Under en bild av en hästdragen vagn lastad med ett jättelass hö, toppad av två barn som sitter där och ser nöjda ut, stod det ungefär så här: För länge sedan kunde man se såna här syner på landet i Sverige. Bönderna slog sitt hö, och körde in det med häst o vagn till ladorna....
Jag stirrade med stora ögon på texten och bilden. För en liten stund kände jag mig fullkomligt antik eftersom jag och lillbrorsan alltid åkt på hölasset efter hästen, precis på det sättet som på bilden... Jag var alltså en del av "Sverige förr i tiden..."
Så växte jag upp. På landet. Jag har aldrig tänkt på (förrän nudå) att jag som barn växte upp med KRAV-mat och att detta kanske är en del av hemligheten till att jag nästan aldrig är sjuk. Vi äter relativt nyttigt i min familj eftersom jag är säker på att vår hälsa hänger ihop med maten till stor del.
I artikeln där ovanstående bild är hämtad beskrivs hur viktig ängen är och hur snabbt naturen växer igen med sly och träd när man inte längre slår ängarna eller har djur som betar dem. Och vi vet ju alla att vi inte ska låta de öppna landskapen växa igen....
Jag kan då inte förstå varför man låter t ex kor o grisar leva inomhus, på hårda kalla cementgolv som gör dem sjuka och ger djuren köpt foder och antibiotika och sprutar dem med tillväxthormoner. Studier visar ju att det är just detta faktum som gör att rött kött orsakar cancer av olika slag...
I vår familj köper vi en del vanligt KRAV-kött i butikerna och vilt, men det mesta kommer från s.k. "NATURBETAT kött, från Gröna Gårdar". Det är kött från djur som lever sitt liv utomhus och betar vanligt gräs och örter, och inte ges någon antibiotika (för att de helt enkelt inte behöver det). Det här köttet är dyrare att köpa, men vad är min och mina barns hälsa värd egentligen? Man kan inte bara jämföra priser när man väljer mat.
Om man vill ge sig själv och sina barn en bättre livskvalité i form av god, framtida hälsa och mindre sjukdomstid, så har ju detta naturligtvis ett värde som man måste lägga in i ekvationen när man jämför priser.
Men visst är det knäppt att vi som väljer Ekologiskt eller KRAV, nästan aldrig kan köpa ekonomipack eller hitta extrapriser i butikerna. Det är som om vi om vi skulle äta mindre mat, bara för att vi väljer Ekologiskt eller KRAV... Man blir liksom dubbelt ekonomiskt straffad.
Ja, det var mycket om maten idag.
Det är väl där jag befinner mig just nu i mitt inre. Den egenodlade maten från Köksträdgården, och Äggen från de Egna Hönsen...
En drömvärld enligt mig.
Tänker ni också mycket på mat och hälsa?
Känner ni att ni blivit mer "upplysta" av media om vad vi egentligen stoppar i oss och oroar er mer nuförtiden?
Kram från mig!
Tillägg den 23/2 till inlägget:
Eftersom jag fått några kommentarer (från Anonyma) som bara hänger upp sig på antibiotikabruket, och dessutom sprider felaktig information...
Jag skrev detta inlägg för att slå ett slag för att vi ska köpa mer gräsbetat kött, eftersom det bevisligen är bättre för miljön, oss människor och djuren på en o samma gång. Och alla vill vi ha kvar den vackra vallen/ängen i landskapet, och inte slyfyllda f.d. betesmarker. Och det är fullt möjligt att ha det så om vi låter djuren gå ute och beta, istället för som det ser ut med dagens djurhållning.
Att djur hålls under inhumana former i stora fabriker, är för mig helt oacceptabelt oavsett om det är inom lagens ramar. Det handlar om etik och moral, man behandlar inte levande varelser på det viset.