterade? =)
Sen måste jag ju får tillåtas le, du har sittplatser för att det "ser bra ut" Jag fantiserar om var jag skulle kunna tänka mig att ha sittplatser (vilka förmodligen aldrig kommer att användas)men längre är til lfantasins värld har de inte nått (än)
Natti, natti / Kram gittan

Proforma - Irene sa...

Gillar den böljande formen, verkligen fint! Och studsmattan och rutchkanan ser man inte skymten av nästan! Om några år inte alls!

Anonym sa...

Vakkert! (Men hva er det med folk som ikke skammer seg over å plassere lekeapparater kloss opp i nabotomtene?) Vil gjerne vite hvilken Sorbus du har plantet.
Hilsen Hilde

Veronica sa...

Det blev superbra jag skulle nog ha planterat in något ytterligare i rabatten för att ge den ytterligare dimension :)

Ranunkel i rabatten sa...

Fantastiskt snyggt!

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.


oJJJJJJ, så gulliga kommentarer, taaaaaack!!

Rönnarna är helt "vanliga rönnar" (Sorbus aucuparia). Det är såna som växer vilt i skogen, och här i min trädgård. Jag gillar allt med dem, blomningen, bladen, höstfärgen, bären, dess glesa lövverk och sättet att bilda ett paraplyverk av grenarna när den blir större:-) Lovelove helt enkelt!!
kramkram!

Bettina Bäck sa...

Snyggt! Vilken förändring det blev, trots att rönnarna är så små ännu.
Jättefin form på rabatten.

Karinas inspiration sa...

Toppenfint!!!
Gillar också mjukt böljande rabatter.

Studsmattor är verkligen fula och störande!

nettan sa...

Hejsan! Vad jättefint det blev och ett precis lagom insynsskydd samtidigt! Bergenian är så tacksam på skuggiga ställen. Den kväver bort ogräs också så himla bra. Jag har en samling Bergenia vid ena dörren till vårt uthus. Där växer den i en hög med grästorvor bara upp och nedvända. Den frodas och blommar snyggt just nu. :) kram/nettan

M/S Design sa...

Det där ser ut att bli riktigt fint!
Det blir sån skillnad på en gång när man får till kanterna med fin tydlig form.
Bergenia gillar jag, mycket användbar med vackra blad.
Kommer bli fint med silande solstrålar genom Rönnarna.
Trevlig sommar
Mariana

Anna-Maria sa...

Hur bra som helst tjejen! Gillar verkligen dina mjuka former (öh alltså planteringsytans! )och växtvalet. Jag tror att en lite klick variegerat skulle bli bra, i gulgrönt?Du har säkert ngr hostor som passar! Kul att se ditt projekt framskrida, kanske törs man visa sina egna ;-)

Ullevidsdal sa...

Tänk vilken skillnad några kurvor gör ;-)

Lite dagliljor kanske skulle sitta fint där!?

Kram Helene

Livet på solsidan sa...

Det där blev väl bra mycket bättre än ganska bra. Med beröm godkänt!

Och så fint det blir med den nya formen på rabatten. Vad gör du med grästuvorna du gräver upp? Vänder du dom bara och låter rabatten vara lite "upphöjd"?

Kram Tamara

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Thnx Darlings, ni är så snälla!

Tamara, grästuvorna vänder jag upp och ner och lägger sedan på mer jord ovanpå, jag har alltid tyckt att en något förhöjd rabatt är mycket snyggare än en helt platt yta.

Min rosendröm sa...

Va snyggt! Gillar att du håller det cleant med bars en sorts perenn. det blir vilsamt, vilket är skit snyggt.

hälsningar
nina

Merja sa...

Så snyggt det blev!! Gillar de rundade formerna:)
Ha en bra dag!

Erika sa...

Gillar det vilda med din trädgård. Vi har oxå massa rönnar eftersom det var skog här förrut. De är riktigt vackra! Fortsätt med samma stil den håller :)! H. Erika

Glycine blanche sa...

Superbe massif en perspective. Bonne journée.

krepsemor sa...

Supert innlegg! Jeg liker å se før- og etter bilder, og særskilt når det gjelder nye rabatter! Det ble skikkelig flott :) Men det er tungt å grave torv, så pass på så du ikke får senebetennelse!
Jeg må få skaffet meg noen Bergenia snart, for jammen er det en flott gammel staude!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...