Jag gillar definitivt hemmagjort på burk! Svarta vinbärssylt och hemmagjort äppelmos... Och röda vinbärs-rabarberpaj i frysen, och "gurk-på-burk" Jag Gillar, Gillar, Gillar...! Och för att inte tala om nyponchutney till söndagssteken... Muuuums! Jag kan nästan bli lite religiös på kuppen. Inte för att jag har så värst mycket att ta hand om, men det gör det hela desto roligare:-) Just nu står äpplen och svarta vinbär på tur.
- Religion frun?
- Ehhh, Frukt&Gröööönt... såklart!... :-)
Foffen är lite blyg för kameran, han kikar oftast bort eller vänder rumpan mot linsen... |
I'm in heaven!
Ha det gott alla Sköna Gröningar!
... och Gröna Sköningar;-)
Och så ska jag på loppis idag igen, denna soliga dag... livet känns bra rättvist!
Ha det gott alla Sköna Gröningar!
... och Gröna Sköningar;-)
Och så ska jag på loppis idag igen, denna soliga dag... livet känns bra rättvist!
Gottgott äppelmos, lite grovt sådär... 2 kg äpplen (ungefär 12-14 st stora) |
en liten skvätt vatten i botten av kastrullen |
1st vaniljstång |
2 dl strösocker 1 dl råsocker 1 tsk citronsaft |
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i kastrullen. Lägg även i den urskrapade vaniljstången. Låt sjuda saaakta i 20-25 minuter. Rör om lite då och då.
3. Rör sist ner sockret försiktigt, rör tills det smält. I med en tesked citronsaft för mer friskhet i smaken.
Jag fryser moset så fort det kallnat så jag behöver inget konserveringsmedel typ Atamon, men det kan du ta om du vet med dig att moset kan bli stående länge i kylen hos dig.... Jag fryser alltid i små fryspåsar (för att inte förlora utrymme i fryslådorna). Sedan är det bara att ta upp en liten påse och hälla upp i en snygg burk och förvara i kylen.
Detta moset blir ursnyggt - mörkt och prickigt och doftar alldeles fantastiskt gott förståss!
Tips! Om du vill testa något annorlunda så gör äpplemoset utan vaniljstången och pröva något av de här tre smaksättarna istället:
1. Låt två stjärnanisfrukter koka med. Släng dem sedan. Gott mos, smakar fylligt och lite som efterrätt...
2. Koka moset. Smaksätt därefter med 1tsk malen ingefära. Supergott med kall mjölk.
3. Låt en kanelstång koka med. Släng den sedan, eller spara till juldekorationer:-). Det här moset tycker jag blir gott som mos på havregröten:-)
Tillägg:
Gör lite äppelchutney när du ändå är igång! Här är ett inlägg med recept på äpple, mango, ingefära chutney. Supersmarr!
Apple + a vanilla bean... Heaven in a jar:-)
I do like my home made jars of chutneys, purees, gurkins and marmelades...:-) Todays post is a recipe of my apple puree, and three different ways to alter the flavor a bit for different occasions. I'm in apple-heaven, and I'm going to the flea - again - so life is pretty fair today! Love and take care!