Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

måndag 17 oktober 2011

Nyponchutney eller syltade nypon...

.. som vi sa när jag var liten. Jag antar att det är samma sak, chutney bara låter lite flashigare:-)

Receptet säger stora nypon, men jag plockar alla sorter som finns och testar, men de stora nyponen är bäst för de har mest kött. Att rensa nypon är minst sagt ett tålamodsprövande pill, men väl värt besväret när det är vinter och man tar fram burken! It's a promise!

Tyvärr kommer nog detta recept lite sent på året, men spar det till nästa, vettja! Nypon kan man plocka från juli och framåt:-) Dessa nypon ligger just nu och förgyller min trapp, det är ett sånt där högt trevåningsfat fullt med olika skogsfynd... visst är tallbarr och kottar snyggt!



Ha en skön vecka, här är det fullt ös igen:-)
Jobb som ligger och väntar efter förra veckans slappa svamp-plockarvecka. Med det var tvunget - migrän igen..



Nyponchutney...
Plocka stora, ej fullt mogna nypon av Rosa rugosa. Snoppa, klyv och kärna ur.
Mät upp till 2 l. Skölj dem noggrant och sila av skräpet.

Koka en lag av:
2 dl outspädd ättikssprit
7-8 dl vatten
500 gr strösocker
15 hela kryddnejlikor
2 bitar hel kanel
Lägg i nyponen i lagen och låt dem få ett kort uppkok, endast så mycket att de blir mjuka.
Häll upp dem i het glasburk eller kruka. (Ev. kan man blanda i lite
bensolsyrat natron, 1 kryddmått, men det får ej koka med.)
Förvaras kallt.
En sats räcker till två honungsburkar à 750 gr.

6 kommentarer:

rosenälvorna sa...

Hej, ibland måste man bara ta hand om sig själv :) Christina

Johnna G sa...

Ååå det där lät ju helt i min smak! Själv plockar jag nypon och torkar dem...

Cosmos sa...

Oj nej, lider du av migrän, jag med... de förjävligt! Energi!

Martina sa...

Det är riktigt läckert med nypon!

Anonym sa...

Nypon är vackra, jag brukar torka dem...

Kram Birgitta

Blomkärringen sa...

Vackert med skogens skatter! (:D
Ha en bra dag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...